DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
‘Soykırım’ kararının ardından sinirler gerildi

‘Soykırım’ kararının ardından sinirler gerildi

1915 olaylarını soykırım olarak nitelendiren tasarının Alman meclisinde kabul edilmesine Ankara sert tepki gösterdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Yıldırım ve Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş oylamaya dair açıklama yaptı.\r\n

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Afrika gezisi kapsamında Kenya’da yaptığı açıklamada, Alman Federal Meclisi’nde kabul edilen Ermeni Soykırımı Tasarısı’nın iki ülke ilişkilerini olumsuz yönde etkileyeceği mesajını verdi.Erdoğan, ”Başbakanla da görüştük. İlk adımımız Büyükelçiyi istişarelerde bulunmak üzere Türkiye’ye çağırmak. Alman Parlamentosu’nun aldığı bu karar aslında Almanya Türkiye ilişkilerini ciddi manada etkileyecek bir karardır” dedi. Cumhurbaşkanı, Büyükelçi Hüseyin Avni Karslıoğlu’nun Ankara’ya dönmesinin ardından, gerekli değerlendirmelerin yapılacağını ve atılacak adımlara bunun sonrasında karar verileceğini belirrti.Yıldırım: Hatalı bir kararOylama sonucunun açıklanmasının ardından açıklama yapan Başbakan Binali Yıldırım da “Bu karar hatalı bir karardır” diyerek tepki verdi. Yıldırım Ankara’da katıldığı Keçiören’deki Halk Pazarı açılışında konuştu. Yıldırım, “Türk milletinin geçmişi bellidir. Bu millet, geçmişiyle övünen bir millettir. Bizim geçmişimizde yüz kızartacak, başımızı öne eğdirecek hiç bir olay yoktur.” dedi.Başbakan, “Türkiye’nin Almanya Büyükelçisini istişareler için Türkiye’ye geri çağırdık. Tabii ki karar metnini kapsamıyla gördükten sonra atılacak adımları atmakta bir saniye bile tereddüt etmeyiz. Bu millet hiç kimseden emir almadı, hiç kimseye boyun eğmedi, biz Allah’ın önünde eğiliriz, milletimiz ne isterse onu yerine getiririz.” diye konuştu.

“Karar yok hükmünde”Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş da 1915 olaylarını soykırım olarak nitelendiren karar tasarısının Alman meclisinde kabul edilmesini sert şekilde eleştirdi.”Almanya Parlamentosu’nun bu tasarıyı kabul etmesi Türkiye ile Almanya arasındaki dostluk ilişkisine yakışan bir karar değildir” diyen Kurtulmuş, “Almanya Parlamentosu’nun “çarpıtılmış ve mesnetsiz” bir takım iddiaları “soykırım” olarak kabullenmesi tarihî bir hatadır” değerlendirmesinde bulundu. Konunun siyasetçilerin ya da parlamentoların değil, bilim adamlarının ve tarihçilerin neticeye kavuşturması gereken bir mesele olduğunu ifade eden Başbakan Yardımcısı, “Bu karar yok hükmündedir. Türkiye olarak bu karara her platformda gereken cevabı elbette vereceğiz” dedi.

Alman Büyükelçi Vekili Dışişleri’ne çağrıldı

Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu istişareler için Türkiye’ye çağrılırken, Alman Büyükelçi Ankara’da olmadığı için vekilinin Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldığı bildirildi.

Alman İmparatorluğu’nun sorumluluğuna vurguAlman Federal Meclisi’nde yaklaşık bir saat süren tartışma oturumunun ardından “1915-1916 yıllarında Osmanlı İmparatorluğu’nda Ermenilere ve diğer Hristiyan azınlıklara uygulanan soykırımın hatırlanması ve anılması” başlıklı karar tasarısı bir ret, bir çekimser oyla kabul edildi.İktidardaki Hristiyan Birlik partileri (CDU/CSU) ile muhalefetteki Yeşiller’in ortak karar tasarısı, Osmanlı İmparatorluğu döneminde Jön Türk hükümetinin talimatıyla Ermeniler ve diğer Hristiyan azınlıklara yönelik tehcir ve katliamı soykırım olarak nitelendirmesinin yanında, o dönem Osmanlı İmparatorluğu’nun askeri müttefiki konumunda olan Alman İmparatorluğu’nun sorumluluğunun da altını çiziyor.© Deutsche Welle Türkçe