DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Tansiyon nedir, tansiyonunuz kaç olmalıdır?

Tansiyon nedir, tansiyonunuz kaç olmalıdır?

Tansiyon; kanın atardamar çeperine yaptığı basınca denir. Büyük ve küçük tansiyon olmak üzere çeşitleri vardır. Neredeyse her sağlık kontrolünde doktor ya da hemşireler tansiyonumuzu kontrol ederler. Peki siz tansiyonunuz kaç olmalıdır, sorusunun yanıtını biliyor musunuz? Tansiyonunuz 110’a 70, 120’ye 80 veya 130’a 90 gibi değerlerdeyse tansiyonunuz sağlıklı bir bireyde olması gerektiği gibidir yani normaldir.Sağlık bir bireyin normal tansiyon

Tansiyon; kanın atardamar çeperine yaptığı basınca denir. Büyük ve küçük tansiyon olmak üzere çeşitleri vardır. Neredeyse her sağlık kontrolünde doktor ya da hemşireler tansiyonumuzu kontrol ederler. Peki siz tansiyonunuz kaç olmalıdır, sorusunun yanıtını biliyor musunuz? Tansiyonunuz 110’a 70, 120’ye 80 veya 130’a 90 gibi değerlerdeyse tansiyonunuz sağlıklı bir bireyde olması gerektiği gibidir yani normaldir.Sağlık bir bireyin normal tansiyon değerleri 120 / 80 değerindedir. Halk arasında bu genelde 12 ye 8 diye söylenir.12 ye 8 ifadesindeki 12 rakamı büyük tansiyon olarak adlandırılan yüksek basınç değerini belirtir. 80 rakamı ise küçük tansiyon olarak adlandırılan en düşük kan basıncı değerini belirten rakamdır.

Tansiyon kaç olduğunda yüksek sayılır?

Eğer tansiyon değeriniz 140’a 90’dan daha yüksek ise (Yani büyük tansiyon 140 / Küçük tansiyon 90 ise ) tansiyonunuz yüksek demektir.Yaşlı bireylerde bu değerler genellikle daha yüksektir.

Normal, Yüksek ve Düşük tansiyon değerleri aşağıda belirtildiği gibidir

Büyük tansiyon 90’dan küçük, küçük tansiyon ise 60’tan küçükse tansiyonununuz düşük demektirİdeal tansiyon  değeri 120 ye    80 dir.Büyük tansiyon 140’tan düşük, küçük tansiyonda 90’dan küçükse sağlıklı tansiyona sahipsiniz demektir.Büyük tansiyonunuz 140 ile 160 arasında, küçük tansiyonunuz 90 ile 100 arasındaysa tansiyonunuz yüksek demektir.Büyük tansiyon 160’tan büyük, küçük tansiyon 100’den büyükse tansiyonunuz çok yüksek demektir.Eğer büyük tansiyonunuz 140 ve üzerindeyse küçük tansiyonunuz ne olursa olsun tansiyonunuz çıkmış yani yüksekmiş olabilir.Eğer küçük tansiyonunuz 90 ve üzerindeyse büyük tansiyonunuz ne olursa olsun tansiyonunuz çıkmış yani yüksekmiş olabilir.Eğer Büyük tansiyonunuz 90 ve altındaysa küçük tansiyonunuz ne olursa olsun tansiyonunuz düşmüş yani tansiyonunuz düşük olabilir.Eğer küçük tansiyonunuz 60 ve altındaysa büyük tansiyonunuz ne olursa olsun tansiyonunuz düşmüş yani tansiyonunuz düşük olabilir. Sağlıklı günler dilerim.Uzmanlara göre büyük tansiyon değerinin 110 ile 140 arasında olması, küçük tansiyon değerinin ise 70 ile 90 arasında olması sağlıklı tansiyon değeri olarak kabul edilmektedir.