DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Alman polisinden DİTİB imamlarına baskın

Alman polisinden DİTİB imamlarına baskın

Almanya’nın Kuzey Ren-Vestfalya (KRV) ve Rheinland-Pfalz eyaletlerinde polis dört DİTİB imamının evine baskın düzenledi. Federal Savcılığın verdiği bilgiye göre söz konusu imamların evleri gizli servis ajanlığı şüphesiyle sabahtan bu yana aranıyor. Baskında Federal Kriminal Dairesi’nin memurları da yer alıyor.Suçlanan imamların Fethullah Gülen cemaatinin mensupları hakkında bilgi toplayıp Köln’deki Türkiye Başkonsolosluğu’na aktardıklarından yola çıkılıyor. İddiaya göre

Almanya’nın Kuzey Ren-Vestfalya (KRV) ve Rheinland-Pfalz eyaletlerinde polis dört DİTİB imamının evine baskın düzenledi. Federal Savcılığın verdiği bilgiye göre söz konusu imamların evleri gizli servis ajanlığı şüphesiyle sabahtan bu yana aranıyor. Baskında Federal Kriminal Dairesi’nin memurları da yer alıyor.Suçlanan imamların Fethullah Gülen cemaatinin mensupları hakkında bilgi toplayıp Köln’deki Türkiye Başkonsolosluğu’na aktardıklarından yola çıkılıyor. İddiaya göre Türkiye’deki Diyanet İşleri Başkanlığı (DİB) Fethullah Gülen cemaatinin yurt dışındaki faaliyetleri hakkında bilgi verilmesi talimatını vermiş, yurt dışındaki din ataşeleri de bu talimatı DİTİB’e bağlı camilerde görev yapan imamlara iletmiş.

EN AZ 13 İMAM 33 KİŞİ İLE 11 EĞİTİM KURUMU HAKKINDA CASUSLUK YAPTI İDDİASI

KRV Anayasayı Koruma Teşkilatı’nın edindiği bilgilere göre sadece KRV’de en az 13 imam cemaat mensupları hakkında elde ettiği bilgileri Ankara ile paylaşmış. KRV Anayasayı Koruma Teşkilatı Başkanı Burhkhard Freier bir hafta önce eyalet meclisindeki içişleri komisyonunda söz konusu imamların 33 kişi ve 11 eğitim kurumu hakkında Diyanet’e bilgi aktardığını söylemişti. Rheinland-Pfalz eyaletinde de üç imamın bu şekilde bilgi paylaşımında bulunduğu ileri sürülmüştü.DİTİB ise Diyanet’in talimatnamesinin muhatabının Almanya’daki imamlar olmadığını dile getirmiş ve sadece birtakım terslikler yüzünden en fazla üç imamın böyle bir işe giriştiğini ifade etmişti. Ancak bu açıklamaları yeterli görmeyen Federal Savcılık soruşturma başlatmıştı.

CASUSLUK FAALİYETLERİ YILLARIN EMEĞİNİ ÇÖPE ATABİLİR

DİTİB’in casusluk faaliyetleri ile anılması en çok da siyasi ve hukuki alanda kaydedilen başarılar için büyük bir darbe niteliği taşıyor. Bazı eyaletler birçok hayati konuda DİTİB ile çalışmaktan vazgeçerken, bazıları da işbirliklerini gözden geçiriyor. Hatta Aşağı Saksonya eyaleti Müslümanlarla Devlet Anlaşması müzakarelerini bu yüzden durdurdu. Birçok önemli siyasetçi de DİTİB’e olan güvenini yitirmiş durumda.

ADALET BAKANINDAN TÜZÜĞÜNÜ DEĞİŞTİR BASKISI

Bu siyasilerden biri de Federal Adalet Bakanı Heiko Maas (SPD). Maas, DİTİB’in Türkiye’nin fazlasıyla etkisi altında olduğunu düşünüyor ve ilişkilerini koparmasını istiyor. Bakana göre teşkilat, Diyanet’e olan sıkı bağını belirleyen tüzüğünü değiştirmeli.Şayet casusluk faaliyetleri şüphesi doğru çıkarsa, en azından bazı kısımları itibariyle Türk hükümetinin Almanya’ya uzanmış bir kolu olduğu yönündeki suçlamalara açık olmalı.

EN BÜYÜK KAZANIMI İSLAM DİN DERSLERİND SÖZ SAHİBİ OLMASI

DİTİB, Almanya’daki en büyük İslami çatı kuruluşu olarak biliniyor. Görevleri arasında Türklerin yoğun olarak gittiği camilerde kültürel, sosyal ve dini faaliyetleri koordine etmek de var. Bunlar arasında gençlik çalışmaları, kadınlara yönelik çalışmalar, manevi rehberlik ve benzeri görevler de var. DİTİB’in en önemli kazanımlarından biri de devlet okullarında verilen İslam Din Dersi için bazı eyaletlerin yönetimleri ile işbirliği içinde olmasıydı. Savcılığın soruşturması ile birlikte bu ve benzeri bütün işbirlikleri tehlikeye girdi.

DİTİB TÜRKİYE İLE İLİŞKİLERİNİ KESERSE İMAM NASIL YETİŞTİRİLECEK?

Bütün bu kazanımları elde edenler ise DİTİB’in Almanya’da yetişmiş kadrosu. Sorunun kaynağı olarak ise Türkiye’nin gönderdiği imamlar olarak görülüyor. Şayet DİTİB baskılara boyun eğip Türkiye ile bağını koparırsa bu imamların Almanya’da yetişmesi anlamına geliyor. Almanya’da imam yetiştiren üniversitelerin İslam anlayışı ise epey tartışmalı.