DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Vizesiz seyahatte yeni önlem!

Vizesiz seyahatte yeni önlem!

Schengen Bölgesi’ne vizesiz seyahat edecek vatandaşlar hakkında yeni önlemler alınmaya başlandı. Bu karar ile birlikte kişiler güvenlik kontrolünden geçecek.\r\n\r\n

Schengen Bölgesi’ne vizesiz seyahat edecek vatandaşlar hakkında yeni önlemler alınmaya başlandı. Bu karar ile birlikte kişiler güvenlik kontrolünden geçecek.Avrupa Birliği vizesiz seyahatler konusunda ciddi adımlar atacağını ifade etti. AB, vize uygulanmayan ülkelerden gelecek olan kişilerden bir talepte bulunacak. Kişilerin seyahatlerinden önceki zamanda 5 avro karşılığında güvenlik kontrolü talep edecek. Konu ile ilgili olarak Avrupa Birliği Komisyonu, bir düzenleme teklifi açıkladı. Teklif de vizesiz ülkelerden gelen vatandaşların seyahat öncesinde bir güvenlik kontrolünden geçmeleri yer alıyor. Ve komisyon bu kararı daha yeni açıkladı.

Vizesiz seyahatte yeni uygulama

vizesiz-seyahatte-yeni-onlemAlınan bu düzenleme ile vatandaşlar güvenlik kontrolünden geçmek zorunda kalacak. Bu güvenlik kontrolünün ücreti ise 5 avro olarak belirlendi. Vatandaşlar internet üzerinden Avrupa Seyahat Bilgi ve İzin Sistemi’ne (ETIAS) giriş yapacak. Sisteme “kimlik bilgileri, seyahat belgeleri, ikametleri, iletişim bilgileri, sağlık durumları, daha önce bir suç işleyip işlemedikleri, hangi ülkelerde bulundukları, AB ülkelerinden sınır dışı edilip edilmedikleri” gibi veriler girilecek. Sisteme girilen bu veriler farklı Avrupa güvenlik veri tabanları ile karşılaştırılacak ve kişinin risk oluşturup oluşturmadığı ortaya çıkacak.Yapılan karşılaştırmalar sonucunda girişinde sakınca bulunmayan kişiler onay kağıdı alacak. Bu onay kağıdını da uçuştan önce yanlarında bulunduracak. Gittikleri AB ülkesine girişlerinde de bu evrakı ibraz edecek.

ETIAS sisteminden alınan izin 5 yıl kadar geçerli olacak

Avrupa Seyahat Bilgi ve İzin Sistemi’nden alınan bu izin hem 5 yıl gibi bir süre ve çok sayıda seyahat için geçerli olacak. 2020 yılına kadar devreye alınacak olan bu sistemin maliyetinin 212 milyon avro olması bekleniyor. Bu teklifin yasalaşması için  Avrupa Parlamentosu tarafından onaylanması gerekiyor.