DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Sumağın faydaları ve zararları nelerdir?

Sumağın faydaları ve zararları nelerdir?

Sumak, diğer adlarıyla Rhus, Sumac, Rhus coriaria. Antepfıstığıgiller familyasındandır. 150 kadar türü vardır. Meyvesi kahverengidir ve mercimeğe benzer. Tadı ekşidir. Türlerinin birçoğu zehirlidir. Sıcak iklimleri seven bir bitkidir ve ülkemizde Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yaygın olarak yetişmektedir. Yurdumuzda derici sumağı ve boyacı sumağı adı verilen türleri vardır ve doğal olarak yetişirler. Çoğunlukla baharat olarak kullanılır. Çok

Sumak, diğer adlarıyla Rhus, Sumac, Rhus coriaria. Antepfıstığıgiller familyasındandır. 150 kadar türü vardır. Meyvesi kahverengidir ve mercimeğe benzer. Tadı ekşidir. Türlerinin birçoğu zehirlidir. Sıcak iklimleri seven bir bitkidir ve ülkemizde Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yaygın olarak yetişmektedir. Yurdumuzda derici sumağı ve boyacı sumağı adı verilen türleri vardır ve doğal olarak yetişirler. Çoğunlukla baharat olarak kullanılır. Çok eski tarihlerde Kızılderililer tarafından yaralanmalar, karın ağrıları ve enfeksiyonlar için kullanıldığı tespit edilmiştir. Birçok bitki gibi sumağın faydaları ve zararları vardır.

Sumak faydaları nelerdir?

*Özellikle içinde bulunduğumuz kış mevsimi hastalıkları olan grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı vücut direncini arttırarak bu hastalıklara karşı koruma sağlar.*Anti mikrobiyal özelliği ile bakterilere karşı vücudun mücadele etmesine yardımcı olur.*Ateş düşürücü özelliği vardır.*Bronşite karşı da iyi gelir. Solunum sistemini rahatlatma özelliği vardır.*Yaprakları kaynar suda demlenir ve ılıdıktan sonra bu su ile gargara yapılırsa, boğaz ağrısına iyi gelir.*Yapılan araştırmalarda, sumak tohumlarının akciğer enfeksiyonuna ve bu enfeksiyona neden olan mantara karşı etkili olduğu ortaya çıkmıştır.*Yapılan diğer araştırmalara göre, diyabet ve obeziteye karşı da bu şifalı baharatın iyi geldiği belirtilmiştir. Kan şekerini ve kolesterolü de düzenleyici etkisi vardır.*Sumak bitkisinin idrar söktürücü özelliği vardır. İdrar oluşumunu arttırarak vücuttaki toksinlerin dışarı atılmasına yardımcı olur. Mesane ağrılarına ve ağrılı idrara çıkma durumlarına karşı rahatlatıcı etkisi vardır. Aynı zamanda bağırsaklara da fayda sağlar.*Kadınlar erkeklere göre hayatları boyunca çok sayıda ve farklı hastalıkla karşılaşabilirler. Kadın hastalıklarına karşı da sumak kullanılarak şifa bulunabilir. Özellikle vajinal akıntılara iyi gelir. Adet düzensizliği olanlara ya da adet dönemini ağrılı geçirenlere fayda sağlayan bir bitkidir. Yeni bebeği olan ve süt azlığı sıkıntısı çeken annelere de şifalıdır. Çünkü sumağın anne sütünü arttırıcı etkisi bulunmaktadır.

Sumak Zararları Nelerdir?

Her bitki gibi sumakta bir uzman kontrolünde kullanılmalıdır. Belirli ölçülerde tüketildiğinde faydalı bir bitkidir. Fakat unutulmamalıdır ki her şeyin fazlası zararlıdır. Fazla sumak tüketmek kabızlığa neden olabilir. Yüksek tansiyon yani hipertansiyonu olan kişiler için zararlıdır. Ayrıca bazı sumak türleri zehirli olabilir, kesinlikle rastgele toplanarak tüketilmemelidir.