DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Türkiye-İsrail ilişkileri yumuşayacak mı?

Türkiye-İsrail ilişkileri yumuşayacak mı?

İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz, Türkiye-İsrail ilişkilerinin normalleşmesine çok yakın olduğunu ve anlaşmazlıkların çoğunun aşıldığına dikkat çekti

Recep Tayyip Erdoğan ve İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz’in biraraya gelerek önemli bir toplantı yapmıştı. Washington’da yapılan bu toplantı Mavi Marmara gemisinde İsrail askerleri tarafından 10 Türk’ün öldürülmesinin ardından yapılan ilk görüşmeydi. Akıllara Türkiye-İsrail ilişkileri yumuşayacak mı? sorusu geldiisrailli-bakan-turkiye-israilRecep Tayyip Erdoğan ve İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz’in bu özel görüşmesi yaklaşık yarım saat sürdü. Görüşmenin en önemli maddeleri ise İran, terörizm ve doğalgazdı. Türkiye-İsrail ilişkileri doğalgaz konularında daha yapıcı bir rol aldığı görünüyor.Kıbrıs açıklarında bulunan milyarlar değerinde bir doğalgaz rezervi bulunmuştu. Bu konunun ardından İsrail’in doğal konusunda Türkiye ile iyi geçinip işbirliği yapmak istenildiği aşikar. İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz bu görüşmeyi son derece iyi olarak nitenlendirdi. Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin yeniden başlamasına en çok isteyen isimlerden biri olduğunu dile getirdi. İlişkilerin iyi bir şekilde devam etmesi için Cenevre ve Londra’da görüşmeler yapılmıştı.Hamas temsilcilerinin Türkiye ile ilişkilerini kesmesi ve Gazze Şeridi’ndeki Filistinlere edilmek istenen yardım ile birlikte temasların yok olmasına neden olmuştu.Washington’daki bu özel görüşme hakkında yorumda bulunan bir üst düzey Türk diplomat konuyla ilgili hiçbir bilgisi olmadığının yanı sıra bir devlet başkanının bir başbakanla bir araya gelmesinin protokole göre uygun olmadığını belirtti.İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz’in Türkiye-İsrail ilişkilerinin normalleşmesine çok yakın olduğunu ve anlaşmazlıkların çoğunun aşıldığına ve bu süreç içerisinde iyi niyetin ve esnekliğin gösterilmesiyle herşeyin yola gireceğini söyledi.Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu bu görüşme üzerine 7 Haziran’da yaptığı açıklama sırasında konuşmasına  ‘İsrail ile ilişkilerin normalleştirilmesinin bir ya da iki buluşmaya’ sözleri ile devam etmiş. Ama konu ile ilgili kesin ve net bir tarih vermemişti.

RUSYA FAKTÖRÜ

Türkiye, doğalgaz ihtiyacının neredeyse tamamını aralarında soğuk rüzgarlar esen Rusya’dan elde ediyor. Rus gazında 300 milyon metreküp azaltarak 27 milyar metreküpe düşüş gerçekleşmişti. Fakat ciddi rakamlarda büyüyüş sağlayan Türkiye’nin bu rakamlardan daha fazla doğalgaz ihitacı olduğuna dikkat çekiliyor. Eğer nakil boru hattının yapılması  durumunda İsrail’in, Türkiye’ye yılda 8 ila 10 milyar metreküp doğalgaz sağlayabileceklerini ifade ettiler.