DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Sivil toplum harekete geçmezse Türkçe dersi kaldırılacak

Sivil toplum harekete geçmezse Türkçe dersi kaldırılacak

Almanya’nın başkenti Berlin’de Türkçe dersi diğer derslerin yanında iyiden iyiye marijinal bir ders halini aldı. Artık öğrencilerin sadece onda biri bu derslere giriyor ve Türkiye’deki son siyasi gelişmelerin Almanya’ya taşınması sonucu ilgi daha da düşecek gibi görünüyor. Almanya’nın başkenti Berlin’de Türkçe dersi artık diğer bütün Alman şehirlerinde olduğu gibi bir istisna. Bunu istatistiklerden de anlamak

Almanya’nın başkenti Berlin’de Türkçe dersi diğer derslerin yanında iyiden iyiye marijinal bir ders halini aldı. Artık öğrencilerin sadece onda biri bu derslere giriyor ve Türkiye’deki son siyasi gelişmelerin Almanya’ya taşınması sonucu ilgi daha da düşecek gibi görünüyor.

Almanya’nın başkenti Berlin’de Türkçe dersi artık diğer bütün Alman şehirlerinde olduğu gibi bir istisna. Bunu istatistiklerden de anlamak mümkün. Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) parti grubunun soru önergesine Berlin Senatosu Eğitim İdaresi tarafından verilen bilgiye göre geçen yıl başkentte 333 bin 292 öğrenciden sadece 1352’si Türkçe dersine katılmış. Bu sayı bütün öğrencilerin yüzde 0,4’üne tekabül ediyor.

TÜRK ÇOCUKLARININ ONDA BİRİ OKULDA TÜRKÇE DERSİ HİÇ GÖRMÜYOR

İstatistikler, 2015/16 eğitim ve öğretim yılında Berlin okullarında yaklaşık 40 bin 900 yabancı ülke vatandaşı öğrencinin okuduğunu gösteriyor. Bu toplam öğrencilerin yüzde 13,5’i kadar ediyor. Türk pasaportu olan öğrencilerin sayısı ise 5 bin 850. Alman pasaportu olan Türk çocukları da eklenince bu sayının 10 bini bulacağı düşünülüyor. Bu da Türk yaklaşık onda birinin Türkçe derslerine girdiği anlamına geliyor.

KONSOLOSLUK DERSLERİNE GİREN ÖĞRENCİ ORANI YÜZDE 0,1

İstatistiklere göre Türkiye’den gönderilen Türkçe öğretmenleri tarafından verilen ve Türk konsolosluğu tarafından koordine edilen gönüllü Türkçe derslerine katılan öğrenci sayısı ise sadece 236. Konsolosluk dersi adı ile tanınan bu derse katılan öğrenci oranı da yüzde 0,1 olarak tespit edilmiş. Berlin Eğitim İdaresi bu derse haftada dört saatten fazla verilmesine izin vermemenin dışında karışmıyor.

ALMANYA’YA TAŞINAN SİYASİ GELİŞMELER YÜZÜNDEN TEHDİT ARTIYOR

Devlet tarafından teşvik, aile ve öğrencilerden de teşvik görmeyen bu ders Türkiye’deki siyasi çekişmelerin Almanya’ya taşınması ile birlikte diğer dersler arasında daha da istisnai bir konum elde edecek gibi görünüyor. Berlin’de Yeşiller partisinde politika yapan Özcan Mutlu kısa bir süre önce Almanya’da yaşayan çocukların Türk devletinin propagandalarından korunması gerektiğini söylemiş ve darbe girişiminden bu yana bu derslerde rejime sadık öğretmenlerin ders verdiğini ileri sürmüştü. Mutlu bu yüzden bu ders yerine müfredat içinde olan nota tabi bir Türkçe dersinin verilmesini istemişti.