DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Suriye’de ateşkes yürürlüğe giriyor

Suriye’de ateşkes yürürlüğe giriyor

Rusya ve ABD’nin aldığı karar ile Suriye’de bugün ateşkes ilan edilecek. Ateşkesin Türkiye saati ile 19.00’da yürürlüğe girmesi bekleniyor.\r\n\r\n

Rusya ve ABD’nin aldığı karar ile Suriye’de bugün ateşkes ilan edilecek. Ateşkesin Türkiye saati ile 19.00’da yürürlüğe girmesi bekleniyor.Ateşkes kararını Şam yönetimiyle Hizbullah ateşkesi olumlu karşıladı.  Özgür Suriye Ordusu ise bu kararı olumlu karşılayacaklarını fakat bu süreçte Şam yönetiminin zarar görmesinden şüphelendiklerini belirtti.

Ahrar eş-Şam grubu karara karşı çıktı

suriyede-ateskesŞam yönetimi, Hizbullah ve Özgür Suriye Ordusu kararı olumlu karşılarken, Ahrar eş-Şam adlı muhalif grup ise bu karara karşı çıktı. Türkiye saati ile 19.00 da başlayacağı belirtilen ateşkesin tam 10 gün süreceği açıklandı. Ateşkes öncesinde düzenlenen saldırılarda 100’ü geçik insan hayatıını kaybetti.

İşte o ateşkes kararı

İsviçre’de bir araya gelen ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye meselesini ele aldı. Ve ABD ile Rusya arasında beklenen oldu…Suriye krizini ele alan ikili düzenledikleri toplantının ardından ortak basın açıklamasında bulundu. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, toplantının Suriye’deki şiddetin sona ermesi için bir araya geldiklerini vurguladı.

ATEŞKES İÇİN ANLAŞILDI

John Kerry and Sergei Lavrov in MoscowABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye krizi için bir anlaşmaya vardıklarını ifade ettiler. John Kerry, “Suriye’de ülke genelinde ateşkes, 12 Eylül’de Kurban Bayramı ile başlayacak. Planın uygulanmasının, Suriye için dönüm noktası olacağını inanıyoruz.” dedi. Çatışmaların durması yönünde çağrıda bulunan John Kerry, “Anlaşmanın 7 gün başarıyla uygulanmasından sonra terör örgütleri IŞİD ve El Nusraile mücadele konusunda ABD ile Rusya’nın ortak askeri koordinasyon sağlamak için çalışacağız” ifadesinde bulundu.Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise Suriye’deki  terörist unsurlar ile ılımlı muhalefeti yerlerinin birbirinden ayrılması gerektiğini söyledi. Sergey Lavrov,  “Rusya hava kuvvetleri ve ABD hava kuvvetlerinin Suriye’deki teröristlere karşı birlikte hava saldırısı düzenlemesi konusunda anlaştık. Saldırıların yapılacağı yerlerin koordinatları konusunda da anlaşmaya vardık.” şeklinde konuştu.

BAYRAMDA ANLAŞMA SAĞLANACAK

İki önemli isim yaptıkları görüşme ardından anlaşmanın 12 Eylül’de başlayacağını belirtirken,  “En önemli şey, belgede ne yazdığı değildir, pratikte nasıl uygulandığıdır.” dedi. Görüşme yaklaşık 15 saat sürdü. Ve son 4 saatinin basın toplantısında gazetecilerin dışarı çıkmasına izin verilmedi.