DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Evsiz adamı yakmaya çalışanlar teslim oldu

Evsiz adamı yakmaya çalışanlar teslim oldu

Almanya’nın başkenti Berlin’de bir evsizi yakmak isteyen gençler polise teslim oldu. Gençlerin altısının Suriyeli, birinin Libyalı olduğu öğrenildi. Gençlerin cinayet masasındaki sorgusu devam ediyor.

Almanya’nın başkenti Berlin’de evsiz bir adamı metro istasyonunda uyurken yakmaya teşebbüs eden yedi gençten altısı polise teslim oldu, biri ise yakalandı. Yaşları 15 ila 21 arasında değişen gençler cinayet masası tarafından sorguya çekiliyor.Berliner Zeitung’un haberine göre teslim olan gençlerin hepsi Suriyeli. Yedincisinin ise Libyalı olduğu ileri sürülüyor. Gençlerden bazılarının bu olaydan evvel polisin de dikkatini çektiği söyleniyor. Ancak polis bu bilgileri henüz doğrulamış değil. Berlin Emniyet Müdürü Yardımcısı Thomas Neuendorf, asıl şüphelinin 21 yaşındaki genç olduğunu söyledi.Polis dün cinayet teşebbüsünden sonra şüphelileri metro içinde iken gösteren fotoğraf ve video görüntülerine ulaştı. Eldeki görüntülerin yüksek kalitede olduğunu anlatan Neuendorf, bu sayede şüphelilerin teslim olmasını sağlayabildiklerini ifade etti. Gelen ilk bilgiler, gençlerin yedisinin de polise teslim olduğu yönündeydi.Söz konusu gençler noelin birinci günü gece saat 02:00’yi gösterirken Neukölln semtindeki Schönleinstrasse metro istasyonunda bir bankta uyumakta olan evsiz bir adamı yakmaya çalışmıştı. Evsiz adamın üşümemek için yorgan niyetine üzerine çektiği kartonu tutuşturan gençler ortadan kaybolmuştu. Evsiz uyumanın yanı sıra sarhoş da olduğu için yanarak ölmesi an meselesiydi. Ancak istasyonda bulunan yolcuların müdahalesi sonucu adam ölmekten son anda kurtulmuştu.

İNSAN ONURUNU HİÇE SAYAN BİR HAREKET

Olayla ilgili açıklamada bulunan Berlin İçişleri Senatörü Andreas Geisel, “Bugünler aslında insanların birbirini sevmesini en çok istediğimiz günler. Bunun yerine insan onurunu hiçe sayan bir hareketle karşı karşıyayız.” dedi. Yaşanan durumu dehşet verici bulunan senatör, evsizin hayatını kurtaran insanlara da hakiki insanlığı ortaya koydukları için teşekkür etti. Savcılık, faillerle ilgili cinayete teşebbüs etme suçuyla soruşturma başlattı. Ancak polis gençlerin kimliğine dair herhangi bir bilgi vermedi. Aynı şekilde gençlerin arandığı veya gözaltında olduklarına dair de bilgi paylaşılmıyor.Bundan birkaç hafta evvel aynı Neukölln semtinde yine metro istasyonunda bütün bir ülkeyi dehşete düşüren bir saldırı yaşanmıştı. Merdivenden inerken sırtından bir tekme darbesi alan bir kadının kolu kırılmıştı. Kadını tekmeleyen genç geçtiğimiz günlerde yakalandı. Polis kamera görüntülerinden aradan haftalar geçtikten sonra faydalandığı için hala eleştirilerin odağında.

METRODA ŞİDDET VAKALARI ASLINDA AZALIYOR

Berlin Ulaşım İşletmesi (BVG) Sözcüsü Petra Reetz, bu tür şiddet olaylarının çoğalmadığına dikkat çekti. 2011 yılında bu tür 880 saldırıyı kayıt altına aldıkları bilgisini veren Reetz, o günden bugüne saldırıların önemli derecede azaldığını, örneğin geçen yıl 484 şiddet olayının yaşandığığını dile getirdi.Metro Kurulu’ndan Dieter Puhl da evsizlere yönelik saldırıların artmadığını söyledi. Sokaklarda yaşayan evsilere yardım eden Puhl, “Yaşanan olay bizi üzdü, ancak bana göre bir artış söz konusu değil” dedi. Bununla birlikte bir insanı yakma girişimi sık yaşanmasa da halkı tedirgin edecek nitelikte. Geçtiğimiz kasım ayında Köln ana istasyonunun yakınlarında devriye gezen polisler, bir evsizin elbisesini yandığını fark etmiş, yaklaştıklarında ise söz konusu evsizin ölmüş olduğunu görmüşlerdi. Yapılan otopsi de 29 yaşındaki gencin bir şiddet vakası kurbanı olduğunu ortaya koymuştu. Gencin alevler yüzünden mi yoksa başka bir sebeple mi öldüğü ise açıklığa kavuşmadı.

EVSİZ BARKSIZLARIN SAYISI DURMADAN ARTIYOR

Bu tür olaylar nadiren yaşansa da Berlin’de evsizlerin sayısının arttığı ise bilinen bir gerçek.İstatistiklere göre başkente binlerce insanın başını sokacak bir evi yok. Sayıları ise tam olarak bilinmiyor. Uzmanlara göre bu sayı 3 bin ila 10 bin arasında değişiyor. Bu insanlara özellikle kış aylarında yardım eden Kış Yardımı adlı kuruluşun sunabildiği uyuma yeri sayısı ise sadece 700.Berlin Ulaşım İşletmesi kışın bazı metro istasyonlarını korunacak bir sıcak ortam arayanlar için açık tutuyor. Ancak metro durakları sadece dışarıya göre biraz sıcak ve son olaylar da her zaman korunaklı olmadıklarını gösteriyor.Bir diğer sorun ise son iki olayın göçmenlerin çoğunlukta yaşadığı Neukölln’de yaşanması. İlk olayda failin bir Müslüman olduğundan yola çıkanlar olmuştu. Ancak daha sonra failin bir Bulgar olduğu anlaşılmıştı. Son olayın faillerinin etnik ve dini kimliği özellikle TIR saldırısından sonra tartışma konusu olacak gibi görünüyor.