DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
136 kişilik diplomat ailesinin Almanya’ya iltica ettiği ortaya çıktı

136 kişilik diplomat ailesinin Almanya’ya iltica ettiği ortaya çıktı

15 Temmuz’da gerçekleşen darbe girişiminden sonra Almanya’ya çok sayıda Türk diplomatın ve askerin sığındığı öğrenildi. Yeşiller’den Özcan Mutlu’nun Federal İçişleri Bakanlığı’na sunduğu soru önergesine verilen cevaba göre darbe girişiminden sonra diplomat pasaportuna sahip olan 136 Türk Almanya’ya iltica başvurusunda bulundu.Bu sayıya başvuran diplomatların aile fertleri de dahil. ALMANYA İLTİCA TALEPLERİNİ KABUL EDERSE İLİŞKİLER DAHA DA

15 Temmuz’da gerçekleşen darbe girişiminden sonra Almanya’ya çok sayıda Türk diplomatın ve askerin sığındığı öğrenildi. Yeşiller’den Özcan Mutlu’nun Federal İçişleri Bakanlığı’na sunduğu soru önergesine verilen cevaba göre darbe girişiminden sonra diplomat pasaportuna sahip olan 136 Türk Almanya’ya iltica başvurusunda bulundu.Bu sayıya başvuran diplomatların aile fertleri de dahil.

ALMANYA İLTİCA TALEPLERİNİ KABUL EDERSE İLİŞKİLER DAHA DA GERİLEBİLİR

Almanya’nın bu başvurulara olumlu yanıt vermesi iki ülke arasındaki gerilmiş ilişkileri daha da zorlayabilecek bir potansiyel taşıyor. Bu yüzden bakanlık bu başvurulardan herhangi birinin kabul edilip edilmediğine dair bilgi vermedi. Cevapta, münferit olaylara ilişkin açıklama yapılmadığına vurgu yapıldu.

BAŞVURULAR DİĞER İLTİCA BAŞVURULARI GİBİ DEĞERLENDİRİLECEK

İçişleri Bakanlığı sözcüsünün aktardığına göre, söz konusu 136 kişinin başvurusu 2016 yılının ağustos ayı ile 2017 yılının ocak ayı arasında gerçekleşti. Sözcü, bu başvuruların tıpkı diğer iltica başvuruları gibi değerlendirildiğini söylemekle yetindi.

İLTİCA EDEN TÜRKİYE VATANDAŞLARININ EZİCİ ÇOĞUNLUĞU KÜRT

Geçen yıl Almanya’ya sığınan Türk vatandaşlarının toplam sayısı ise 5 bin 742. Bu rakam bir yıl öncesine göre ciddi bir artışa işaret ediyor. Özellikle 2016 yılının ikinci yarısında iltica başvurusunda bulunanların sayısı ciddi boyutlara ulaşmış. 5 bin 742 mültecinin 4 bin 383’ü ise başvuru esnasında Kürt olduğunu ifade etmiş.

NATO’DA GÖREVLİ 40 KADAR SUBAY DA ALMANYA’YA SIĞINMIŞTI

Geçtiğimiz ocak ayında Almanya’daki NATO üslerinde görevli 40 kadar Türk askerinin Almanya’ya iltica başvurusunda bulunduğu ortaya çıkmıştı. NATO da darbe girişiminde sonra bazı Türk subaylarının askerlikten atıldığını, bazılarının tutuklandığını, bazılarının ise siyasi iltica telebinde bulunduğunu açıklamıştı.

ALMANYA GEÇEN YIL ALMANYA’DA 60 İADE TALEBİNDE BULUNMUŞ

Türkiye geçtiğimiz yıl Almanya’dan Fethullah Gülen cemaati mensupları ile PKK’lıların iadesini istemişti. Soru önergesine verilen cevaba göre Türkiye geçen yıl Almanya’dan 60 iade talebinde bulunmuş. Bunların sekizi terörle ilgili iade talepleri. 2015 yılındaki iade talepleri ise şaşırtıcı bir şekilde daha fazla. Türkiye, 2015 yılında 66 kez iade talebinde bulunmuş ve bunların 13 terörle ilgili.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’IN ALMANYA’YA GELECEK OLMASI TEDİRGİNLİĞİ ARTTIRIYOR

Türkiye ile Almanya arasında gerilen ilişkiler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Almanya’ya gelecek olması ile bir kez daha yara alacak gibi görünüyor. Federal Hükümet, Erdoğan’ın ziyaretine karşı koyacak gücü bulamıyor. Ancak Erdoğan’ın geleceği Kuzey Ren-Vestfalya (KRV) eyaletinden sürekli itirazlar yükseliyor. Alman siyasiler özellikle Türkiye’deki iç çatışma potansiyelinin Almanya’ya taşınabilecek olmasından tedirginlik duyuyor.