DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
SİNİR SIKIŞMASI NEDİR, NASIL TEDAVİ EDİLİR?

SİNİR SIKIŞMASI NEDİR, NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Sinir sıkışması, vücudumuzdaki sinirlerin çevresindeki dokuların sinirlere aşırı baskı yapmasıyla ortaya çıkan bir sinir hastalığıdır. Sinir sıkışması oluşan bölgede uyuşma, karıncalanma ve ağrı gibi belirtiler yoğun biçimde görülmektedir. Sinir sıkışması vücudun her yerinde oluşabilir fakat çoğunlukla el, bilek, kol, ayak, bacak ve bel gibi hareketli bölgelerde karşımıza çıkar.Erken teşhis edilirse bu rahatsızlığın tedavisi uzun sürmez

Sinir sıkışması, vücudumuzdaki sinirlerin çevresindeki dokuların sinirlere aşırı baskı yapmasıyla ortaya çıkan bir sinir hastalığıdır. Sinir sıkışması oluşan bölgede uyuşma, karıncalanma ve ağrı gibi belirtiler yoğun biçimde görülmektedir. Sinir sıkışması vücudun her yerinde oluşabilir fakat çoğunlukla el, bilek, kol, ayak, bacak ve bel gibi hareketli bölgelerde karşımıza çıkar.Erken teşhis edilirse bu rahatsızlığın tedavisi uzun sürmez fakat rahatsızlığın ilerlediği durumlarda ağrılar ve uyuşma artar, tedavi süresinin daha da uzatılması gerekir. Tabii ki her uyuşma ve ağrı sinir sıkışması değildir. Hangi durumlarda sinir sıkışmasından şüphelenmek gerekir, belirtileri nelerdir bakalım:• Sinir sıkışması oluşan bölgede his kaybı yaşanmaya başlar bu durum uyuşuklukla beraber görülür. Hatta uyuşan bölgeye iğne batırılsa bile acıyı hissetmekte zorlanılır.• Eğer sıkışma kaslarda oluşursa kasların çok yorulmasına sebep olmakta. Kaslarda güçsüzlük ve kas çekilmeleri görülmektedir.• Sinir sıkışması omurilik bölgesinde oluştuğunda kişide hapşırma ve öksürmeler görülür. Bu hapşırmalar nedensiz yere başlar genelde durdurulamazlar. Bu durumda sinir sıkışmasından şüphe edilir.• Sinir sıkışması el, bilek, kol eklemlerinde oluştuğunda karıncalanma, uyuşma, iğne batıyormuş gibi bir hisse neden olur. En bilinen şekli “Karpal Tünel Sendromu”dur.

Karpal Tünel Sendromu Nedir?

Sinirin el bileği hizasında karpal tünel adı verilen bağ dokusu altında sıkışmasına bağlı olarak ortaya çıkan ağrılı bir rahatsızlıktır. “Sinir sıkışmaları içinde en sık görülen rahatsızlıktır. Median sinir, el bileğinin avuç içi tarafında parmakları hareket ettiren tendonlar ile birlikte karpal tünel adı verilen dar bir boşluktan geçer. Sinirin karpal tünel içinde uzun süreli ya da tekrarlayan basınca maruz kalması karpal tünel sendromuna neden olur. El ve koldaki sinir sıkışmaları kadınlarda daha sık görülmektedir. Ayrıca el bileğinin sürekli bükülü pozisyonda kaldığı durumlarda (daktilo, klavye kullanmak vb.) veya el ve el bileğine sürekli yük binen işlerde çalışanlarda sık görülür. Hamileliğin sonlarından itibaren vücutta su tutulmasına bağlı olarak ya da emzirmekte olan kadınlarda el bileğinin pozisyonuna bağlı olarak sık oluşmaktadır.Bunlar dışında şeker hastalığı, romatoid artrit, hipotroidi, aşırı şişmanlık, gut gibi rahatsızlıkların tesiriyle de bu rahatsızlık ortaya çıkabilir.

Karpal Tünel Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Başlangıç dönemi belirtileri genellikle elde güçsüzlük, çabuk yorulma ve özellikle ilk üç parmakta(baş parmak, işaret parmağı, orta parmak) karıncalanma hissidir. İlerleyen dönemlerde ağrı şiddetlenir ve parmaklarda uyuşmalar başlar. Ağrı ve uyuşukluk hissi hastayı uykudan uyandıracak kadar artabilir. Hasta uykudan uyanıp ellini salladığında ve bileğini hareket ettirdiğinde ağrılar azalır. Bu dönemde hastanın elinde bardak, tabak tutamayıp düşürmesi çok karşılaşılan bir durumdur. Hatta özellikle ev hanımlarının çaydanlık, tencere gibi malzemeleri uyuşma nedeniyle elinden düşürüp çok tehlikeli durumlarla karşılaştığı görülmektedir.

Sinir Sıkışması Nasıl Tedavi Edilir?

Yukarıdaki belirtilerle karşılaştığınızda vakit kaybetmeden hekime başvurmalısınız. Eğer sinir sıkışması teşhisi konursa öncelikli olarak fizik tedaviye tabi tutulursunuz. Fizik tedavi sırasında sinir sıkışmasının olup olmadığı kolay bir şekilde anlaşılabilir. Sorunlu bölgeye elektrik verilerek sorunun boyutu tespit edilir, bu sayede sinirlerin iletim hızı da ölçülmektedir. Sinir sıkışması bu yöntem ile tespit edilemezse MR çekilir.Sinir sıkışması tedavisinde kişinin bedeni zorlamaması gerekir, tedavi sürecinde dinlenmek büyük önem taşımaktadır. Özellikle sinir sıkışması olan bölgenin baskıya uğramasına neden olacak tüm hareketlerden uzak durulur. Hareket mecburiyeti varsa sorunlu bölge özel olarak üretilmiş olan bandajlar ile sarılarak harekete sınırlandırma getirilmeye çalışılır.Ayrıca dinlenme esnasında ilaç da kullanılır, ilaçlar zamanında tüketilip iyi bir şekilde dinlenildiği zaman sinir sıkışmaları ortadan kalkar. Fakat sinirleri aşırı derecede zorlanmış kişilerde dinlenme ve ilaç tedavisi yeterli gelmeyebilir. Bu durumda ameliyat gerekir, en son tercih edilse de en etkili sonuca cerrahi müdahale ile ulaşılmaktadır.Sağlıklı günler dileklerimle…