DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Türkiye, AP’nin hazırladığı raporu geri gönderdi

Türkiye, AP’nin hazırladığı raporu geri gönderdi

Avrupa Parlamentosu’nun hazırladığı Türkiye raporu, Türkiye’nin AB Daimi Temsilciği’ne bugün geldi. Rapor gelir gelmez Ermeni olaylarına tanıma isteğine atıfda bulunulduğu için geri iade edildi.

Türkiye AB Daimi Temcilliği, 14 Nisan’da oylama sonucu  kabul edilen Avrupa Parlamentosu’ndan Hollandalı üye Kati Piri tarafından hazırlanan raporu Avrupa Parlamentosu’na geri gönderdi.

Türkiye, AP’nin hazırladığı raporu geri gönderdi

14 Nisan’da Avrupa Parlamentosu’nda yapılan oylamada 133 oya karşı 375 oyla kabul edilen 2015 İlerleme Raporu, Türkiye’nin Avrupa Birliği Daimi Temsilcisi Büyükelçi Selim Yenel tarafından Avrupa Parlamentosu’na geri iade edildi.Türkiye, Gezi Parkı olayındaki protestolarından bu yana yayımlanan ve Ankara açısından ‘kabul edilemez’ unsurlar içeren AP belgelerini geri gönderme politikası izliyor. Yenel tarafından iade edilen belge, geri gönderilen ikinci Türkiye raporu. Geri gönderilen belgeler toplam sayısı ise 6’yı buldu. Normal şartlarda Türk makamlarına üç hafta içinde ulaştırılan belgenin bu kez iki ay aradan sonra gelmesi dikkat çekti.ap-parlamento-raporu

‘TÜRKİYE KOPENHAG KRİTERLERİNDEN UZAKLAŞIYOR’ Belge, özellikle basın özgürlüğü ile Kürt sorunu bağlamındaki bölümlerindeki eleştirilerle dikkat çemişti. Avrupa Birliği ile 11 yıldır müzakere sürecinde olan bir aday ülkeye yönelik olarak normalde üyelik için karşılanması gerekli Kopenhag kriterlerine ‘yakınlaşma’ mesajı öne çıkması gerekirken; Türkiye raporunda, ‘Kopenhag kriterlerinden uzaklaşma’ mesajı verilmesi en çarpıcı vurguyu oluşturmuştu.Türkiye’de yargı, temel haklar, adalet, özgürlük ve güvenlik alanlarında acilen reformlara ihtiyaç olduğunun altının çizildiği belgede, “Avrupa Parlamentosu, Türkiye’de demokrasi ve hukuk devleti alanlarındaki gerilemenin ışığında reformlardaki genel hızın son yıllarda belirgin şekilde yavaşlamasından ve yargının bağımsızlığı, toplanma ve ifade özgürlüğü, insan haklarına ve hukuk devletine saygı gibi bazı ana alanlarda giderek Kopenhag kriterlerinden uzaklaştıran gerileme olmasından derin endişe duyar” ifadeleri kullanılmıştı.Basın özgürlüğüne verilen önemi net şekilde yansıtan, PKK konusunda önceki yıllara oranla daha net ve Türkiye’nin beklentilerine daha uygun bir yaklaşımın yer aldığı belgede, örneğine genelde rastlanmayan şekilde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi’ne yönelik açıklamaları nedeniyle kınanmıştı. Raporda, ‘kırmızı çizgi’ olarak kabul edilen ‘Ermeni soykırımı’ atfı da yer almıştı.