DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
İyi uyku için yatak seçimi nasıl yapılmalıdır?

İyi uyku için yatak seçimi nasıl yapılmalıdır?

Verimli çalışabilmek ve sağlıklı kalabilmek için iyi dinlenebilmek gerekir, iyi dinlenme de kaliteli bir uykuyla mümkün olur. Güne dinç bir şekilde uyanarak başlayabilmek için yatağınızın iyi olması gerekmektedir. Peki iyi yatak nasıl olur, iyi yatak seçimi nasıl yapılmalı?Yatağınız mümkün olduğunca büyük bir yatak olmalı. Yatak boyutları kişinin boyundan en az 15-20 cm fazla ve eni

Verimli çalışabilmek ve sağlıklı kalabilmek için iyi dinlenebilmek gerekir, iyi dinlenme de kaliteli bir uykuyla mümkün olur. Güne dinç bir şekilde uyanarak başlayabilmek için yatağınızın iyi olması gerekmektedir. Peki iyi yatak nasıl olur, iyi yatak seçimi nasıl yapılmalı?Yatağınız mümkün olduğunca büyük bir yatak olmalı. Yatak boyutları kişinin boyundan en az 15-20 cm fazla ve eni en az 95 cm olmalıdır. Yatak yüzeyi omurganızı dik tutacak şekilde olmalı ve vücudunuzun her noktasını desteklemedir.Yatağınız geniş dokulu, gözenekli ve sıkı dokunmuş olmalı. Yatağın sert, orta sert veya yumuşak oluşu, tamamen sizin rahatınız ve tercihinizle ilgilidir. Yaysız yataklar, yaylı yataklar ve ahşap iskeletli yataklar olmak üzere 3 tip yatak vardır. Yaysız yataklar, sert şilteler için uygundur. Yaylı yatakların yayları yanlarda toplandığından orta sertlikte ve yumuşak şilteler için gayet iyidir.

Yatak seçimi nasıl yapılmalı?   yatak

  • Yatağınız baş, sırt, bel, boyun ve diz bölgelerine destek olmalıdır.
  • Omurgamız uyku esnasında doğal S şeklini korur. Bu sebeple iyi bir yatak vücudun S şeklini korumalıdır.
  • Sert yataklarda vücutla yatak arasında boşluklar meydana gelir bu yüzden yatağınızın fazla sert olmamasına özen göstermelisiniz.
  • Yatağınız çok yumuşak da olmamalıdır. Yumuşak yataklar rahat gibi görünse de omurganız için sağlıklı değildir. Vücudunuzun gereken yerlerini destekleyemezler.
  • Vücut ağırlığınızı destekleyen türde yatakları tercih edin.
  • Uyku esnasında vücut ısısı önemlidir. Bu yüzden yatağınızın vücut ısınızı koruması gerekmektedir. Yazlık-kışlık kullanımlı olan yatakları tercih ederseniz terlemeyi ve üşümeyi önlemiş ve uyku kalitenizi artırmış olursunuz.
  • Bazı yataklar malzemesinin kalitesiz oluşundan veya ömrünü tamamlamış olduğu için esner ve çöküntüler oluşur bu tür yataklar hem omurganıza hem uykunuza zararlıdır. Sağlığınız için bu tür yatakları kullanmayın.

Ortopedik yataklar

Bel ve sırt ağrılarının bir sebebi de bozuk yataklarda uzun süre yatmaya devam etmektir. Bu ağrılar ilerleyen zamanlarda kalıcı bir takım sorunlara yol açabilir. Böyle bir sorunla karşılaşmamak için, yatağınızı değiştirmeniz gerekir. Yeni yatak alırken de yatak seçimini ortopedik yataklardan yana kullanmalısınız.Yatak alırken, yatağın üstüne uzanmaktan çekinmeyin. Yatağın sertliği, yumuşaklığı ve rahatlığı hakkında daha doğru karar vermiş olursunuz.Yatağın dışındaki kumaşın kalitesi, kullanılan yay sistemi oldukça ve yatağın içinde kullanılan malzeme, önemlidir. Satıcınıza sorarak veya kitapçığına bakarak yatak hakkındaki bu bilgileri mutlaka öğrenin.Eğer üzerinde koruması yoksa yay sistemi sağlam bir yatak bile bir süre sonra vücudunuzda ağrıla oluşmasına sebep olur. Bunu önlemek için, üst dolgu malzemesinin yaylarla temasını önlemek amacıyla, yatakla yay sistemi arasında koruyucu sert bir tabaka olmalıdır. Alacağınız yatakta bu tabakanın olmasına mutlaka dikkat edin.Şimdiden iyi uykular…