DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Saldırıyı terör örgütü IŞİD üstlendi

Saldırıyı terör örgütü IŞİD üstlendi

Terör örgütü IŞİD Berlin’deki saldırıyı üstlendi. Ancak fail hala bulunamadı. Zanlı olarak tutuklanan Pakistanlı genç ise serbest bırakıldı.Failin serbestçe dolaşması Berlinlileri tedirgin ederken, bu tedirginlikten en çok nemalanan popülist sağ parti AfD oldu.

İslam dinini terör eylemlerine dayanak göstererek katliam yapan kanlı örgüt IŞİD, Berlin’de düzenlenen saldırıyı üstlendi. Irak ve Suriye topraklarında sözde ‘İslam Devleti’ kuran IŞİD, medya kolu Amaq üzerinde yaydığı bir haberle 12 kişinin ölümüne, 48 kişinin yaralanmasına sebep olan saldırıyı sahiplendi.

IŞİD PROPAGANDA ARACI AMAQ İLE FAİLİ YÜCELTTİ

Örgütün propaganda aracı Amaq, yüzlerce insanın üzerine tır ile dalacak kadar canice davranan faili ‘İslam Devleti’nin askeri’ olarak yüceltti. Bununla birlikte fail hakkında hiçbir şekilde bilgi paylaşmaması haberin doğruluğu konusundaki şüpheleri arttırdı. Uzmanlara göre katliam IŞİD yönetimi tarafından koordine edilmemiş olabilir.Ancak saldırı, IŞİD’in internetteki bilinen kanalları tarafından yayılıyor ve bu IŞİD’in bundan önceki saldırı üstlenme tarzıyla da uyumluluk gösteriyor. Tek eksik ise video görüntülü bir üstlenmenin olmayışı

FAİLLER YAKALANANA KADAR KİMSEYE DİNLENMEK YOK!

Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, saldırıda birçok ayrıntının İslam dinini istismar eden terör gruplarına işaret ettiğini söylemişti. IŞİD’in saldırıyı üstlenmesi üzerine tekrar açıklamada bulunan bakan, “İslam Devleti olarak adlandırılan ancak gerçekte bir terör çetesi olan bu grubun saldırıyı üstlendiğini yeni öğrendik.” dedi ve soruşturmaların devam ettiğini söyledi. De Maiziere, “Bırakalım güvenlik makamları işlerini yapsın. Büyük bir gayretle çalışıyorlar. Fail veya failler yakalanana kadar da kimseye dinlenmek yok” şeklinde konuştu.

GÖZALTINA ALINAN ZANLI SERBEST BIRAKILDI, GERÇEK FAİL HALA KAYIP

Bu arada polis, olazdan sonra zanlı olarak gözaltına alınan kişiyi serbest bıraktı. Bu yüzden tırı kimin sürdüğü, yolcu koltuğunda oturan Polonyalıyı kimin öldürdüğü hala muamma. 23 yaşındaki Pakistanlı kendisine yöneltilen suçlamaları reddetmişti. Bu yüzden Berlin halkı saldırıyı gerçekleştiren kişi veya kişilerin hala dışarıda serbestçe dolaşmasından dolayı oldukça tedirgin.

AfD HALKIN TEDİRGİNLİĞİNDEN SİYASİ KAZANÇ SAĞLAMA PEŞİNDE

Bu tedirginlik bütün siyasi söylemini mülteciler üzerine bina eden popülist parti AfD için bulunmaz bir fırsat. Çok sayıda AfD’li politikacı sosyal medya üzerinden başbakan Angela Merkel’i en ağır suçlamalarla hedef alıyor ve bundan siyasi kazanç sağlamaya çalışıyor. AfD’li politikacılar, sosyal medya üzerinden yanlış bilgileri ve spekülasyonları yayma konusunda da hayli çaba sarfetti.

CUMHURBAŞKANI GAUCK: KİMSE BİRLİKTELİĞİMİZİ BÖLEMEZ

Cumhurbaşkanı Joachim Gauck ise resmi olarak yas tutulan ülkede halkı birlik olmaya çağırdı ve “Faillerin nefreti bizi nefrete sevk edemez, birlikteliğimizi bölemez” dedi.Angela Merkel’e bir destek de Yeşiller eşbaşkanı Cem Özdemir’den geldi. AfD’yi halkı yabancı düşmanı önyargıları kullanarak kışkırtmakla suçladı. AfD’nin Kuzey Ren-Vestfalya lideri Marcus Pretzell’e yüklenen politikacı, “Nefret vaizleri bu saldırıyı yapanlardır. Daha fazla nefret vaizine ihtiyacımız yok. Böyle bir saldırı olduğunda insanlar birlik olur. Bu da ancak edeple olur. Görünüşe bakılırsa bu edep her yerde yok” şeklinde konuştu.Pretzell bir twitter paylaşımında şu ifadeleri kulanmıştı: “Alman hukuk devleti ne zaman misilleme yapacak? Bu lanet ikiyüzlülük ne zaman bitecek. Bunlar Merkel’in ölüleri.”