DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Siyasi gelişmeler Türkiye’deki bu sektörü altüst etti

Siyasi gelişmeler Türkiye’deki bu sektörü altüst etti

Türkiye’deki siyasi gelişmelerden turizm de ciddi oranda yara alıyor. Özellikle Almanlar tatillerini Türkiye’de geçirmekten vazgeçiyor. Alman medyasının turizm çevrelerinden edindiği bilgiye göre geçtiğimiz kasım ayı ile ocak ayının sonuna kadarki üç aylık dönemde gerçekleşen rezervasyon oranı bir sene önceki aynı dönemle kıyaslandığında yarı yarıya azaldı. SİYASİ GELİŞMELER YÜZÜNDEN GEÇEN YIL TURİST SAYISI YÜZDE 60 ORANINDA

Türkiye’deki siyasi gelişmelerden turizm de ciddi oranda yara alıyor. Özellikle Almanlar tatillerini Türkiye’de geçirmekten vazgeçiyor. Alman medyasının turizm çevrelerinden edindiği bilgiye göre geçtiğimiz kasım ayı ile ocak ayının sonuna kadarki üç aylık dönemde gerçekleşen rezervasyon oranı bir sene önceki aynı dönemle kıyaslandığında yarı yarıya azaldı.

SİYASİ GELİŞMELER YÜZÜNDEN GEÇEN YIL TURİST SAYISI YÜZDE 60 ORANINDA DÜŞMÜŞTÜ

Alman turistlerin sayısı bir süredir zaten düşüşe geçmişti. Örneğin 2015 yılında 5,6 milyon Alman Türkiye’ye tatil için gelirken bu sayı geçtiğimiz yıl 2,9 milyona kadar düşmüştü. Bu işlem hacminin yüzde 60 oranında düştüğünü gösteriyor. Kasım-ocak aralığındaki düşüş ise Türkiye’ye olan mesafenin daha da arttığına delalet ediyor.

OTEL VE OTOBÜS İŞLETMELERİ PARASINI ALAMAYAN PERSONELİNİ TUTAMIYOR

Alman Seyahat Birliği’nin (DRV) onursal başkanı Klaus Laepple’ye göre bu turizm sektörünün yaşadığı felaket bir süreç. Bu sürecin özellikle Akdeniz sahillerindeki aile işletmelerini vurduğunu ifade eden Laepple, “Otelciler ve otobüs işletmecileri artık personelini tutamayacak durumda.” diyor ve sadece Antalya bölgesindeki turizm ekonomisinin yüzde 30 oranında kayıp yaşadığını hatırlatıyor. Bunun dışında turizm sektöründen yararlanan diğer sektörlerde de birçok insanın işini kaybedeği tahmin ediliyor. Türkiye bunun dışında Rusya ile yaşanan gerilimden dolayı da ciddi oranda turist kaybetmişti.

TÜRKİYE’NİN KAÇIRDIĞI TURİSTLER ZOR DURUMDAKİ YUNANİSTAN’A RÖNESANS YAŞATIYOR

Laepple’ye göre rezervasyonunu erken yapan birçok Alman’ın iptal edeceği tahmininde bulunuyor. Türk turizminin siyasi gelişmeler yüzünden bu derece kayba uğramasından en çok kâr sağlayan ülke ise ekonomik krizle boğuşan Yunanistan. TUI-Deutschland müdürü Sebastian Ebel’in anlattığına göre Yunanistan’ın bu yıl gerçek bir rönesans yaşadığını dile getiriyor. Yunanistan dışında İspanya ve Kanarya adaları Almanların Türkiye yerine tercih ettikleri tatil hedefleri arasında yer alıyor.