DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Sağlıklı Bir Sonbahar Sağlıklı Beslenmeyle Başlar

Sağlıklı Bir Sonbahar Sağlıklı Beslenmeyle Başlar

Mevsim geçişlerinin olumsuz etkilerinden kurtulabilmek sağlıklı bir vücutla daha kolay olacaktır. Hafif nezle, grip, soğuk algınlığı gibi durumlar bağışıklık sistemimizi zorlayabilir ve bazı besinlerin eksikliği böyle zamanlarda daha çok etkisini gösterir. Öte yandan, yine hava değişimleriyle birlikte nem artışı, bulutlu gökyüzü kendimizi yorgun hissetmemize sebep olur. Bu gibi durumlarda mevsime uygun beslenme bütün bu olumsuzluklardan

Mevsim geçişlerinin olumsuz etkilerinden kurtulabilmek sağlıklı bir vücutla daha kolay olacaktır. Hafif nezle, grip, soğuk algınlığı gibi durumlar bağışıklık sistemimizi zorlayabilir ve bazı besinlerin eksikliği böyle zamanlarda daha çok etkisini gösterir. Öte yandan, yine hava değişimleriyle birlikte nem artışı, bulutlu gökyüzü kendimizi yorgun hissetmemize sebep olur. Bu gibi durumlarda mevsime uygun beslenme bütün bu olumsuzluklardan bizi koruyacaktır. Sağlıklı bir sonbahar için hangi besinlere ihtiyacımız olduğunu bilmeliyiz. 

Sağlıklı bir sonbahar için ihtiyacımız olan besinler:

limon *Maydanoz, kuşburnu, limon, yeşilbiber gibi besinler C vitamini açısından zengin besinlerdir. Yeterli ve düzenli tüketildiğinde, bahar yorgunluklarına karşı koruyucu ve vücudun direncini artırmak için de idealdir. *Günde yaklaşık 12-15 bardak su. Su, vücuttaki toksinleri atmak için birebirdir. *Turunçgiller, brokoli, kabak, yeşilbiber, karnabahar, maydanoz, roka gibi besinlerde magnezyum, çinko, B vitamini, C vitamini ve E vitamini bolca bulunur. Bunlar bağışıklık sistemini güçlendirmek için tüketilmesi gereken diğer besinlerdir. * Baklagiller: Nohut, mercimek, kuru fasulye gibi besinler iyi birer lif kaynağıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur. * Yeşil çay: Alerjileri önleyip, grip ve soğuk algınlığına karşı direnci artırdığından günde 1 fincan kadar tüketilebilir. * Elma:  kalbe yararlı flavonoidler ve antioksidanları içerir. Asıl vitamin kabuğunda bulunduğundan iyi yıkanmış bir şekilde kabuğuyla tüketilmelidir. * Ayva: Kabızlığı önler. Bronşit ve öksürüğe de iyi gelir. Çekirdekleri kaynatılıp içildiğinde öksürükte göğsü yumuşatır. Ayva çiçeği ile bal karıştırılıp macun haline getirilip tüketilirse baş ağrısına iyi gelir. Ayva, damar sertliği ve karaciğer için de faydalıdır. Tansiyonu düşürür, safrayı düzene sokar. Sonbahar depresyonundan korunmak için ayva yapraklarının çayı sakinleştirici olarak  içilebilir.palamut * Balık:  Ekim ayı palamut, kasım lüfer zamanıdır. Sağlık için haftada 2-3 defa mutlaka soframızda olmalıdır. Balığın içeriğindeki omega-3, fosfor başta olmak üzere vitamin ve mineraller hamilelikte anne karnındaki bebeğin gelişimine, çocukluk çağında beyin gelişimine, yetişkin ve yaşlılarda göz, zihin, karaciğer, kalp ve damar sağlığı üzerine oldukça önemli etkiye sahiptir. Balık tüketirken kızartma yerine ızgara, buğulama ve fırınlama yöntemleri ile tüketmek sağlık açısından daha faydalı olacaktır. * Bal kabağı:  Vitamin, mineral, diyet lifi, omega-3 ve antioksidan kaynağıdır. Cilde iyi gelir. Betakaroten içeren bal kabağı, akciğer, kolon, mesane, serviks, meme ve cilt kanserlerine yakalanma riskini azaltmakta, kalp hastalıklarına karşı da korumaktadır. 

* Brüksel lahanası:                            buruksel-lahanasi

İyi bir demir kaynağıdır. başta kanser olmak üzere bir çok hastalığa karşı vücudun doğal savunma aktivitesini artırır. Tam bir sağlık deposu olan bu sebzeyi 7 dakika buharda pişirip, tüketilirse maksimum fayda sağlayacaktır. * Turp: İyi bir C vitamini kaynağı iken, yapraklarında bol miktarda A, K vitamini ve folat bulunur. Metal ile temas ettirmeden seramik bıçak ya da cam rende ile zeytinyağlı salatalarda kullanılması daha sağlıklıdır. Kanı temizler, gut hastalığına karşı korur, bağırsakları temizler, cilde tazelik verir, saçların sağlıklı olmasını sağlar. Kabızlığı giderir, stresi azaltır. * Karnabahar: İçeriğindeki fitokimyasallar sayesinde anti kanserojendir. Karnabahar salata veya kıymalı yemek şeklinde tüketilebilir. * Nar: Vücudun damar sağlığını, özellikle de kalbi korur. Damar tıkanıklıklarına iyi gelir, tansiyon düşürücüdür. Narda 10 bardak yeşil çaya ve 4 bardak kızılcık suyuna eşdeğer antioksidan madde bulunur. Doğal bir antioksidan olarak anti-tümör özelliği vardır. * Taze ceviz ve fındık: çok iyi bir enerji kaynağıdır. Vücuda güç ve enerji verir, beden ve zihin yorgunluğuna iyi gelir. Kolesterolü düşürür, düzenli olarak her gün bir avuç tüketilmesi kalp krizi riskini azaltmaktadır. Tasadan uzak, sağlıklı bir sonbahar geçirmeniz dileğiyle…