DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Alman polisinin Nafri yakıştırması kızdırdı

Alman polisinin Nafri yakıştırması kızdırdı

Almanya’nın bu yılbaşında korktuğu cinsel taciz olayları geniş güvenlik önlemleri sayesinde yaşanmadı. Ancak polisin Kuzey Afrikalı suçlular için kullandığı Nafri kelimesi büyük tepki çekti. Sözcük ‘Kuzey Afrikalılar’ ifadesinin kısaltılmışı, ancal sadece suçlu ve şüpheliler için kullanılıyor.

Köln Polisi’nin Kuzey Afrikalı suçlular için kullandığı ‘Nafri’ sözcüğü büyük tepki çekti. Nafri, Kuzey Afrikalılar anlamına gelen ‘Nordafrikaner’ kelimesinin kısaltılmışı. Ancak polis kendi uydurduğu bu sözcüğü sadece Kuzey Afrikalı suçlular veya şüpheliler için kullanıyor.Köln Polisi bu tabiri uzun süredir kullanıyordu. Ancak herkesin göreceği şekilde kullanması yılbaşı gecesi oldu. Polis, geçen yıl çok sayıda Kuzey Afrikalı görünümüne sahip gençlerin cinsel tacizlerinden dolayı bu yılbaşı geniş çaplı önlemler aldı ve katedral ile ana tren istasyonu arasında göz açtırmadı. Bu esnada da Twitter üzerinden şu duyuruda bulundu: “Ana tren istasyonunda şu an yüzlerce Nafri kimlik kontrolünden geçiriliyor. Ayrıntılı bilgi gelecek.”

NAFRİ İLE ZENCİ ARASINDAKİ FARK NEDİR?

Bu duyurudan sonra Nafri sözcüğü tanınır oldu ve büyük tepki topladı. Örneğin komedyen Jan Böhmermann, attığı twitte ‘Nafri ile zenci arasındaki fark nedir?’ diye sordu. ‘Nafri’ sözcüğüne siyasilerden de tepki geldi. Örneğin Sosyal Demokrat Partili (SPD) Christopher Lauer, ‘Nafri’ sözcüğünün suç işleyen insanlar bağlamında kullanılmasının bir önyargı ürünü olduğunu söyledi ve bu sözcükle bir grup insanın insani yönü yokmuş gibi davranıldığını ifade etti.Yeşiller’den Simone Peter ise bin kadar erkeğin sadece Kuzey Afrikalı gibi görünmelerinden dolayı kimlik kontrolüne tabi tutulmasını eleştirdi ve bunun ne orantılı ne de hukuki olduğunu dile getirdi.

NAFRİ TALİHSİZ BİR KELİME AMA KUZEY AFRİKALILAR DA ÇOK SUÇ İŞLİYOR

Sosyal medyada da polisin bu tavrı uzun uzadıya eleştirildi ve insanların etnik kökenlerini baz alarak yapılan aramalar ve kullanılan ‘Nafri’ ifadesi sorgulandı. Emniyet Müdürü Jürgen Mathies ise eleştiriler karşısında üzgün ve güçlü. Bu tabrin polis içinde kullanılan bir ‘iş kavramı’ olduğunu ileri süren Mathies, Kuzey Afrika bölgesinden gelen insanlar içinde bir suç işleme yoğunluğunun olduğunu herkesin bildiğini söyledi ve bunun içinde polis içinde kullanılan bir sözcük bulunması gerektiğini ifade etti. Bununla birlikte Mathies atılan Tweette kullanılan ‘Nafri’ kelimesini de talihisiz bir kelime olarak değerlendirdi.

DAHA ÖNCE DE KULLANILMIŞ VE MEDYA ÜZERİNDEN HALKLA PAYLAŞILMIŞ

Ne var ki bu talihsiz kelime sadece yılbaşı gecesi kullanılmadı. Aksine bir ‘iş kavramı’ olarak polis tarafından sık sık kullanıldı, hatta bu kelime daha önce yine polisin ağzından medyada da çıktı.Örneğin 2015 yılının sonundaki yılbaşı kutlamalarında polisin bir iç yazışmasında son yıllarda çok sayıda yankesicilik vakasının yaşandığına dikkat çekiliyor ve şu ifade kullanılıyor: “Bu vakalar, uygun zamanı kollayan NAFRI’ler tarafından gerçekleştirilmiş olabilir.” Köln’de bu gibi gençler için yardım programları da var ve bu yardım programlarından bahseden medya aylardır polisin uydurduğu bu sözcüğü aylardır kullanıyorlar.

CİNSEL TACİZ OLAYLARI YÜZÜNDEN ÖNYARGI MASUM GÖRÜNMEYE BAŞLADI

Polisin bu sözcüğü çok fazla kullandığı dönem ise geçen yılki yılbaşı kutlamalarda yaşananlarla başladı. Köln’deki yılbaşı kutlama alanına giren yüzlerce mülteci genç birçok kişinin değerli eşyasını çalmanın yanı sıra kadınları çember içine almış ve çok sayıda cinsel taciz eylemine girişmişti. Bu konunun bir yıl boyunca konuşulması sonucunda  bu yılki güvenlik önlemleri binlerce polisin katılımıyla alındı. Bu yılbaşında da kalabalık gruplar halinde Kuzey Afrikalılara benzediği söylenen erkekler göründü. Ancal polis bu gençlerin kutlama alanına doğru ilerlemesini  engelledi.