DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Suriye ordusunda büyük çözülme

Suriye ordusunda büyük çözülme

Suriye ordusunun başkent Şam ve çevresinde olası bir operasyona karşı hazırlıklara başladığı, bazı askerî birliklerin ve tesislerin boşaltıldığı bildiriliyor. Muhaliflerin ve semt sakinlerinin ifadelerine göre askerî malzemeler ve silahlar, kalabalık yerleşim yerlerindeki kamu binalarına, okullara ve yurtlara taşınıyor. El Mezze semtinde bir caminin şimdiden kışlaya dönüştürüldüğü öne sürülüyor. Suriye ordusu olası bir operasyonda kayıplarını azaltabilmek

Suriye ordusunun başkent Şam ve çevresinde olası bir operasyona karşı hazırlıklara başladığı, bazı askerî birliklerin ve tesislerin boşaltıldığı bildiriliyor. Muhaliflerin ve semt sakinlerinin ifadelerine göre askerî malzemeler ve silahlar, kalabalık yerleşim yerlerindeki kamu binalarına, okullara ve yurtlara taşınıyor. El Mezze semtinde bir caminin şimdiden kışlaya dönüştürüldüğü öne sürülüyor.

Suriye ordusu olası bir operasyonda kayıplarını azaltabilmek için planlarını uygulamaya geçirirken, Esad’a bağlı kuvvetlerin nasıl karşılık verecekleri, operasyona direnip direnemeyecekleri tartışılmaya devam ediyor.
GlobalSecurity.org adlı düşünce kuruluşunun uzmanlarından John Pike, Suriye ordusunun iki yılı aşkın süredir devam eden iç savaş nedeniyle oldukça zor durumda olduğunu kaydediyor. Çok sayıda askerin silah altında tutulduğunu, ancak bunların büyük bölümünün Sünni olduğunu kaydeden uzman Pike, Esad birliklerinin savaş gücünün zayıflamakta olduğuna işaret ediyor: “Ordunun büyük bölümünü, rejimin siyasi olarak güvenemediği kesimler oluşturuyor. Esad’ın güvenebildiği yüksek rütbeli askerlerin ise garnizonlarda askerlerin başında kalıp olası bir isyanı engellemesi gerekiyor”

‘Savaşacak asker sayısı az’
Suriye’nin Rusya’dan S-300 füzeleri aldığı biliniyor.

Suriye ordusu, salt sayılar incelendiğinde, kağıt üzerinde Arap dünyasındaki en güçlü ordulardan biri. Londra merkezli Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü (IISS), bir dönem 325 bin askeri silah altında tutan Suriye ordusunda, bugünkü koşullarda yaklaşık 160 bin askerin bulunduğu tahmin ediyor.

Güvenlik uzmanı John Pike, Suriye ordusundaki durumu şöyle özetliyor: “Gerçekten de çıkıp düşman kuvvetleriyle savaşacak Suriyeli asker sayısının çok az olduğunu düşünüyorum. Suriye’de yaşanan bir şehir savaşı. Sokaklarda yürütülen bu tür operasyonlar, çok zor, çok kötü operasyonlardır. İki yıl süren bu operasyonlardan sonra, Esad’ın hâlâ güvenebildiği yüksek rütbeli askerlerin bile gerçekten savaşı sürdürmeyi istediklerini sanmıyorum.”

Zürih Üniversitesi öğretim üyelerinden siyaset bilimci Albert Stahel ise Suriye ordusunun çözülme sürecinde olduğuna işaret ediyor ve şunları kaydediyor: “Ordudan kaçanlar, ayrıca karşı tarafa geçen bunca general, bunca asker söz konusuyken, bence Suriye ordusu zaten darmadağın durumda.”

Gelişmiş füze savunma sistemleri

Fransız medyasına göre Suriye’nin elinde 1000 ton kimyasal silah bulunuyor.
Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü’nün son raporuna göre, Suriye ordusunun yedi zırhlı tümeni, üç mekanize tümeni ve bir özel kuvvetler tümeni mevcut. Cumhuriyet Muhafızları Birliği de başkent Şam’da konuşlu bulunuyor.

Suriye ordusunda kullanılan silahların önemli bir bölümünün yakın müttefiki olan Rusya’dan temin edildiği biliniyor. Bu silahlar arasında gelişmiş füze savunma sistemlerinin de olduğu belirtiliyor.
Suriye konusunda asıl kaygı yaratan ise Esad rejiminin sahip olduğu kimyasal silahlar. Fransız medyasının, istihbarat birimlerine dayandırdığı haberlere göre Suriye’nin elinde yaklaşık 1000 ton kimyasal silah bulunuyor. Esad rejiminin çok miktarda sarin ve hardal gazı stoğuna sahip olduğu kaydediliyor.

Kimyasal silah başlıklı füzeler

Zürih Üniversitesi öğretim üyelerinden Albert Stahel’e göre Suriye rejiminin elinde, kimyasal silah başlıklarının takılabildiği, 800 km menzile sahip füzeler bulunuyor. Bu silahların olası bir müdahale sonrasında, Doğu Akdeniz’deki ABD hedeflerine, savaş gemilerine ya da İsrail’e yöneltilebilecek olması kaygı nedeni.

Güvenlik uzmanı Stahel, bu olasılığı pek mümkün görmüyor: “En akla yatkın müdahale senaryosu, Suriye’ye hava operasyonuyla seçilmiş hedeflerin vurulmasıdır. Buna mukabil rejimin karşı saldırı gerçekleştirmek isteyebileceği düşünülebilir. Hizbullah’ın İsrail’e misilleme yapmak istemesi de söz konusu olabilir. Ancak ben buna şu aşamada pek ihtimal vermiyorum. Böyle bir hareket, Esad için tehlikeyi çok daha fazla tırmandırır. Rejimin daha da fazla zayıflaması dışında bir şey getirmez.”