DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Sosyal medya bağımlısı mısınız? Doktorlar uyardı!

Sosyal medya bağımlısı mısınız? Doktorlar uyardı!

Her gün saatlerce sosyal medyada vakit geçirmek insan ilişkilerini olumsuz yönde etkiliyor. Uzmanlar sosyal medya kullanıcılarını uyardı.

Gün içinde uzun süre internette vakit geçirmek artık hayatımızın bir parçası oldu. Sosyal medya bağımsayesinde istediğimiz her haberi, eğlenceyi vs. ulaşmamız mümkün hale geldi. Bununla birlikte günümüzün büyük bir vaktini internet başında geçirir hale geldik. Özellikle akıllı telefonlar, tabletler sayesinde sosyal medyaya ulaşımımız daha kolay hale geldi. Ülkemizde 2 kişiden 1’nin sosyal medya hesabı varken bu durum sosyal medya bağımlılığındaki tehlikeyi de tetikliyor. Yrd. Doç. Dr. Rıdvan Üney UyardıGünde bir saatten fazla sosyal medyaya zamanımızı ayırmamamız gerektiğini söyleyen Üney, bunun çok büyük bir vakit kaybı olduğuna ve arkadaş ilişkilerinde zedelenme yaşanmasına, iş ya da okul performansının düşmesine neden olduğunu söyledi. Uyku düzensizliğinede neden olan bu bağımlılık günlük hayatınızda daha stresli bir yaşantınız olmasına neden olabilir.Sosyal Medya Obeziteye Neden OluyorSosyal medya kullanıcılarının daha çok yemek yemeğe ihtiyaç duydukları ortaya çıktı. Beslenme ve Diyet Uzmanı Aslı Cemile Özatan, ‘Özellikle sosyal medyada paylaştığımız yiyecek içecek fotoğrafları takipçilerin hem iştahını kabartıyor’ dedi. İştahın artmasıyla düzensiz beslenme, tansiyon hastalıklarını da tetiklemiş oluyor. Özatan, uyku saatlerinde ve sabahın çok erken saatlerinde bu tür paylaşımların yapılmamasını önerdi.Sosyal Medya Bağımlılığından Kurtulmak İçin Ne Yapılmalı?Yrd. Doç. Dr. Rıdvan Üney, sosyal medya bağımlıları için şu önerilerde bulundu.

  • Birey bunun önemli bir sorun olduğunu bilmeli ve günde ne kadar sosyal medya ile vakit geçirdiğinin farkına varabilmesi için not almalıdır.
  • Sosyal medyadan gelen bütün bildirimleri sessize alarak gün içerisinde daha az vakit kaybetmiş olursunuz.
  • Telefon ekranında sosyal medyadan gelen bildirimlerin görünürlüğünü kapatabilirsiniz.
  • Günde sosyal medyaya ayırdığınız toplam vakit 30 dakikayı geçmemeli. Bunun için kendinize sınır koyarak sabah 15 dk, akşam 15 dk olarak sosyal medyaya vakit ayırabilirsiniz.
  • Bir yakınınızla iletişim sağlamak istediğinizde yazarak değil de arayarak ya da yüz yüze iletişim sağlayabilirsiniz.
  • Kitap okumak, spor yapmak gibi aktiviteler ile vaktinizi değerlendirmeye çalışabilirisiniz.
  • Arkadaş grubunuz ile görüşmelerinizi sıklaştırabilirsiniz.
  • Eğer bütün bunları denediğiniz halde bile sosyal medyaya olan bağımlılığınızdan vazgeçemiyorsanız bir psikiyatriste başvurmalısınız.