DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Solucan gübresi nedir? Neden kullanılmalıdır?

Solucan gübresi nedir? Neden kullanılmalıdır?

Solucan gübresi ABD ve Avrupa ülkelerinde yaklaşık 40 yıldır üretilen ve kullanılan organik bir gübredir. Solucan gübresi; Kırmızı Californiya solucanı adıyla bilinen Lumbricusrubellis ve Eiseniafoetida adlı toprak solucanı türlerinin büyükbaş hayvan dışkıları ve organik bitkisel atıkların fiziksel ve kimyasal yapılarını sindirim sistemlerinde değiştirmeleri temeline dayanarak üretilir. Gübre bir toprak düzenleyici ve bitki besleme materyalidir. Solucan gübresi

Solucan gübresi ABD ve Avrupa ülkelerinde yaklaşık 40 yıldır üretilen ve kullanılan organik bir gübredir. Solucan gübresi; Kırmızı Californiya solucanı adıyla bilinen Lumbricusrubellis ve Eiseniafoetida adlı toprak solucanı türlerinin büyükbaş hayvan dışkıları ve organik bitkisel atıkların fiziksel ve kimyasal yapılarını sindirim sistemlerinde değiştirmeleri temeline dayanarak üretilir. Gübre bir toprak düzenleyici ve bitki besleme materyalidir. Solucan gübresi içerdiği yüksek düzeyde toprak ve bitki için yararlı bakteriler sayesinde toprağa canlılık kazandırır.Solucanlar sindirim sistemlerinde sentezledikleri antibiyotik nitelikli yapılar, aminoasit ve vitaminleri dışkılarına karıştırarak ortaya çıkardıkları gübrenin biyolojik etkisini arttırırlar. Böylece bu gübreyle beslenen bitkiler daha sağlıklı olur ve hızlı gelişim gösterirler. Solucan gübresinde sözü edilen bu biyolojik stimulatörler diğer hayvansal gübrelere oranla 100 kat daha fazla bulunur. Kimyasal gübrelerde ise bunlar hiç bulunmamaktadır. Ayrıca solucan gübresindeki humik asit ve fulvik asit bitki beslenmesi için son derece önemlidir.

Neden solucan gübresi kullanılmalıdır?  

*Yüzde yüz organik bir üründür.*Raf ömrü uzun olan, kaliteli, verimi bol ve doğal ürünler elde etmemizi sağlar.*Olumsuz hava koşullarına karşı bitkiyi korur.*Toprağın havalandırılmasını sağlar.*Su tutma kapasitesi yüksektir.*Yapısındaki yararlı bakteriler topraktaki zararlı bakterilerle savaşarak onların zararlı etkilerini ortadan kaldırırlar. Böylece bitkilerin direnci artmış olur.*Toprağın hava, nem, Ph gibi özelliklerinin düzenlenmesini sağlar.*Özellikle kimyasallarla kirlenmiş, kuvvetini ve canlılığını yitirmiş, yorulmuş toprakların yeniden iyileştirilmesini sağlar.*Çevre dostudur. Havayı suyu ve toprağı kirletmez.*Kokusuzdur*Asitli ve kumlu toprakların düzenlenerek tarıma elverişli hale getirilmesini sağlar.*Toprakta uzun süre kaldığı için bitkinin uzun süre besin ihtiyacını karşılayabilir.*Humusu az olan toprakları iyileştirir ve topraktaki faydalı mikroorganizmaları uyarır,*Hızlıca suda çözünür ve ziraatta kullanılan bütün ilaç ve gübrelerle uyumludur.*solucan gübresi ekolojik ve temiz ziraat ürünlerinin üretimi için mükemmel bir gübredir.***Alttaki görselde solucan gübresi ile yapılan topraksız tarım örneği görülmekte.Ülkemizde tarım ve diğer sektörlerde ki çevre bilinci gitgide arttığı için solucan gübresinin popülerliği de artmaktadır. Özellikle tarımda bazı kimyasalların kullanımı kısıtlanınca solucan gübresi daha da çok kullanılacaktır. Şu an ülkemizde üretilen gübre ihtiyacın ancak % 5’ini karşılayabilmektedir. Kullanımı arttıkça üretimi de artacak buda birçok kişiye iş imkanı olacaktır.