DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Todenhöfer ile Alman medyası tek seslilikten kurtulacak

Todenhöfer ile Alman medyası tek seslilikten kurtulacak

Almanya’nın önde gelen Ortadoğu uzmanlarından Jürgen Todenhöfer, liberal sol kitleye hitap eden ‘Der Freitag’ adlı haftalık gazetenin başına getirildi.

Almanya’nın önde gelen Ortadoğu uzmanlarından Jürgen Todenhöfer, liberal sol kitleye hitap eden ‘Der Freitag’ adlı haftalık gazetenin başına getirildi. Son yıllarda özellikle Suriye’deki savaş ortamını ve terör örgütü IŞİD’i Alman kamuoyuna tanıtan kitap ve belgesel film çalışmalarıyla adından bahsettiren yazar, ABD’nin Ortadoğu’daki karışıklıklarla ilgili rolüne dair sert çıkışları sebebiyle Alman medyasınca tartışmalı bir isim haline getirilmişti.

TAKİPÇİLERİNİ ÇEKERSE MEDYA ÇOK SESLİ OLACAK

Bunun üzerine açtığı Facebook hesabındaki paylaşımlarını yoğunlaştıran insan hakları savuncusu, kısa sürede 700 bine yakın takipçiye ulaştı. Gazetecinin bu başarısında uzun yıllara dayanan siyasetçi ve hukukçu kimliğinin yanı sıra Ortadoğu halklarının çektiği acıları güçlü bir dille anlatması da önemli bir rol oynuyor. İlerlemiş yaşına rağmen terör örgütü IŞİD’in kontrol ettiği topraklara giderek on gün kalması ve orada teröristlerle yılların korkusuz gazetecisi olarak röportajlar yapması da etrafında büyük bir kitlenin oluşmasını sağlamış durumda.Bu kitlenin içinde azımsanmayacak sayıda Almanyalı Müslüman da var. Todenhöfer’in yeni görevi 20 bine yakın abonesi bulunan ‘Der Freitag’ için büyük önem taşıyor.

TODENHÖFER: AYLIK KAZANCIM 1 EURO

Üstelik aylık kazancı da sadece 1 Euro olacak. Bu haberi yine Facebook sayfasından takipçilerine duyuran gazeteci şu ifadeleri kullandı: “Hayatımda inşaat işlerinde, demiryollarında çalıştım, araba cilası sattım, kayak öğretmenliği yaptım. Ardından üniversitede asistan oldum, hakimlik yaptım, Federal Meclis’te milletvekili oldum, medya yöneticiliğine soyundum ve nihayet kitap yazdım. Fakat insan sürekli olarak yeni şeyler yapmaya cesaret edebilmeli. 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren haftalık gazete ‘Der Freitag’ın yayıncısı olacağım. Aylık maaşım ise 1 Euro. Gazetenin basımından ve yayınından sorumlu isim Spiegel’in efsanevi kurucusu Rudolf Augstein’ın oğlu Jakob Augstein.” Todenhöfer bunun yanı sıra kitap çalışmalarına devam edecek. Yazar kısa bir süre önce Suriye’ye tekrar gideceğini açıklamıştı.

GÖZÜ PEK, DÜRÜST VE BİLGİ SUNAN BİR GAZETE

Yıllar önce Hıristiyan Demokrat Birlik’te (CDU) siyaset yapan Todenhöfer, ‘Der Freitag’ın başına geçmeyi neden kabul ettiğine ise şu cümlelerle açıklık getirdi: “Der Freitag uzun zamandır Alman ana akım medyasının karşısında duran bir yayın olarak dikkatimi çekiyordu. Gözü pek, dürüst ve bilgi sunan bir gazete olarak benim gibi savaşlara, hoşgörüsüzlüğe ve aşırı dereceye varan sosyal adaletsizliğe karşı mücadele veriyor. Birçok siyasi meselede benim aldığım pozisyonların benzerini alıyor. Cesur ve yetkin bir şekilde ana akımın karşısında duran bir gazeteyi desteklemek gerekir.”

GAZETECİLER OYNANAN OYUNDA TARAFTAR TRİBÜNÜNDE

Hakikatin tamamını öğrenme cesareti gösteren medyayı desteklemek istediğini anlatan Todenhöfer’e göre Doğu ile Batı arasında bir oyun oynanıyor. Ana akımı takip eden gazetecilerin çoğu ise oyun alanını bırakmış ve taraftar tribününde yer almış durumda. Takipçilerinden tek istediği ise ‘Der Freitag’a abone olmak. Şayet bunu başarırsa ‘Der Freitag’ın kısa süre içinde günlük gazete olarak çıkması bile mümkün.