DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Sağlıklı atıştırmalık leblebinin faydaları

Sağlıklı atıştırmalık leblebinin faydaları

Leblebi, nohudun kavrulması ile elde edilen bir çerez ve atıştırmalıktır. Daha çok Orta Doğu ülkelerinde tüketilen leblebi, özellikle Türkiye, İran, Cezayir Hindistan ve Pakistan gibi ülkelerde de çeşitli şekillerde tüketilmektedir. Farklı leblebi türleri vardır, sarı leblebi, beyaz leblebi, sakız leblebi ve Girit leblebisi gibi. Türkiye’den Kuzey Afrika, Orta Doğu, Asya’nın bir kısmı ve Avrupa’ya leblebi

Leblebi, nohudun kavrulması ile elde edilen bir çerez ve atıştırmalıktır. Daha çok Orta Doğu ülkelerinde tüketilen leblebi, özellikle Türkiye, İran, Cezayir Hindistan ve Pakistan gibi ülkelerde de çeşitli şekillerde tüketilmektedir. Farklı leblebi türleri vardır, sarı leblebi, beyaz leblebi, sakız leblebi ve Girit leblebisi gibi. Türkiye’den Kuzey Afrika, Orta Doğu, Asya’nın bir kısmı ve Avrupa’ya leblebi gönderilmektedir. Özellikle Türkiye’de Çorum, Mardin leblebisi meşhurdur. Leblebi, sade olarak tüketilebildiği gibi tuzlu, acı baharat soslu, çeşnili ya da şekerli ve çikolatalı şekillerde de üretilip tüketilmektedir. Lif içeriği çok yüksek olan leblebi, bir miktarda tuz içermektedir. Yarım kase leblebide yaklaşık, 130 kalori, 6 gram lif ve 7 gram da protein bulunmaktadır. Ayrıca leblebinin içeriğinde, karbonhidrat, kalsiyum, magnezyum, potasyum ve sodyum gibi bazı minerallerde bulunmaktadır. Bunlardan başka sağlıklı atıştırmalık leblebinin faydaları nelermiş buyurun birlikte bakalım.

 Leblebinin faydaları nelerdir?

*Yüksek lif içeriğiyle sindirim sistemine yardımcıdır.*Kalp hastalıkları riskini azaltır.*Leblebi açlığı kontrol eder ve kolesterolü dengelemeye yardımcıdır.*Leblebi düşük kalorili olduğu için özellikle yemeklerden önce tüketildiğinde, kalori kontrolünün sağlanmasına yardımcı olmaktadır.*Leblebi düşük oranda karbonhidrat içerdiği için, uzun süre tok hissedilmesini sağlayacak ideal bir atıştırmalıktır.*50 gram tuzsuz leblebide yaklaşık olarak 7 ile 15 gram protein bulunmaktadır. Bundan dolayı, leblebi tüketerek, protein ihtiyacının bir kısmı sağlanabilir.*Düşük yağ içeriği ile, kalp sağlığının korunmasına yardımcı olmaktadır.*Lif içeriği sayesinde, kabızlığı önler ve şişkinliği giderir. Leblebi lif içeriği sayesinde kalp sağlığını da korumaktadır.*Kalsiyum, magnezyum, potasyum ve az miktarda da sodyum içermektedir. Vitamin olarak da, az miktarda A vitamini ve folat içermektedir.*Kilo kontrolü için ideal bir atıştırmalıktır çünkü tokluk hissi vererek uzun süre açlık hissedilmemesini sağlamaktadır* Günlük tüketilen ¾ kase leblebi, kandaki kötü kolesterol seviyesinin (LDL) düşmesine yardımcı olur ve böylece kalp hastalıkları riskini de azaltır.

Çok leblebi tüketmenin zararları:

*Çok fazla miktarda leblebi tüketmek, karın ağrısı ve karında kramplara yol açabilmektedir. Şişkinlik gaz gibi problemler de yaşanabilir.*Hassas ve duyarlı bünyeye sahip kişilerde alerjiye neden olabilir. Alerjik durumlarda ağız çevresinde karıncalanma ve kaşıntı görülebilir.* Yine fazla tüketimi mide bulantısı, kusma ve ishal gibi sağlık problemlerine sebep olabilmektedir.