DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Darbe girişimini anlatan tiyatro oyunu Almanya’da yasaklandı

Darbe girişimini anlatan tiyatro oyunu Almanya’da yasaklandı

Almanya’nın Erlensee şehrinde, darbe girişimini anlatan Son Kale Türkiye adlı tiyatro oyunu, halkı nefret, tahkir, şiddet ve milliyetçiliğe teşvik ettiği gerekçesiyle yasaklandı. Şehir belediyesi oyunun oynanacağı salonun sahibi olarak kira sözleşmesini feshetti. Bu yüzden 17 Şubat’ta 300 kişi karşısında sahnelenmesi planlanan oyun suya düştü.Kira sözleşmesinin fesheden Erlensee’nin SPD’li belediye başkanı Stefan Erb, “Eleştirel bakışlara her

Almanya’nın Erlensee şehrinde, darbe girişimini anlatan Son Kale Türkiye adlı tiyatro oyunu, halkı nefret, tahkir, şiddet ve milliyetçiliğe teşvik ettiği gerekçesiyle yasaklandı. Şehir belediyesi oyunun oynanacağı salonun sahibi olarak kira sözleşmesini feshetti. Bu yüzden 17 Şubat’ta 300 kişi karşısında sahnelenmesi planlanan oyun suya düştü.Kira sözleşmesinin fesheden Erlensee’nin SPD’li belediye başkanı Stefan Erb, “Eleştirel bakışlara her zaman açığız. Ancak nefret, tahkir, şiddet ve milliyetçiliğe tiyatro kisvesi altında da olsa şehrimizde yer vermeyiz” dedi. Belediye başkanına göre tiyatro grubu, internet sayfasında reklamını yaptığı oyunu gerçekten sahnelemek istiyorsa o zaman ortaya şiddeti yücelten ve her türlü sınırı zorlayan bir oyun çıkardı.

YASAKLA BİRLİKTE OYUNUN İÇERİĞİ BİLİNMEYE BAŞLADI

Söz konusu oyunda 15 Temmuz’da gerçekleşen darbe teşebbüsüne yer veriliyor. Oyun, Avrupa’nın çeşitli şehirlerinde sahnelenmiş, Almanya’da da bazı şehirler oyuna izin vermiş. Ancak Erlensee yasak koyan ilk şehir olarak dikkatleri oyunun içeriğine çekmiş oldu. Oyunda Gülen Hareketi’nden PKK’ya, ABD’den İsrail’e kadar Türkiye’yi güçten düşürmek isteyen bir dizi düşman güçler söz konusu ediliyor.

SON KALE TÜRKİYE, SÖZLEŞMEDEKİ BİR MADDEYE TAKILDI

Erlensee Belediyesi, oyunu kira sözleşmesindeki bir maddeye dayanarak engelledi.  Bu maddeye göre salonu kiralayan kişi bir başkasına kiralayamıyor. Belediyenin tiyatro için salon kiraladıği kişi ise Erlensee çevresinde Türk düğünlerini organize eden bir Türk. Söz konusu kişi normalde bu salonu kiraladıktan sonra İstanbul’dan gelen tiyatro ekibinin oyununu sahnelemesine imkan sağlayabilecekti. Ancak oyunun konusu belli olunca belediye sözleşmedeki maddeyi hatırlatarak sözleşmeyi iptal etti. Belediye Başkanı Erb, “Durum bizim için netlik kazandı ve organizatörün bu oyunla sanatsal özgürlüğüne rağmen kanunları ihlal edip etmediğini incelemememize gerek kalmadı.” ifadesini kullandı.

SALONU KİRALAYAN İŞADAMINA GÖRE DARBE SİYASİ MESAJ İÇERMİYOR

hr-iNFO’ya konuşan organizatör oyunun içeriğine ve mesajına dair konuşmak istemedi, ancak siyasi bir amacının olduğu yönündeki iddiayı reddetti.Türkiye ve Entegrasyon Araştırmaları Merkezi’nden Gülay Kızılocak ise oyunun bariz bir şekilde siyasi mesaj içerdiğine inanıyor. Kızılocak, oyunla Türk halkının birlik olma adına seferber edildiğini ve bunun için de dış ülkelerdeki komploculardan bahsedildiğini dile getiriyor. Oyuna göre dış ülkelerde Türkiye aleyhinde komplo kuranlar Gülen cemaati ve PKK.