DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Tuvalete Çıkma Sorunu Nasıl Geçer?

Tuvalete Çıkma Sorunu Nasıl Geçer?

Birçok kişi tuvalette uzun süre kalmaktan hatta bu yüzden iş hayatının aksamasından şikayet ediyor. İleri yaşlarda sayı yükselse de genelde 3 kişiden biri kabızlık sorunu yaşıyor. Kişilere göre farklılık gösterse de haftada üç defadan az tuvalete gitmek, tuvaletini yaparken aşırı ıkınma, karında şişkinlik ve ağrı, kalın, sert veya keçi pisliği gibi ufak parçalar şeklinde tuvalet

Birçok kişi tuvalette uzun süre kalmaktan hatta bu yüzden iş hayatının aksamasından şikayet ediyor. İleri yaşlarda sayı yükselse de genelde 3 kişiden biri kabızlık sorunu yaşıyor. Kişilere göre farklılık gösterse de haftada üç defadan az tuvalete gitmek, tuvaletini yaparken aşırı ıkınma, karında şişkinlik ve ağrı, kalın, sert veya keçi pisliği gibi ufak parçalar şeklinde tuvalet yapmak, yeterli boşalamama ve tıkanıklık hissi kabızlık olarak adlandırılıyor.

Kabızlığın Sebepleri Nelerdir?

Kabızlık bağırsak uzunluğu, bağırsak tembelliği, ailesel özellik gibi sebeplerle izah edilmeye çalışılsa da genel olarak bağırsak hareketleriyle ilgili bir durumdur. Büyük oranda da hastanın yeme-içme alışkanlığıyla ilgilidir.Yeterli miktarda posalı yiyeceklerden yenilmezse ve sıvı tüketilmezse, uzun süreli yağsız diyet yapılırsa ya da egzersiz yapılmazsa kabızlıkla karşılaşma ihtimali yüksektir. Ayrca, kalın bağırsakta fonksiyon bozukluklarına bağlı olarak ya da bir başka hastalığın semptomu olarak kabızlık oluşması da muhtemeldir. Yüzde 10 oranında su kaybı yaşamanız da kabızlık yaşamanıza için yeterli bir sebeptir. Bu yüzden sıvı tüketimi ihmal edilmemelidir.Dikkat!Kabızlık kendi başına genellikle zararlı değildir ama başka ciddi sorunların nedeni de olabilir. Kronik(sürekli) kabızlık yaşanması durumunda kesinlikle başvurmanız gerekir. Posa bakımından zengin besinler (meyve, sebze, tam tahıllı ürünler) tüketmek, bol sıvı almak ve egzersiz yapmak genelde sorunu çözer. Eğer sonuç alamazsanız laksatif içerikli ilaçlar, sinameki gibi bitki çayları ve lavman gibi yöntemlere doktora danışılmadan başvurulmamalı. Bu yöntemlerin uzun süre kullanımı bağırsak tembelliğine yol açabilir ve sorununuz kalıcı hale gelebilir.

Kabızlık Nasıl Geçer?

Bağırsak eğitimi (tuvalet alışkanlığı) ve beslenmede düzenleme yaparak bu şikayetten kurtulmak mümkün.

Tuvalete çıkma alışkanlığı:

Günün aynı saatlerinde tuvalete gidilmeli, kahvaltıdan sonra tuvalete çıkıp öyle işe gidilmeli. Her kahvaltıdan sonra tuvalette biraz vakit geçirerek buna alışabilirsiniz.Dışkılama hissi iyice belirginleştikten sonra tuvalete gidilmelidir. Tuvaletten 1.5 dakikada çıkmaya çalışılmalı, tuvalette dakikalarca durulmamalı. Tuvalete oturulduğunda kolayca çıkan ilk kısım çıkarılmalı ve daha fazla çıkarmak için çabalanmamalıdır, böyle yaparak kısa süreli dışkılama alışkanlığı kazanabilirsiniz. Sanki dışkı bitmemiş gibi gelse de bu hisle ilgilenmeden tuvalet terk edilmeli daha fazla ıkınılmamalıdır.Unutmayın! Uzun süreli ve şiddetli ıkınma; hemoroid (basur), fissür (makat çatlağı), fistül gibi hastalıkların en önemli sebebidir.

Beslenme alışkanlığı:

• Bağırsak hareketlerini artırmak için sebze meyve çok tüketilmeli, her öğünde kepekli ekmek tercih edilmeli.• Dışkının kurumasını önlemek için günde en az 8 bardak su içmelidir. Alkol ve kafeinli içeceklerden kaçınmalıdır.• Akşam yatmadan 5-10 kayısı kurusu yiyebilir veya kayısı suyu içebilirsiniz.• Her öğüne, çiğ sebze ve salata ekleyin.• Ara öğünlerde meyve, komposto ve çiğ sebzeler tüketin.• Lifli yiyecek tüketimini artırmalısınız.(sebze, meyve, kuru baklagiller, tam tahıl ürünleri, kepek, patates kabuğu vb.). Bu maddeler tam sindirilmediği için dışkıyı hacimli ve yumuşak tutar.• Beyaz ekmek, peynir, alkol, pirinç, çikolata, kırmızı et, salam gibi besinler kabızlığı artırır, bunları azaltınız.• Her şeye rağmen kabızlık geçmiyorsa posa miktarını artırmada daha etkili olan kepek tüketilebilir. En rahat temin edilen ve tüketimi kolay olan ineklere verilen kepektir. Her akşam 1 su bardağı kepek; çorba, yoğurt, süt, ayran veya herhangi bir sıvıya karıştırılarak tüketilebilir.

Egzersiz:

Yürümek ve karın kaslarını güçlendirici hareketler gibi egzersizlerin vücut fonksiyonlarını düzenleyici, iyileştirici ve karın kaslarını güçlendirici etkileri kabızlığın önlenmesinde de faydasını göreceğiniz bir diğer yöntemdir.Alternatif yöntemleri uyguladığınız halde “Tuvalete çıkma sorunu nasıl giderilir?” sorusuna tatmin edici bir çözüm bulamadıysanız gecikmeden hekime başvurunuz. Uzun süreli kabızlığın daha ciddi bir sağlık probleminin habercisi olabileceğini unutmayınız.Sağlıklı günler dileklerimle…