DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Alman Mahkemesi Erdoğan’a yazılan hakaret şiirini yasakladı

Alman Mahkemesi Erdoğan’a yazılan hakaret şiirini yasakladı

Hamburg Eyalet Mahkemesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın komedyen ve televizyon sunucusu Jan Böhmermann aleyhinde açtığı hakaret davasında kısmen haklı buldu. Erdoğan Böhmermann’ın şiirinin tümüyle yasaklanmasını istemişti. Mahkeme ise şiirin sadece bazı kısımlarından alıntı yapmayı yasakladı.Mahkemenin görevi şiirin kasıtlı hakareti mi yoksa sanatı mı amaçladığını tespit etmekti.  Hakimlere göre sanat özgürlüğünün de sınırı var ve sanat

Hamburg Eyalet Mahkemesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın komedyen ve televizyon sunucusu Jan Böhmermann aleyhinde açtığı hakaret davasında kısmen haklı buldu. Erdoğan Böhmermann’ın şiirinin tümüyle yasaklanmasını istemişti. Mahkeme ise şiirin sadece bazı kısımlarından alıntı yapmayı yasakladı.Mahkemenin görevi şiirin kasıtlı hakareti mi yoksa sanatı mı amaçladığını tespit etmekti.  Hakimlere göre sanat özgürlüğünün de sınırı var ve sanat özgürlüğü ile korunan bir hiciv kişilik haklarını zedelerse yasaklanabilir. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın devletin başındaki kişi olarak özellikle sert eleştirilere açık olması gerektiğine işaret eden hakimler, bununla birlikte her türlü hakareti, özellikle de Böhmermann’ın şiirinde geçen cinsel içerikli hakaretleri kabul etmek zorunda olmadığını ifade etti.

ERDOĞAN POPÜLER BİRİ OLSA DA HER HAKARETİ KABUL ETMEK ZORUNDA DEĞİL

Bu sebeple şiirde sadece Türklere yönelik önyargıların ele alınmadığını kaydeden hakim, özellikle Erdoğan’ın domuzun altında durur vaziyette tasvir edilmesini problemli buldu. Hakim, bir Müslüman için domuz ile irtibatlandırılmanın özellikle rencide edici olduğunu söyledi.Böhmermann’ın avukatı ise bu kararı kabul etmiyor ve temyize gideceklerini söylüyor. Böhmermann da şiiriyle ilgili daha önce yaptığı bir açıklamada ‘hakaret şiiri’nin hicivden farklı olarak Almanya’da yasak olduğunu açık bir şekilde ifade etmiş ve asıl amacının yasal hiciv ile yasak hakaretamiz eleştiri arasındaki farkı göstermek olduğunu dile getirmişti.

BÖHMERMANN FEDERAL ANAYASA MAHKEMESİ’NE KADAR GİDECEK

Temyiz dolayısıyla davaya bundan sonra Hamburg Eyalet Yüksek Mahkemesi bakacak. Böhmermann’ın avukatı Christian Schertz, eyalet mahkemesinin sanat özgürlüğünü bir kez daha dikkate almadığını söyledi ve gerekirse Federal Anayasa Mahkemesi’ne kadar gideceklerini dile getirdi.Erdoğan’ın avukatı Michael-Hubertuns von Sprenger ise mahkemenin davacının şahıs ve popülerliğinden bağımsız olarak karar vererek bir lağım çukuruna karşı durmasından dolayı memnun olduğunu söyledi. Von Sprenger, “Sanat özgürlüğü kisvesi altında davacının insanlık onuru zedelenmek istenmiştir. İnsanlık onuru Anayasa’ya göre dokunulmazdır” ifadesini kullandı.

ALMAN GAZETECİLER BİRLİĞİ ŞİİRDE HAKARET GÖRMÜYOR

Alman Gazeteciler Birliği (DJV) ise farklı düşünüyor. Birliğin başkanı Frank Überall, kararın kesinlikle tatmin edici olmadığını söyledi ve bu kararın hiciv özgürlüğünün kısıtlanması anlamını taşıdığını dile getirdi. Überall’e göre adaletin sadece Hamburg’da Türk cumhurbaşkanının namus düşkünlüğüne anlayış göstermesini anlamak mümkün değil.Almanya en son Erdoğan’a Almanya’da hakaret olduğu takdirde hukuki destek vermeme kararı almıştı.