DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Taliban Liderinin Öldürüldüğü Doğrulandı

Taliban Liderinin Öldürüldüğü Doğrulandı

Afganistan İstihbarat Kurumu Taliban örgütünün lideri Molla Ahtar Muhammed Mansur’un öldürüldüğü doğrulandı.
Afganistan İstihbarat Kurumu Taliban lideri Molla Ahtar Muhammed Mansur’un ABDtarafından Pakistan sınırında insansız hava aracıyla düzenlenen saldırıda öldürüldüğünü doğruladı.

 

Mansur’un öldürüldüğünü hemen doğrulamayan Pakistan, ABD tarafından saldırı gerçekleştirildikten sonra bilgilendirildiğini açıkladı ve Washington yönetimini, Pakistan’ın egemenliğini ihlal etmekle suçladı.

 

Konuya ilişkin Myanmar ziyareti sırasında konuşan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, ‘Mansur’un ülkedeki Amerikalılar, Afgan halkı ve güvenlik güçlerine yönelik doğrudan tehdit oluşturduğunu ve barış görüşmelerine karşı çıktığını kaydetti.

 

Taliban yetkilileri ise Mansur’un ölümünü alenen doğrulamaktan kaçınsa da son kararın grubun ‘liderlik şurası’ adını verdiği toplantıda verileceğini açıkladı.

 

Yetkililer operasyonun Cumartesi günü yerel saatle sabah Başkan Barack Obama’nın talimatıyla düzenlendiğini bildirdi. Amerikan Özel Kuvvetler Komutanlığı tarafından idare edilen uzaktan kumandalı hava aracı, Ahmed Val kentinin güneybatısında seyreden bir aracı vurdu. Saldırıda Mansur’un seyahat ettiği taksinin şöförü de öldü.

 

Belucistan vilayetinin başkenti Ketta’daki doktorlar, saldırının gerçekleştiği düşünülen sınır bölgesinden iki cesedin hastaneye getirildiğini açıkladı. Amerika’nın Sesi’nin bölgede ulaştığı kaynaklar, cesetlerin birinin üzerinden çıkan Pakistan pasaportunda Molla Mansur’un fotoğrafı olduğunu doğruladı.

 

Pentagon Sözcüsü Peter Cook tarafından yapılan yazılı açıklamada, Molla Muhammed Mansur’un Afganistan’da sivilleri, güvenlik kuvvetlerini, Amerikan ve müttefik kuvvetlerini hedef alan saldırılar planladığı bildirildi.

 

Açıklamada Mansur’un Afganistan hükümetinin Taliban’la yürüttüğü barış ve uzlaşma görüşmelerinin önünde engel oluşturduğu, Taliban liderlerine barış görüşmelerine katılmayı yasakladığı da kaydedildi.

 

Amerikalı yetkililer operasyonun Başkan Obama’nın bilgisi dahilinde yapıldığını açıkladı.

 

Afganistan Talibanı, ABD’nin terör örgütleri listesinde yer almıyor.