DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Sonbahara Dikkat!

Sonbahara Dikkat!

Mevsimler hayatımızın akışını etkileyen unsurlardandır. Örneğin mevsim şartlarına göre besleniyor, giyiniyor, geziyoruz. Güneşli ve sıcak havalardan sonra serin ve soğuk havalara geçiş yapıldığı durumlarda insanların karamsarlığa büründükleri bazı uzmanlarca ifade ediliyor. Sıcak yaz aylarının tatille ve eğlenceli günlerle geçirilmesinden sonra, sonbahar aylarının gelmesi birçok insan için yoğun bir mesai, dersler ve yeni sorumluluklar anlamına geliyor.

Mevsimler hayatımızın akışını etkileyen unsurlardandır. Örneğin mevsim şartlarına göre besleniyor, giyiniyor, geziyoruz. Güneşli ve sıcak havalardan sonra serin ve soğuk havalara geçiş yapıldığı durumlarda insanların karamsarlığa büründükleri bazı uzmanlarca ifade ediliyor. Sıcak yaz aylarının tatille ve eğlenceli günlerle geçirilmesinden sonra, sonbahar aylarının gelmesi birçok insan için yoğun bir mesai, dersler ve yeni sorumluluklar anlamına geliyor. Bütün bunlara günlerin kısalması da eklenince sonbahar adeta bir depresyon mevsimi haline gelebiliyor. Yine uzmanlar sonbahar mevsiminde ağaçların yapraklarını dökmeye başlaması ile birlikte insanlarda hüzün ve mutsuzluk duygularının belirginleştiğini ifade ediyor.

Sonbaharın insanlar üzerindeki etkisini hiç düşündünüz mü?

İşte onlardan bazıları:*Güneşli ve sıcak havalardan serin havalara geçildiği zamanlarda insanlar karamsarlığa daha çabuk kapılırlar.*Ağaçların yapraklarını dökmeye başlamasıyla birlikte insanlarda hüzün ve mutsuzluk duyguları oluşmaya başlar.*İnsanlar ölümü daha sık hatırlar bu da depresyonun önünü açar.*Yaşlılar sonbahardan daha çok etkilenir, çünkü yaşları gereği daha duygusaldırlar.*Sabahları uyanmak zorlaşır.*Yapılan aktiviteler eskisi gibi zevk vermez.*İnsanın canı yataktan kalkmak istemez.*Sinirlere hakim olmakta zorlanılır.*Daha çabuk yorgunluk ve enerjinin tükendiği hissedilir.*Konsantrasyon güçlüğü çekilebilir.

Peki bu olumsuzluklardan nasıl kurtulabiliriz?

*Sürekli olumlu, güzel düşünmeye çalışın.* Sizi heyecanlandıracak yeni işler ve uğraşlar edinin.*Tiyatro, sinema vs. gibi aktiviteleri takip edin.*Dışarda gezmeyi ihmal etmeyin, şu bir gerçek ki her mevsimin bir güzelliği vardır.*Beslenmenize dikkat edin, çok sağlıklı beslenin.*Su tüketimini ciddiye alın, ihtiyacınız kadar su tüketin.*Sevdiğiniz müzikleri dinlemek, spor yapmak, zevk alacağınız kitapları okumak ve sizi mutlu edecek aktivitelerle uğraşmak sonbahar sendromuyla mücadelede yardımcınız olacaktır.

Bütün bunların yanında sonbaharın güzel yönleri de vardır. İşte bazıları:

*Sonbaharın olumlu bir özelliği şehirdeki sosyal faaliyetlerin artmasıdır. Tatil döneminin bitmesiyle gözde cadde ve mekanlar hareketlenir, sinemalara yeni sezon filmler, tiyatrolara yeni oyunlar gelir. Bol bol arkadaşlarınızla görüşüp ve bu faaliyetleri takip edebilirsiniz.*Sonbaharın bir diğer özelliği de romantizm mevsimi olmasıdır. Dökülen yapraklar altında yapılan yürüyüşler, çekilen fotoğraflar sevginize sevgi katabilir.Mutlu sonbahar dileklerimle…