DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Türkiye’den Almanya’ya diplomat misillemesi

Türkiye’den Almanya’ya diplomat misillemesi

Almanya’nın TBMM Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı’yı Köln Havaalanı’nda bekletince Türkiye misillemede bulunarak Alman diplomatları havalimanlarında bekletmeye başladı.

Türkiye’nin misillmesi Almanya’yı kızdıracak gibi. Almanya’nın TBMM Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı’yı Köln Havaalanı’nda bekletince Türkiye misillemede bulunarak Alman diplomatları havalimanlarında bekletmeye başladı. Alman polisi ise beklemenin eksik evraktan kaynaklandığını ileri sürüyor.Türkiye, çarşamba günü akşamından itibaren başlamak üzere Alman diplomatlara yönelik kontrolleri arttırdı. TBMM Başkan Yardımcısı Ayşenur Bahçekapılı’nın bu ayın başında Köln Havaalanı’nda sorgulanmasından sonra harekete geçen Türk hükümeti İstanbul Havaalanı’nda Alman diplomatlara yönelik kontrolleri sertleştirme kararı aldı.Türkiye bundan böyle Alman diplomatların giriş ve çıkışında teferruatlı bir kontrole başvuracak. Anadolu Ajansı’nın verdiği bilgiye göre bu yüzden dört Alman diplomat Türkiye’den ayrılırken bir saat gecikmeyle uçağını kaçırdı.

ALMAN POLİSİ: BAHÇEKAPILI’NIN EVRAKINDAN STATÜSÜ BELLİ OLMUYORDU

Alman polisi ise Bahçekapılı’nın en fazla 45 dakika beklediğini ileri sürüyor. Politikacının diplomat statüsünü gösteren evrak yerine geçici evrakı gösterdiğini kaydeden polis, bu yüzden Türkiye Büyükelçiliği ile irtibata geçerek politikacının statüsünü gözden geçirdiklerini ifade etti.Ancak bu açıklama Türkiye için yeterli olmamış ve Almanya’nın Türkiye Büyükelçisi Martin Erdmann Türk Dışişlerine çağrılmıştı.Diğer taraftan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sözcüsü İbrahim Kalın, Alman makamlarından Bahçekapılı’ya yapılan muameleden dolayı tatmin edici bir açıklamada bulunmalarını ve gerekli kişilerle ilgili gerekli adımları atmalarını beklediklerini ifade etmişti.Cumhurbaşkanı Erdoğan da Bahçekapılı’nın beklemeye alınmasıyla ilgili olarak Almanya’ya seslenmiş ve şöyle demişti: “Siz ülkenizde teröristleri misafir gibi ağırlıyor, ama TBMM’nin başkan yardımcısını ve delegasyonunu orada saatlerce kapıda bekletiyorsunuz. Buna aynısıyla mukabele etmem lazım. Bütün oradaki personelin kimse, neyse bunlara gereğini yapmadığın sürece Türkiye de buna misliyle mukabele eder, etmek durumundadır.”

TÜRK POLİSİ İSVİÇRELİ MUHABİRLERİ ALMAN SANDI

Erdoğan’ın bu konuşmasından birkaç saat sonra İsviçre televizyonu SRF’in iki muhabire Alman zannedilerek güçlük çıkarıldığı da gelen haberler arasında. SRF’nin Türkiye muhabiri Ruth Bossart, Alman haber ajansı dpa’ya yaptığı açıklamada Diyarbakır Havaalanı’ndaki polislerin bavullarını kirli çamaşırlarına varana kadar aradıklarını söyledi.