DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
“Türkiye-Rusya işbirliği olmazsa…”

“Türkiye-Rusya işbirliği olmazsa…”

Rusya-Türkiye ilişkilerinin normalleşme süreciyle ilgili Rus parlamentosunun üst düzeyinden açıklama geldi.

Rusya Federasyon Konseyi eski üyelerinden Yevgeni Tarlo, Rusya-Türkiye ilişkilerinin normalleşme sürecinde işbirliğinin olmaması durumunda Ortadoğu’da barışın da olmayacağını belirtti.Türkiye-Rusya ilişkisine dair açıklamalarda bulunan Tarlo, bu süreçte Ortadoğu’daki sorunların olumlu etkileneceğini dile getirdi.Türkiye ile Rusya’nın normalleşme sürecini değerlendiren Tarlo’nun açıklamaları şu şekilde:“Türkiye ile işbirliği yapmamız önemli. Bölgesel barışın sağlanması için bu işbirliği mutlaka gerekiyor. Rus-Türk işbirliği, Suriye krizinde ve bölgede barışın sağlanmasında önemli rol oynayacak. Bu işbirliği ayrıca uluslararası terörle mücadelede de önemli rol oynayabilir.” diyen Tarlo, iki ülke arasındaki işbirliğinin Avrupa’da Ortadoğu mülteci krizinin çözümüne de yardımcı olabileceğini belirtti.yevgeni-tarlo-rusya-turkiye-ortadogu

DIŞARDAN BASKI OLMAMALI

Talo,  “Türkiye’nin de çıkarlarını göz önünde bulundurarak Suriye’deki kanlı çatışmaları böylece durdurabiliriz. Türkiye’nin yardımıyla Suriye sorununu yapıcı ve hukuki bir düzene taşıyabiliriz. Taraflar arasında şöyle bir uzlaşma sağlanmalı: Suriye’nın kaderini kendi halkı belirlemeli.” diye konuştu.Dışarıdan her hangi bir baskı olmamalı diyen Tarlo, “Suriye halkı, istedikleri cumhurbaşkanını seçmeli. Cumhurbaşkanı da kanlı çatışma, devrim veya silahla iktidarı ele geçirmeye çalışmamalı. Yapıcı görüşmeler olmalı.” dedi.

TÜRKİYE’Yİ İŞBİRLİĞİ YAPMAYA DAVET EDİYORUZ

Rusya ve Türkiye’nin ortak fikirleri olduğunu dile getiren Yevgeni Tarlo, öncelikle Suriye’nin toprak bütünlüğüne değindi. Tarlo konuşmasını şu şekilde sürdürdü:”Ayrıca, beyni yıkanan bazı Rusya vatandaşları IŞİD terör örgütüne katılmak için Türkiye üzerinden Suriye’ye geçmeye çalışıyor. Oraya giderek terörist oluyorlar. Türkiye’yi bu konuda Rusya ile işbirliği yapmaya davet ediyoruz. Bu insanlar hem Rusya hem Suriye hem de Türkiye için tehlikeli. Türkiye’de bazı insanlar IŞİD ile ticaretten para kazanıyor. Ama genel anlamda Türk halkının ve Türkiye yönetiminin teröristlerle işbirliği yaptığına inanmıyorum. Ama IŞİD’e yönelik mali destek kanalları ancak Türkiye yönetiminin desteğiyle kesilebilir.” dedi.

RUSYA ORTADOĞU’DA BARIŞTAN YANA

Türkiye’nin Rusya gibi güçlü bir devletin çıkarlarını düşünmesi gerektiğini vurgulayan Yevgeni, Aksi takdirde Ortadoğu sorunlarını çözmemiz mümkün değil. Rusya’nın bu bölgedeki çıkarları ise çok net: Rusya Ortadoğu’da barıştan yana. Moskova bölgede herhangi bir toprak veya iktidar iddiasında bulunmuyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin defalarca Suriye halkının kendi liderini seçmesi gerektiğini söyledi. Biz başkaları gibi Irak’ı bombalamadık, İran’a baskı yapmadık. Tüm Ortadoğu ülkeleri ile işbirliğinden yanayız.” diye konuştu.