DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Alman halkı şaşırtmadı, en güvenmediği şey yine aynı

Alman halkı şaşırtmadı, en güvenmediği şey yine aynı

Alman halkı en çok polise, en az da İslam dinine güveniyor. Stern dergisinin Forsa kamuoyu yoklama kuruluşu Forsa’ya yaptırdığı araştırmaya göre halkın polise olan güveni bir yıl öncesine göre yüzde 11 oranında artarak yüzde 88’e yükseldi. İslam’a duyulan güven ise aşağılarda olduğu gibi düşmeye de devam ediyor.Almanlar polisten sonra en çok yüzd 83’lük bir oranla

Alman halkı en çok polise, en az da İslam dinine güveniyor. Stern dergisinin Forsa kamuoyu yoklama kuruluşu Forsa’ya yaptırdığı araştırmaya göre halkın polise olan güveni bir yıl öncesine göre yüzde 11 oranında artarak yüzde 88’e yükseldi. İslam’a duyulan güven ise aşağılarda olduğu gibi düşmeye de devam ediyor.Almanlar polisten sonra en çok yüzd 83’lük bir oranla işverenlerine güveniyor. İşverenleri yüzde 80 ile doktorlar izliyor. En az güvenilenler ise yüzde 15 ile ekonomi yöneticileri ve yüzde 9 ile reklam ajanslar.

ALMAN HALKI POLİSE OLAN GÜVENİNİ HEMEN TAZELEDİ

Forsa müdürü Manfred Güllner’e göre özellikle polis halkın güvenini kazanma noktasında ilerleme kaydetmiş. 2016 yılının başlarında Köln’deki yeniyıl kutlamalarında meydana gelen olarların hemen ardından bu güven epey yara almıştı. Ancak polis kısa süre içinde güveni tekrar tesis etmesini bilmiş.

DEVLET KURUMLARINA OLAN GÜVEN OLDUKÇA YÜKSEK

Devletin siyasi ve hukuki idaresinden sorumlu diğer merciler ise polis kadar güven vermiyor. Ancak yine de Almanlar bu kurum ve kişilerden de oldukça memnun görünüyor. Örneğin Federal Anayasa Mahkemesi yüzde 75, Federal Ordu yüzde 65 ve Federal Başbakan yüzde 57’lik oranlarla halkın kendini güvende hissetmesinde önemli rol oynuyor.

SİYASİ PARTİLER HALKA GÜVEN VERMİYOR

Federal Meclis ise halkın yarısının güvenini kazanırken bir diğer yarısını ikna edememiş. Siyasi partiler ise genel olarak ele alındığında yüzde 21 ile oldukça aşağılarda seyrediyor. Alman halkının basına olan güveni de istenilen noktada değil. Araştırmaya göre halkın yüzde 40’ı basılı medya organlarına, yüzde 32’si ise televizyona güveniyor.Katolik Kilisesi’ne olan güven de oldukça düşük. Almanların yüzde 29’u kiliseye güveniyor. Vatikan’daki papa ise yüzde 57’lik bir oranla oldukça güvenilir bir profil çizmiş.

İSLAM DİNİNE OLAN GÜVEN DÜZENLİ OLARAK DÜŞÜYOR

Dine olan güvensiz bakıştan en çok nasibini alan ise İslam. Alman halkının yüzde 18’i İslam’a güven duyuyor. Bu oran geçen yıl yüzde 22, 2015 başlarında ise yüzde 25 olarak tespit edilmişti.