DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Tereyağına alternatifler

Tereyağına alternatifler

Tereyağı mutfaklarımız için vazgeçilmez tatlardan. Ancak severek tükettiğimiz tereyağının sağlığımıza zararlarını da bilmeyenimiz yok. Tereyağı en az %80, en fazla %90 oranında süt yağı, en fazla %2 oranında yağsız süt kuru maddesi ve en çok %16 oranında da su içeriyor. Pasta, kek ve böreklere mükemmel bir tat vermesine rağmen kalp hastalıklarına neden olmasıyla, yüksek kalorili

Tereyağı mutfaklarımız için vazgeçilmez tatlardan. Ancak severek tükettiğimiz tereyağının sağlığımıza zararlarını da bilmeyenimiz yok. Tereyağı en az %80, en fazla %90 oranında süt yağı, en fazla %2 oranında yağsız süt kuru maddesi ve en çok %16 oranında da su içeriyor. Pasta, kek ve böreklere mükemmel bir tat vermesine rağmen kalp hastalıklarına neden olmasıyla, yüksek kalorili olmasıyla ve kolesterolü arttırmasından dolayı tereyağından köşe bucak kaçıyoruz. Bu yüzden uzmanlar da bu konuda araştırmalar yapıp tereyağına alternatifler düşünmeye başladı bile.Evet Diyetisyen Emre Uzun tereyağına alternatif beş farklı malzemeyle tereyağının verdiği lezzetin nasıl yakalanabileceğini anlatıyor.

Tereyağına alternatifler

 Avokado PüresiKurabiye, ekmek ve keklerde iyi sonuçlar verir. Hele tarifte süt de varsa o zaman mükemmel bir sonuç elde edersiniz. Aynı elma püresindeki gibi, tarifteki tereyağı ölçüsünün yarısı kadar avokado püresi kullanılır. Avokado püresiyle kullanılarak hem kalori alımı azaltmış hem de yiyecekler daha yumuşak ve nemli pişirilmiş olur. Avokado kan basıncını dengeleyen potasyum açısından zengidir. A, B1, B2, B3, B6, C, E ve K vitaminlerini içerir; özellikle B, C, E ve K vitaminlerini diğer meyvelerden daha yüksek oranda barındırır. Yine avokadoda fosfor, magnezyum, demir, potasyum, kalsiyum ve çinko gibi mineraller de bulunur. Zengin demir içeriğiyle demir eksikliği tedavisine destek verir ve kırmızı ete alternatif oluşturur. Avokado ayrıca sindirim sistemini hızlandırır ve bağışıklık sistemini de kuvvetlendirir.Kuru Erik PüresiÇikolata ve tarçın içeren tariflerde güzel sonuçlar verir. Erik püresi elde etmek için kuru erik robotta ezilebilir veya doğrudan satın da alınabilir. Kuru erik püresi C, A vitaminleri, bakır minerali ve lif bakımından zengindir.Elma PüresiÖzellikle keklerde tereyağının yerine kullanıldığında çok iyi sonuç verir. Burada dikkat edilmesi gereken husus, tarifteki tereyağı miktarın yarısı kadar elma püresi kullanmaktır. Yani tarifte 1 fincan tereyağı diye geçiyorsa yarım fincan elma püresi kullanmak gerekir. Elmada C vitamini, K vitamini, B6 vitamini, A vitamini ve E vitamini bulunur. Elma aynı zamanda magnezyum, fosfor, bakır ve manganez mineralleri açısından da çok zengindir.YoğurtTam yağlı yoğurt özellikle kurabiye yapımında idealdir. Yoğurt kullanarak alınan kalori ve doymuş yağ oranını azaltabilirsiniz. Tarifteki tereyağı ölçüsünün dörtte birini kullanmanız yeterli olur. İsterseniz çok az tereyağı ve daha fazla yoğurtla aradığınız tat ve kıvamı bulabilirsiniz. 100 gram tam yağlı yoğurt 66 kcal olup protein, kalsiyum, fosfor, potasyum ve folik asit bakımından da zengindir.Kanola YağıEritilmiş tereyağı yerine kanola yağı tam aradığınız alternatif. Çikolatalı kurabiyelerde ve tuzsuz tereyağı kullanılacak her tarifte rahatlıkla kullanabilirsiniz. Kalorisi biraz yüksek ancak kolesterol ve sodyumu çok düşüktür. Doymuş yağ oranı ise yüzde 7 dir. Kanola yağı A, D, K ve E vitaminleri de içerir.