DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Reyting Nedir? Reyting Nasıl Ölçülür?

Reyting Nedir? Reyting Nasıl Ölçülür?

Reyting (rating) nedir? Reyting ölçümü nasıl yapılır? Televizyonlar için reyting neden önemlidir? Reyting sonuçları nasıl belirlenir? Reyting sıralaması nasıl olur? Hepsi ve daha fazlası bu yazıda, iyi okumalar! Reyting Nedir? Televizyon yayıncılığın vazgeçilmez bir unsuru olan reyting dilimize İngilizceden geçmiş bir sözcüktür. Kelime anlamı olarak reyting yani rating; derece, derecelendirme veya puanlama gibi anlamlara gelmektedir.

Reyting (rating) nedir? Reyting ölçümü nasıl yapılır? Televizyonlar için reyting neden önemlidir? Reyting sonuçları nasıl belirlenir? Reyting sıralaması nasıl olur? Hepsi ve daha fazlası bu yazıda, iyi okumalar!

Reyting Nedir?

Televizyon yayıncılığın vazgeçilmez bir unsuru olan reyting dilimize İngilizceden geçmiş bir sözcüktür. Kelime anlamı olarak reyting yani rating; derece, derecelendirme veya puanlama gibi anlamlara gelmektedir. Ülkemizde daha çok televizyonla ilişkilendirilen reyting; izleniş durumu, izlence anlamlarına da gelmektedir. Yani ülkemizde reyting deyince ilk akla gelen konu televizyon reytingidir. Bizdeki manasıyla reytingin bir diğer tanımı; “herhangi bir televizyon kanalının izlenme oranının tamamı” şeklindedir.  Z kanalında yayınlanan A programının izlenme payının yüzdesi o programın ve kanalın reytingini belirler.

reyting3

Reyting Nasıl Ölçülür?

Reyting oranlarının ölçülebilmesi için öncelikli olarak bir cihaza ve bu cihazı yerleştirecek bir haneye ihtiyaç duyulur. Reyting ölçümlemelerini yapan cihaza peoplemeter adı verilir. Peoplemeter’lar belirli sayıda belirli hanelere yerleştirilir ve bu hanelerin hangileri olduğu asla bilinmez. Bu cihazlar sayesinde hangi programın ne sıklıkla, hangi aralıklarla ve ne kadar süreyle izlendiği tespit edilir. Ülkemizde 80’li yılların sonundan itibaren ölçülmeye başlanan reytingler, toplamda 2200 civarı haneye yerleştirilen peoplemeter’lardan alınan veriler sonucunda oluşur.

Reyting Neden Ölçülür?

reyting4

Reyting ölçümlemelerinin neden yapıldığı sorusuna yekten verebileceğimiz cevap; Cem Yılmaz’ın tabiriyle “tamamen duygusal” nedenlere bağlıdır. Medya kuruluşları hepimizin bildiği gibi ticari kuruluşlardır ve kar amacı güderek faaliyetlerini sürdürürler. Televizyon da en büyük medya kuruluşu olarak tanımlanabilir. Hiç şüphe yok ki en büyük medya kuruluşu için en büyük kar oranı olması gereklidir. Bu kar da tahmin edebileceğiniz gibi reklamlar sayesinde sağlanmaktadır. Reyting oranları en başta, hatta tamamen reklam verenler için uygulanan bir yöntemdir. Ölçülen reyting oranlarına bakarak reklam verenler hangi televizyon kanalının, hangi programı daha fazla izlendiyse reklamını o kanalın o programına vermek ister. Dolayısıyla reyting ölçümleri kanalların reklam alabilmesi için gerekli olan bir ölçümdür.

 Reyting Sonuçları Nasıl Belirlenir?

Reyting oranları belirlenip, reyting sıralaması yapılırken izleyiciler çeşitli gruplara ayrılır. Bu gruplar peoplemeter konulan hanedeki reisin eğitim ve iş düzeyine göre kategorize edilir. İzleyici grupları çeşitlilik göstermekle beraber temelde dört ana grup vardır. Bu gruplar AB, C1, C2 ve DE şeklinde ayrılır. Reyting sıralaması AB izleyici kitlesiyle başlar ve DE’ye doğru grupların eğitim seviyeleri ve mesleki refah düzeyleri standartların altına düşmektedir. Bu grupların tamamını oluşturan temsil sistemine ise total (genel) grup adı verilir. İzleyicilerin bu şekilde kategorize edilmesinin nedeni; her izleyicinin sosyal yaşamı, iş hayatı ve eğitim düzeyine göre farklı izleme alışkanlıkları olmasından kaynaklanmaktadır. Bu şekilde bir segmentasyon reklam verenin ürününü hangi programa koyması gerektiği hakkında kendisine bilgi vermektedir.

Reytinglerle ilgili merak edilen tüm soruları bu yazımızda cevaplandırmaya çalıştık. Reyting oranları ve reyting sıralamalarıyla ilgili merak ettiğiniz listelere ve daha fazlasına http://www.canlitv.com/rating/ adresinden ulaşabilirsiniz.