DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Vize serbestinde yeni değişiklik

Vize serbestinde yeni değişiklik

Askıya alınan vize serbestinde yapılan değişiklik Avrupa Parlamentosu tarafından kabul edildi.\r\n\r\n

Askıya alınan vize serbestinde yapılan değişiklik Avrupa Parlamentosu tarafından kabul edildi.AP Sivil Özgürlükler Komitesi, Strazburg’da toplandı. ‘Fren mekanizması’ olarak bilinen yönetmeliği kabul etti. AB’nin vize serbestisi tanıdığı ülkelere, aşırı düzensiz göç, mesnetsiz sığınma talebi, geri kabul sisteminde Avrupa Birliği ile yapılan işbirliğinin bozulması durumda tekrar vize uygulamasında devreye girecek.Yapılan değişiklik kapsamında üye ülkeler Avrupa Komisyonu’nu daha kolay bilgilendirecek. Vizelerin 6 ay süreliğine tekrar yürürlüğe girmesi eskiye göre daha da kolaylaşacak.  Avrupa Birliği’ne üye ülkelerin Avrupa Komisyonu’na vize serbesti için talebini daha hızlı bir şekilde sunacağı gibi, Avrupa Komisyonu kendi inisiyatifini de kullanabilecek.

Fren mekanizması devreye girecek

vize serbesti1Avrupa Halk Partisi Grubu (EPP) üyesi İspanyol parlamenter Agustin Diaz de Mera, “İnsan hakları ve göçleri dikkate alırsak esnek ve aynı zamanda sağlam bir yönetmeliğe ihtiyacımız var. Bu nedenle Parlamento, vize serbestisi uygulanan ülkelere insan haklarına saygı duyulduğunu göstermek için farklı uygulamalar teklif ediyor” şeklinde açıklama yaptı.Avrupa Komisyonu daha öncesinde vize serbestinin askıya alınması için Parlamento’ya bir çok tavsiye kararları sunmuştu. Parlamento sunulan tavsiyeleri değerlendirip üzerine birkaç ekleme daha yaptı. Tavsiyeler arasında en önemli madde ise yoğun göç ve sığınma talebi karşısında üye ülkelerin “İç güvenlik ve kamu düzeninin tehdit altında kalması” durumda anında ‘fren mekanizmasının’ devreye sokulması kararı yer aldı. Bu gibi durumlarda ise Avrupa Polis Teşkilatı Europol ve üye ülkelerin raporları en önemli karar olarak belirlenecek.

Avrupa Komisyonu askıya kararını uygulamaya koyacak

Vize serbestinin askıya alınması kararını Avrupa Komisyonu uygulamaya koyacak. Ancak Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Birliği Konseyi’ne karşı sorumlu olacak. Bu süreçte alınan kararlar ise düzenlenen müzakereler ile verilecek. ‘Yeniden vize uygulaması’ halinde ise ülkedeki insan hakları ve sosyal durumlar göz önüne alınacak. Uygulamaya koyulacak olan vize serbesti uygulaması İngiltere ve İrlanda’da işe yaramayacak.