DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Yaz aylarında çocukları ders çalıştırma yolları

Yaz aylarında çocukları ders çalıştırma yolları

Baharın ve sıcakların gelmesiyle kendini dışarı atan çocukları ders çalıştırmak bir hayli zor oluyor. Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zeynep Kızıltepe çocuklarınızı nasıl ders çalıştırmaya teşvik edebileceğiniz hakkında tavsiyelerde bulundu.

Baharın gelmesiyle kapalı alanlarda durmak zorlaşırken, bir de ders çalışmak bazıları için çok da mümkün olmayabiliyor. Güneşin getirdiği rehavet halleri ise başa çıkılması gereken başka bir sorun. Çocuğa sürekli “Ders çalış” diyerek baskı yapmak doğru değil. Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Başkanı Prof. Dr. Zeynep Kızıltepe, baharın etkisine giren çocuğunuzu nasıl ders çalışmaya ikna edebileceğinize dair önerilerde bulundu. Kızıltepe’ye göre izlenebilecek bazı yollar şöyle:

– Ödül denenebilir. Fakat bunun kısa vadeli etkileri olur. Eğer sadece ödüle güvenilirse, yapılması istenilen hareketin ömür boyu etki edeceği söylenemez. Örneğin, çocuğun ders çalışması için her seferinde bir ödül vadediliyorsa, bunu sadece onun için yapacak. Halbuki kendisi için faydalı bir şey olduğuna inandırmak lazım.

– Çocuklarla konuşmayı denemek ve onlara ders çalışmanın ne kadar yararlı bir şey olduğunu anlatmak gerekiyor. Konuşurken de çocuğun aklına ve mantığına hitap edilmeli.

– Ders çalışmak eğlenceli hale de getirilebilir. Akşamları ailece biraz beraber vakit geçirmek ve ödevi bir çeşit oyunlaştırmak gibi.

– Onlarla çalışırken çok dikkat edilmesi gereken bir nokta da, çocukların yanlışlarını düzeltmek için çok hevesli olmamak. Bazı sorularla, vereceğiniz ipuçlarıyla yanlışlarını kendilerinin bulmasını sağlayabilirsiniz. Böylece ders çalışmak çocuk için daha yapılabilir bir iş haline gelecektir.

– Çocuklarla ders çalışırken ya da onlara yardım ederken kuvvetli yanlarına vurgu yapmamız gerekiyor. Böylece özgüvenlerinin yükselmesini sağlayabilirsiniz. İnsanlar iyi oldukları konuları yapmaktan hoşlanırlar. İyi olduklarına inanmaları gerekiyor. Buna da, onlara güvendiğimizi hissetmelerini sağlamakla başlayabiliriz.

Uzmanlardan üniversite adaylarına

Canınız istemese de kendinizi test çözmek için zorlayın

Üniversiteye girişin ikinci adımı olan Lisans Yerleştirme Sınavları’na (LYS) yaklaşık 40 gün kaldı. Uzmanlar, adayların güzel havalara aldanmadan son çalışmaları yapması gerektiği görüşünde: “Sıcak havalarda dışarıda olma isteğiniz artabilir. Bunun için ders çalışmayı bırakmanıza gerek yok. Canınız istemese de kendinizi test çözmeye zorlayın.”

– Bahaneler üretmeyin. “Bu güzel havada da ders mi çalışır?” gibi düşünceler yerine, kendinize motive edici sözler söylemeyi deneyin. Güzel havalar ders çalışmama bahanesi olmasın.

– Son zamanlarda çözeceğiniz testler size hız kazandıracak. Ne kadar soru çözerseniz, sınavdaki hızınız da o kadar artar. Ayrıca çok soru çözmek sınavda zamanyönetimi konsunda da faydalı olur.

– Fazla test çözmenin bir başka yararı da farklı soru tiplerini görmenizi sağlaması.Böylece sınavda sürpriz bir soru çeşidiyle karşılaşmazsınız. Ne kadar çok test, o kadar sürprizsiz sınav imkanı.

– Özellikle son dönem hazırlıklarının başarıda rolü çok önemli. LYS’ler bilgi ağırlıklı sınavlar oldukları için son tekrarlar başarıyı etkiliyor.

– Deneme sınavları sonuçlarınızı arkadaşlarınızla kıyaslamayın. Bu motivasyonunuzu olumsuz etkileyebilir. Bir önceki denemenizle, yenisinin sonuçlarını karşılaştırabilirsiniz. Böylece daha iyi bir noktaya gelmek için neler yapmanız gerektiği konusunda fikir edinirsiniz.

– Canınız istemese de kendinizi ders çalışma konusunda zorlayın. Bunu bir zorunluluk olarak değil, hedefinize ulaşmada bir basamak olarak düşünün.

– Bahar yorgunluğu hazırlık sürecinizi sekteye uğratıyorsa, profesyonel destek alabilir, psikoloğa başvurabilirsiniz.

– Sadece psikolojik olarak değil, fiziksel olarak da kendinize dikkat etmeniz gerekiyor. Beslenme ve uyku düzeni çok önemli. Buna dikkat etmek bahar yorgunluğunuzu kısa sürede atmanızı sağlayacak, bahardan kaynaklı ders çalışamama hissini azaltacak.

Enerjilerini sporla atabilirler

Prof. Dr. Zeynep Kızıltepe’nin çocukların enerjilerini atabilmeleri için önerileri şöyle: “Resim yapmak, müzik aleti çalmakgibi sanatsal etkinlikler yapılabilir. Sporolabilir, bahçede açık havada çeşitli oyunlar oynanabilir. Ayrıca tiyatro, marangozluk ve dans gibi çeşitli kulüplere gidebilirler.”

Ailelerin görevi: İyi gözlemlemek

Anne-babalara düşen görevler de olduğunu belirten Prof. Dr. Kızıltepe, “Çocuklarını çok iyi gözlemlemeleri gerekiyor. Neye heves ettiklerini, becerilerinin neler olduğunu anlayarak onları yönlendirmeliler. Bu arada tabii onları yüreklendirmeleri ve yanlarında olmaları da lazım” diyor.