DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Wok tava nasıl kullanılır?

Wok tava nasıl kullanılır?

Wok, başta Çin mutfağında olmak üzere Uzak Doğu ülkelerinin mutfaklarında yemek pişirmek için kullanılan derin tavanın adıdır. Tabanı dar olup kenarlara doğru genişlediğinden yarım küreye benzer. Bu özel tasarımı sayesinde yemekleri harlı ateşte etrafa sıçratmadan pişirme imkanı sağlar. Aynı zamanda sıvıların hızlı bir şekilde buharlaşmasını, ısının en iyi şekilde iletilip yayılmasını sağladığından son derece de fonksiyonedir. Bu özel ve fonksiyonel tasarımın

Wok, başta Çin mutfağında olmak üzere Uzak Doğu ülkelerinin mutfaklarında yemek pişirmek için kullanılan derin tavanın adıdır. Tabanı dar olup kenarlara doğru genişlediğinden yarım küreye benzer. Bu özel tasarımı sayesinde yemekleri harlı ateşte etrafa sıçratmadan pişirme imkanı sağlar. Aynı zamanda sıvıların hızlı bir şekilde buharlaşmasını, ısının en iyi şekilde iletilip yayılmasını sağladığından son derece de fonksiyonedir. Bu özel ve fonksiyonel tasarımın yaklaşık 1000 yıllık da bir geçmişi vardır. Pekiyi günümüzde bizim mutfaklarımızda da yerini alan wok tava nasıl kullanılır, bir bakalım.Çinlilerin kullandığı bu geleneksel tava ile yemekler az yağ kullanılarak, yüksek ateşte, sürekli karıştırılarak ve kısa sürede pişirilir. Bu özelliklerinden de anlaşılacağı üzere kalabalık nüfusa kısa sürede yemek hazırlamak için ideal bir mutfak aracıdır. Wokun en önemli özelliği tüm mutfak araç gereçlerinin yerine kullanılabilmesidir. Wok kızartma, haşlama, tütsüleme ve normal pişirme işlemlerinin hepsi için kullanılabilir. Wok tava ile hızla pişirilen yemeklerin üzeri ince bir yağ tabakası ile kaplanır, renk hafif kahverengiye  döner, gevrek,  çıtır çıtır ve de çok lezzetli olur. Wokta pişirme yapmak için yanma ısısı yüksek yağlar kullanılmalıdır.                

Wok tava nasıl kullanılır?

*Önce harlı bir ateş üzerine konulur ve iyice kızdırılır.*Woktan duman çıkmaya başladığı (tüttüğü) an yağ eklenir.*Yağdan da duman tütmeye başladığında wok içindeki yağ wokun her yerine yaydırılır.*Yemeğin malzemeleri Önceden hazırlanmış olup dikkatlice kızgın yağa atılarak hızlı hızlı karıştırılarak pişirilir.Wok ile yapılan bu hızlı pişirme tekniğinin adına “stir-frying”denir. Yiyecekler bu teknikle pişirildiğinde çok yüksek ateş ve wokta oluşan is nedeniyle yiyeceklerde bir tür mangal tadı vardır. Ayrıca hepsinden önemlisi de pişirme süresi çok kısa olduğundan yiyeceklerin suları ve vitaminleri içinde kalmakta ve bu da sağlıklı lezzetlerin ortaya çıkmasını sağlamaktadır.  Stir-frying çok basit ancak bir o kadar da  hızlı, lezzetli ve sağlıklı yiyecekler pişirmeye imkan veren bir tekniktir. Wok da Stir-frying yönteminin geleneksel pişirme aracıdır.

Wokla pişirme işleminde şunlara dikkat edilmelidir:

*Pişirilecek her şey ince ince kesilmeli, pişirme işlemi öncesi hazır edilmelidir.*Wokta pişirilecek et uzun şeritler halinde ve ince ince kesilmelidir. Keskin bir bıçakla ya da eti biraz dondurarak bu şekilde kolayca kesebilirsiniz.*Wok kızdırılıp, yağ eklendikten sonra ilk önce sarımsak, soğan, biber gibi aromalı yiyecekler koyulur. Bunun nedeni bunların lezzetinin yağa geçmesidir. Sonra sırayla et, sebzeler ve en son da eğer kullanılacaksa yeşil yapraklı sebzeler pişirilir.*Wok çok doldurulmamalı pişirme işi azar azar yapılmalıdır. Pişirme işleminde wok hareket ettirilerek içindekiler sürekli karıştırılmalıdır.*Pişen gıdalar wokun yan tarafına alınmalı, diğer taraftan ortada çiğ gıdaların pişirilmesine devam edilmelidir.