DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Zika virüsü ve Zika hastalığı nedir?

Zika virüsü ve Zika hastalığı nedir?

Zika virüsü insanlara sivrisineklerden veya cinsel yollardan geçen ve Zika ateşi veya Zika hastalığı olarak bilinen hastalığa neden olan bir virüstür. Daha önce maymunlarda görülen zika virüsü, maymunlardan sonra sivrisineklerde görülmüştür. Bu yüzden virüse “Zika” adı verilmiştir. Virüs ilk kez Nijerya’da bir insanda tespit edilmiştir. Dünya Sağlık Örgütü, 2016’da 33 ülkeye yayıldığı saptanan virüse karşı

Zika virüsü insanlara sivrisineklerden veya cinsel yollardan geçen ve Zika ateşi veya Zika hastalığı olarak bilinen hastalığa neden olan bir virüstür. Daha önce maymunlarda görülen zika virüsü, maymunlardan sonra sivrisineklerde görülmüştür. Bu yüzden virüse “Zika” adı verilmiştir. Virüs ilk kez Nijerya’da bir insanda tespit edilmiştir. Dünya Sağlık Örgütü, 2016’da 33 ülkeye yayıldığı saptanan virüse karşı acil durum ilan etti. Virüs hamile kadınlara da bulaşabilmekte ve hamile kadınlara bulaştığında bebeklerde anormallikler görülmesine yol açmaktadır. Zika virüsünden etkilenerek doğan bebeklerin kafalarının normalden 31.5-32 santimetre daha küçük olduğu ve beyin fonksiyonlarında bozukluklar olduğu saptanmıştır.Dünya Sağlık Örgütü bu virüse karşı bir aşı geliştirilebilmesi için en az 10 yıla ihtiyaç duyulduğu açıklandı. Ayrıca yetkililer tarafından, virüsle mücadelenin tek yolunun, sivrisineklerin ürediği durgun suları ilaçlamak ve kurutmaktan geçtiği vurgusu yapıldı.

Hastalığın başlıca belirtileri nelerdir?

  • Ateş
  • Baş ağrısı
  • Gözlerde kızarma ya da kırmızı göz
  • Kusma
  • Deride döküntü
  • Kas ve eklem ağrısı
  • Vücut kırgınlığı hastalığın belli başlı belirtileridir.

Bu hastalık çoğu zaman teşhisi zor olan sessiz seyreden bir enfeksiyon hastalığıdır. PCR ya da kan örneğinden virüs izole edilerek yapılan testler ile teşhis konulabilir.Hastalığın belirtileri genellikle hafif şekilde görülür ve 2 ile 7 gün arasında sürer. İnsanlar genellikle hastaneye gitmeyi gerekli görecek kadar hastalanmazlar. Hastalığın süresi kesin olmamakla birlikte birkaç günden bir haftaya kadar olabilir.Sivrisinekler ve bunların üreme alanlarına dikkat etmek gerekmektedir. Zika virüsün bulaşmasına sebep olan sivrisinek türü daha çok gündüz insanları ısırmaktadır. Sivrisinek ısırıklarını tamamen önlemek mümkün olmadığı için; CDC hamile kadınların Zika virüsünün yaygın olarak görüldüğü bölgelere seyahat etmemelerini önermektedir.

Bu hastalık için geliştirilmiş bir aşı var mıdır?

Dünya Sağlık Örgütü bu virüse karşı bir aşı geliştirilebilmesi için en az 10 yıla ihtiyaç duyulduğunu açıklanmıştır. Aşı çalışmaları yapılmasına karşılık, şu an henüz Zika virüs hastalığına karşı bir aşı bulunmamaktadır.

Zika virüs hastalığı tedavisi nasıl yapılır?

Zika virüsü bulaşan insanlar için Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği belirli bir antiviral ilaç bulunmamaktadır. Genellikle önerilen; dinlenmek, yeterli miktarda sıvı almak, ateşin düşürülmesi, ağrı kesici kullanımı ve hepsinden önemlisi doktorunuzun tavsiyelerine mutlaka ama mutlaka uymaktır.Sağlıklı günler dileriz.