DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Terör saldırısı olduğu kesinleşti

Terör saldırısı olduğu kesinleşti

Almanya’nın başkenti Berlin’de bir tırın noel pazarına girmesi sonucu 12 kişi öldü, 50’ye yakın kişi yaralandı. Olayla ilgili olarak bir mülteci tutuklandı. Başbakan Angela Merkel, olayı korkunç ve gaddarca bir eylem olarak değerlendirdi ve “Korkunun bizi kötünün önünde felç etmesini istemiyoruz” dedi.

Dün akşam Almanya’nın başkenti Berlin’de noel pazarına fren yapmadan giren tır yüzünden ölenlerin sayısı 12’ye çıktı. Sayısı 50’ye kadar varan yaralılar arasında durumu ciddi olanlar da var.Tırın doğrudan pazara doğru fren yapmadan hareket etmesi ve pazar içinde 50 ila 80 metre arasında mesafe kat etmesi saldırı ihtimalini güçlendiriyor. Saldırıyı düzenleyenin ise Afganistanlı veya Pakistanlı bir mülteci olduğundan yola çıkılıyor. Polisin açıklamasına göre kaçan bir zanlı Zafer Antı yakınlarında tutuklandı.Zanlının tutuklanmasında bir görgü tanığının gayreti etkili oldu. Berlin Polis Sözcüsü Winfried Wenzel, söz konusu görgü tanığının kaçan zanlıyı iki kilometre boyunca takip ettiğini ve bu arada polisi aradığını anlattı. Son bilgilere göre tutuklanan kişi suçu işlemediğini söylüyor.

TIRIN ŞOFÖRÜNÜN ÖLDÜRÜLDÜĞÜ TAHMİN EDİLİYOR

Tırın içinde şoför mahallinin yanında oturan Polonya vatandaşının ise olay yerinde ölmüş olduğu tespit edildi. Ölen kişinin tırın asıl şoförü olduğu ve araçla birlikte kaçırıldığı üzerinde duruluyor. Çelik yapı yüklü olan tır Polonyalı bir nakliye firmasına ait. Firmanın sahibinin anlattığına göre tır şoförüne dün saat 16:00’dan bu yana ulaşılamıyordu.Brandenburg İçişleri Bakanı Karl-Heinz Schröter’in anlattığına göre ölenlerin arasında bir de vurularak öldürülen var ve bu kişinin tırın şoförü olduğu tahmin ediliyor.

250 POLİS TEMPELHOF HANGARLARINDA ARAMA YAPTI

Güvenlik güçlerinin çalışmaları ise hummalı bir şekilde devam ediyor. Dün akşam soruşturma başlatan Federal Başsavcılık soruşturma görevini Federal Suç Dairesine devretti. İçinde özel birliklerin de olduğu 250 polis mültecilerin kaldığı eski Tempelhof Havaalanı’nın hangarlarında arama yaptı ve 6 numaralı hangarda bulunan dört mülteciyi sorguya çekti, ancak kimseyi gözaltına almadı.

SALDIRI OLDUĞU KESİNLEŞTİ

Yakalanan zanlının ismi Navid B. ve 23 yaşında. Alman Haber Ajansı dpa’nın güvenlik çevrelerinden edindiği bilgiye göre zanlı iki kod adı kullanıyor ve kod adlarından biri asıl adına çok benziyor. Bununla birlikte üvenlik güçleri olayın bir saldırı olduğu konusunda emin değil. Eldeki tek delil, tırın bilerek pazar yönüne doğru sürülmüş olması ve zanlının kod adı kullanması.Olayla ilgili çelişkili ifadeler de kafa karıştırıyor. Örneğin öldürülen kişinin tırın asıl sahibi olduğu söyleniyor ancak nakliye firmasının sahibi henüz bundan habersiz ve kuzeni olan şoförün hayatından endişe ediyor. Diğer taraftan firma sahibi tırın İtalya’dan yola çıkıp Berlin’e geldiğini anlatırken Berlin Polisi tırın Polonya’da kaçırıldığından bahsediyor.

BAŞBAKAN MERKEL: KORKUNÇ VE GADDARCA BİR EYLEM

Berlin’de yaşanan kanlı pazartesi akşamı ile ilgili olarak siyasiler de saldırı kelimesini ağzına henüz almak istemiyordu Konuyla ilgili açıklamada bulunan İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere de olayı terör saldırısı olduğunun kesinleştiğini söyledi.Angela Merkel de saldırıyı korkunç ve gaddarca bir eylem olarak değerlendiren başbakan, bütün bir ülkenin ölenlerin yakınları ile olduğunu söyledi. Eylemin aydınlığa kavuşturulma aşamasında olduğuna ve kanunların elverdiği sertlikte cezalandırılacağına değinen Merkel, “Korkunun bizi kötünün önünde felç etmesini istemiyoruz” dedi.Cumhurbaşkanı Joachim Gauck ise “Bu, benim gibi çok sayıda insanı telaşa düşüren, Berlin ve ülkemiz için kötü bir akşam.” diyerek üzüntüsünü dile getirdi. Kurbanları anan Gauck, yakınlarına da baş sağlığı diledi. Başbakanlıktan yapılan açıklamada da, “Hayatını kaybedenlerin yasını tutuyor ve yaralılara yardım edilebilmesini umut ediyoruz” denildi.Olayı ‘korkunç bir olay’ değerlendiren Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, “Noel pazarını ziyaret eden çok sayıda insan hayatını kaybetti, daha çoğu da yaralandı. Bu akşam ne olduğu ile ilgili olarak henüz net bir bilgiye sahip değiliz. Güvenlik birimleri büyük bir gayretle talihsiz olayın gerçekleştiği yeri emniyet altına almak ve failleri bulmak için çalışıyor” dedi.