DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Yılbaşı gecesinde bu erkek kalabalığı niye?

Yılbaşı gecesinde bu erkek kalabalığı niye?

Köln’deki yılbaşı kutlamalarında korkulan olmadı. Geçen yılki taciz olaylarının yaşanmaması için polis olağanüstü tedbirler aldı. Buna rağmen Kuzey Afrikalıların büyük gruplar halinde şehir merkezinde görünmesine hala anlam verilemiyor. Benzer durum başka şehirlerde de yaşandı.

Geçen yılbaşında Köln’de yaşanan cinsel taciz olayları yoğun polis önlemi sayesinde tekrarlanmadı. Ancak polis, olağanüstü derecede güvenlik önleminin alınmasına rağmen yılbaşı kutlanan alanına çok sayıda Kuzey Afrikalının gelmesini şaşkınlıkla karşıladı.

Köln Polisi yeniyıl kutlamalarında yalnız değild. 1500 eyalet polisininin yanı sıra 600 asayiş görevlisi ve federal polis birlikleri Köln Ana Tren İstasyonu ve Köln Katedrali’nin etrafında muhtemel tacizlere karşı varlık gösterdi. Önemli bölgeler polis araçlarıyla girişe kapatıldı, hatta akşam saatlerinde yakınlarda bulunan alışveriş caddelerinde kimlik kontrolü yapıldı.

YÜZLERCE KUZEY AFRİKALI CİNSEL TACİZ İÇİN Mİ BİR ARAYA GELDİ?

Ancak bütün bu gözdağı veren güvenlik faaliyetlerine rağmen 2017 yılına az bir zaman kala yüzlerce şüpheli kişi Köln merkezine geldi. Geçen yılbaşı kutlamalarında yüzlerce kadını çember içine alarak cinsel tacizde bulunan çok sayıda kişinin Kuzey Afrika ülkelerinden gelen mülteciler olduğu söyleniyordu. Bu yılki kutlamalarda da saat 21:30 civarında bin civarında Kuzey Afrikalı görünümüne sahip kişiler şehrin merkezine indi. Polis bu kişilerin etrafını sardı ve tren istasyonunun arka tarafında doğru yönlendirdi. Bununla birlikte kayda değer sayıda olay ve tutuklama yaşanmadı.

Ren’in diğer tarafında da 300 kadar Kuzey Afrikalı olduğu düşünülen bir grup Deutzer Tren İstasyonu’nun etrafında birikti. Bu kişiler daha sonra nehir kıyısına doğru hareket etmeye başladı. Polis birlikleri ise bu grubu yürüyüş boyunca takip altına aldı.

YILBAŞI GECESİ BAŞKA ŞEHİRLERDE DE BENZER KALABALIK VARDI

Yetkililer, bu kadar çok sayıda Kuzey Afrikalının şehrin en işlek yerlerinde neden böylesi büyüklükte gruplar oluşturacak kadar birbirine yakın bir şekilde hareket ettiği hakkında cevap veremedi. Ancak bir zaman sonra bunun sadece Köln’e has bir durum olmadığı anlaşıldı. Bir polis sözcüsünün Welt gazetesine aktardığına göre başka büyük şehirlerde de benzer gruplar oluşmuş.Örneğin Frankfurt ve Hagen şehirlerinden de benzer haberler gelmiş. Bu gruplarla diyaloğa girmek ise oldukça çok zor olmuş.

KÖLN HALKI POLİS NEZARETİNDE EĞLENDİĞİ İÇİN ÜZGÜN

Köln halkı ise bir yıldan beri sözü edilen, bir sürü tartışmaya konu olan ve halkı korkutan taciz meselesinin bu yıl polisin stratejisi sayesinde tekrarlanmadığı için mutlu. Bununla birlikte halk geniş güvenlik önlemleri dolayısıyla istediği gibi eğlenememiş olmaktan dolayı da bir parça üzgün. Gece boyunca iki cinsel taciz olayı yaşanmış. Bu olaylardan birinde fail yakalanmış diğerin de ise ortadan kaybolmayı başarmış.

GECEYE TERBİYE, BERABERLİK VE KÖLNLÜ OLMA DUYGUSU DAMGASINI VURDU

Geceye damgasını vuran olaylardan biri de geçen seneki olayları unutturmak için hazırlanan ışıklandırma atraksiyonu oldu. Kölnlülerin 2017 yılı için seçtikleri kelimeler katedral ile istasyon arasındaki alana yansıtıldı. En çok yansıyan kelimeler ise ‘terbiye’, ‘beraberlik’ ve ‘Jeföhl’ (Köln ağzında duygu) oldu. Kölnlülerin en çok önerdiği kelime ise ‘güvenlik’ olmuş.

Polis ise geçen yılki ihmalleri dolayısıyla bu kelimenin hakkını fazlasıyla verdi ve bugüne kadar görülmemiş sayıda polisi Köln’ün merkezine yığdı. Güvenliğin planlanandan daha fazla olmasında Berlin’de yaşanan saldırı da etkili oldu.