DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Türkiye-İsrail arasında mutabakat sağlandı

Türkiye-İsrail arasında mutabakat sağlandı

Türkiye ile İsrail arasında ‘Mavi Marmara’ olayı olarak adlandırılan 9 Türk gemicinin de hayatını kaybettiği Gazze insani yardım filosu saldırısı sonrası bozulan ilişkilerin dün yapılan görüşmeyle tatlıya bağlandı.

Türkiye-İsrail ilişkileri Gazze insani yardım filosuna saldırısı sonrası bozulmuştu. Dün yapılan toplantıda İsrail’in Türkiye’nin şartlarını kabul etmesi ve özür dilemesinin ardından iki ülke arasında buzlar eridi.Anlaşmaya dair iki ülkenin Başbakanları bugün saat 13:00’de resmi açıklama yapacak.26 Haziran Pazar günü Roma’da gerçekleştirilen mutabakatta Hamas ile ilgili bir problem olmadığı bildirildi.

İSRAİL TAZMİNAT ÖDEYECEK

31 Mayıs 2010’da Mavi Marmara gemisi, İsrail ablukasındaki Gazze’ye insani yardım malzemeleri götürmek üzere yola çıktığında İsrail ordusu tarafından baskına uğraması ve aralarında 9 Türk’ün öldürülmesi sonucu Türkiye ve İsrail ilişkilerinin zedelenmişti.İsrail, tarihte bir ilki gerçekleştirerek yabancı bir devletten özür diledi. Gazze’deki insani duruma müdahale etttiğini kabul etti. Türkiye’nin diğer iki şartını da kabul eden İsrail hükümeti, Mavi Marmara saldırısında hayatını kaybeden 9 Türk’ün ailelerine tazminat ödeyecek.

GAZZE’YE YARDIMDA ENGEL KALMADI

Sağlanan mutabakat kapsamında, Gazze’deki insani durumun iyileştirilmesi konusunda Türkiye, Gazze’ye insani yardım malzemelerinin girişini sağlayacak. Gazze vatandaşlarının en çok ihtiyacı olan elektirik ve içme suyu hususunda yatırımlar gerçekleştirilecek. Gazze’ye yeni santraller kurulacak. İsrail hükümeti, Gazze’ye uyguladığı ambargoyu kaldıracak. 200 yataklı Türkiye-Filistin Dostluk Hastanesi hizmete geçecek.

HAMAS İLE İLGİLİ BİR HÜKÜM YOK

Sağlanan mutabakatta Hamas ile ilgili bir hükmün bulunmadığı belirtildi. Türkiye’nin Mavi Marmara olayından sonra İsrail’e karşı olan tavrının değişmediğinin bir başarısı olduğu belirtildi. İsrail ile Türkiye arasındaki anlaşmaya Hamas ve Filistin’in de destek verdiği söylendi.

ERDOĞAN’DAN FİLİSTİN DEVLET BAŞKANI ABBAS’I ARADI

Edinilen bilgilere göre; Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye-İsrail ilişkilerinde normalleşmeye gidildiği hakkında Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’a telefon açtı. Anlaşmanın sağlandığını söyleyen Erdoğan’a Abbas, gelişmeleri memnuniyetle karşıladığını söyledi.

İKİ ÜLKE BAŞBAKANI’NDAN AÇIKLAMA

İtalya’nın başkenti Roma’da sağlanan mutabakatın ardından iki ülke Başbakan’ın açıklama yapması bekleniyor.Başbakan Binali Yıldırım’ın saat 13:00’de Çankaya Köşkü’nde, İsrail Başbakanı Netanyahu’nun da mutabakatın sağlandığı Roma’da açıklama yapması bekleniyor.

MAVİ MARMARA OLAYI NEDİR?

31 Mayıs 2010’da Mavi Marmara gemisi, İsrail ablukasındaki Gazze’ye insani yardım malzemeleri götürmek üzere yola çıktığında İsrail ordusu tarafından baskına uğraması ve aralarında 9 Türk’ün öldürülmesi sonucu Türkiye ve İsrail ilişkilerinin zedelenmesidir.