DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Rusya’nın Ankara Büyükelçisi’ne suikast

Rusya’nın Ankara Büyükelçisi’ne suikast

Ankara’da katıldığı bir fotoğraf sergisinde kimliği belirsiz bir kişi tarafından silahlı saldırıya uğrayan Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov hastaneye kaldırıldı.

Rusya’nın Ankara Büyükelçisi’ne bugün akşam saatlerinde suikast düzenlendi. Ankara’da katıldığı fotoğraf sergisi açılışında konuşma yaptığı sırada arkasında koruma gibi bekleyen Mevlüt Mert Altıntaş isimli 2.5 yıllık çevik kuvvet polisi Andrey Karlov’a ateş açtı. Hastaneye kaldırılan Karlov tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti. Büyükelçiye saldıran silahlı kişi polisin düzenlediği operasyonda öldürüldü.Şahadet işareti yaparken fotoğraflanan saldırganın “Allah’u ekber. Halep’i unutmayın, Suriye’yi unutmayın. Beldelerimiz güvende olmadıkça sizler güvenliği tadamayacaksınız. Beni buradan ancak ölüm alır. Bu zulümde payı olan kim varsa hepsi tek tek hesabını verecek, verecek” diye bağırdığı duyuldu.Saldırganın Büyükelçi Karlov’un konuşma yaptığı salona sahte polis kimliğiyle girdiği öğrenildi. Siyah takım elbise giyen saldırgan havaya ateş edip ardından Büyükelçi Karlov’a dört beş el ateş etti. Salondaki davetliler silah seslerinin ardından büyük bir panikle salonu terk etmeye çalışırken, Büyükelçi Karlov’la ile salonda yalnız kalan saldırgan silahını birkaç el daha ateşledi.Sahte polis kimliğiyle salona giren takım elbiseli kişi tarafından gerçekleştirilen saldırı, Türkiye, Rusya ve İran’ın Halep ile ilgili gerçekleştireceği toplantı öncesinde gerçekleşti.

Rusya Dışişleri açıklama yapacak

Olayla ilgili Rusya Dışişleri Bakanlığı Temsilcisi Mariya Zaharova açıklama yaptı. Zaharova, “Dışişleri Bakanlığı Rus Büyükelçiye yapılan saldırı sebebiyle açıklamada bulunacaktır. Sadece resmi bilgilerin dikkate alınmasını rica ediyoruz” dedi.

Olaya tanık olan Hürriyet mühabiri yaşananları anlattı

Büyükelçi’nin vurulduğu fotoğrafları çeken Hürriyet foto muhabiri Haşim Kılıç, CNN Türk’te yaptığı canlı açıklamalarda yaşadıklarını şöyle anlattı:

“Konuşma sırası büyükelçiye geldiğinde koruma olduğunu düşündüğümüz siyah takım elbiseli bir adam vardı. Önce havaya ateş etti, sonra arkadan Büyüleçi’ye ateş etti. Saldırgan daha çok Halep’le ilgili şeyler söyledi. Sonra insanları dışarı çıkmasını istedi. İnsanlar dışarıya çıkarken birkaç el daha ateş etti. Sonra insanlar tamamen dışarı çekildi.

“Bir mermi de davetlilerden birinin ayağına geldi galiba, kan lekeleri gördüm. Güvenlikler saldırganın polis kimliği göstererek içeri girdiğini söyledi. Rus Büyükelçi’nin kendi koruması olduğunu iddia edenler de var.”

RTÜK yayın yasağı getirdi

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov’un saldırıya uğramasına ilişkin Başbakanlık tarafından geçici yayın kısıtlaması getirildiğini duyurdu.

“Türkiye-Rusya ilişkileri etkilenmeyecek”

Rusya Devlet Duması Güvenlik Komitesi Başkanı Leonid Slutskiy,Rusya Büyükelçisine düzenlenen saldırının ardından yaptığı açıklamada olayın Türkiye ile Rusya ilişkilerini etkilemeyeceğini açıkladı.

Erdoğan, Putin’e bilgi verdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olayı Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i bizzat arayarak anlattı.