DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Unutkanlık neden olur? Unutkanlığa karşı neler yapılabilir?

Unutkanlık neden olur? Unutkanlığa karşı neler yapılabilir?

Günümüzün en sık görülen rahatsızlıklarından biridir unutkanlık. Genç yaşlı herkesin karşılaşabileceği bu rahatsızlık, belirli dönemlerde hayatımızda zorluklar yaşamamıza sebep olabiliyor. Önemli bir işimizi unutmak, randevumuzu unutmak, gün içerisinde halletmemiz gereken bir durumu unutmak ya da özel bir günü unutmak gibi çok sayıda örnek verebileceğimiz unutkanlık durumu, sadece yoğunluktan değil beslenme şeklimizin yanlışlığından da meydana geliyor

Günümüzün en sık görülen rahatsızlıklarından biridir unutkanlık. Genç yaşlı herkesin karşılaşabileceği bu rahatsızlık, belirli dönemlerde hayatımızda zorluklar yaşamamıza sebep olabiliyor. Önemli bir işimizi unutmak, randevumuzu unutmak, gün içerisinde halletmemiz gereken bir durumu unutmak ya da özel bir günü unutmak gibi çok sayıda örnek verebileceğimiz unutkanlık durumu, sadece yoğunluktan değil beslenme şeklimizin yanlışlığından da meydana geliyor olabilir.Vücudumuza hafızamızı güçlendirici besinlerden almayı azalttığımız da, metabolizmamız biyolojik olarak hafıza ve hatırlamada eksiklikler yaşayabilmektedir. Sağlıklı beslenerek yaşayan insanlarda kalp hastalıkları, hipertansiyon, damar tıkanıklığı ve diyabet gibi pek çok hastalık görülmezken, bu tip rahatsızlıkların görülmemesinin sonucunda beyin fonksiyonları da düzgün olarak çalışır. Hatta sağlıklı beslenmeden dolayı beyin fonksiyonları sürekli gelişir ve böylelikle hafıza güçlenerek unutkanlık görülme durumu en aza inmiş olur.Ancak tabi ki bunun tam zıttı da mümkün. Sağlıksız beslenen ve sürekli yağlı, şekerli yiyecekler tüketen kişilerde sağlıksız beslenmeye bağlı olarak, kötü kolesterol dediğimiz kolesterol seviyesi yükselir ve bu durum beyne giden damarlarda bir takım plakaların oluşmasına neden olur. Damarların bu şekilde tıkanması beyne giden kan akışını yavaşlatır, bu da beyne giden oksijenin eksik kalmasına neden olur. Bu oksijen azlığı, beyinde bir süre sonra bir takım sorunlara ve hafıza zayıflığına yol açmaktadır.  Bütün bu sorunlarla karşılaşmamak için de sağlıklı beslenmeye dikkat etmemiz gerekmektedir.

Unutkanlığa iyi gelen yiyecekler nelerdir?  unutkanlik

Nar ve nar suyu: Suyunun içilmesi, tanelerinin yenmesi fark etmez. Narın antioksidan özelliğinden dolay nar tüketildiğinde hem beynimiz güçlenecek hem de metabolizmamız hızlanacaktır.Bitter çikolata: İçeriğindeki beyin yaşlanmasını önleyici madde ve kafein sayesinde konsantrasyonumuzu kontrol altında tutar ve adapte olmamızı sağlar. Ancak günde 40 gr dan fazla tüketildiğinde vücutta aşırı kiloya neden olabilir.Çay: Özellikle yeşil çay olmak üzere normal çayda hafıza üzerinde etkilidir. Bu çaylar bireylerdeki Alzheimer hastalıklarıyla savaşmakta , konsantrasyon düzeyini yükseltmekte, akıl ve hafıza fonksiyonlarını kuvvetlendirmekte ve antioksidan özelliğiyle beyni zararlı durumlardan korumaktadır.Ceviz: İçeriğinde bol miktarda Omega-3 ve E vitamini bulunduran ceviz kahvaltılarda, 2 adet bütün olarak tüketildiğinde, hafızayı güçlendirmek için birebirdir.Ispanak: Ispanak, içeriğindeki zengin folik asit ve minerallerle özellikle Alzheimer hastalığına iyi gelir ve ileriki yaşlarda oluşabilecek daha düşük seviyedeki unutkanlıkların tedavisinde önemli yeri olan  bir besindir.