DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Almanya asker sayısını neden arttırıyor?

Almanya asker sayısını neden arttırıyor?

Soğuk Savaş’ın sona ermesinden sonra kademe kademe küçülen Federal Alman Ordusu, tekrar büyüme kararı aldı. Bir zamanlar yarım milyon askeri olan Almanya en son geçen yıl 166 bin 500 asker ile rekor seviyede bir düşüşe imza atmıştı.Şimdi ise şartlar değişti. Alman Savunma Bakanlığı yedi sene içinde 192 bin 500 asker hedefi koymuştu. Ancak bu da

Soğuk Savaş’ın sona ermesinden sonra kademe kademe küçülen Federal Alman Ordusu, tekrar büyüme kararı aldı. Bir zamanlar yarım milyon askeri olan Almanya en son geçen yıl 166 bin 500 asker ile rekor seviyede bir düşüşe imza atmıştı.Şimdi ise şartlar değişti. Alman Savunma Bakanlığı yedi sene içinde 192 bin 500 asker hedefi koymuştu. Ancak bu da yeterli görülmüyor. Federal Ordu asker sayısını 2024 yılına kadar 198 bine çıkarmak istiyor.

DÜNYADAKİ YENİ TEHDİTLER YÜZÜNDEN ASKER SAYISI ARTMAK ZORUNDA

Sebebi ise dünyadaki yeni tehditler ve ordunun giderek artan görevleri. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Federal Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, “Federal Ordu’ya tarihinde eşine nadir rastlanacak şekilde ihtiyaç var” dedi. Örnek olarak IŞİD terörünü ve Mali ve Afganistan’daki askeri varlığı gösteren bakan, ordunun görevleri büyüdüğü için asker sayısının da artması gerektiğini ifade ediyor.

ASKERİYEDEKİ SİVİL PERSONEL SAYISI DA ARTACAK

Federal Ordu sadece askeri personel açısından değil, sivil personel bakımından da büyümek istiyor. Sivil personeldeki hedef ise 61 bini geçmek. Bu da Federal Ordu’nun çok sayıda insan için ekmek kapısı olabileceğini gösteriyor. Federal Ordu’nun sivil personelinde görev alanları çok geniş. Yazılımcıdan sekretere, aşçıdan halkla ilişkilere kadar sayısız iş alanında vasfı olanların Federal Ordu’da çalışması mümkün.

KARAR, ABD’DEKİ YENİ YÖNETİMİN TALEPLERİNE DE UYGUN

Federal Ordu’nun büyüme arzusu ABD’deki yeni yönetimin arzuları ile de örtüşüyor. Bu yüzden bu karar siyaset arenasında oldukça tartışmalı bir konu olacak gibi görünüyor. ABD Başkanı Donald Trump, NATO’ya üye ülkelerden askeri harcamalarını bariz bir şekilde arttırmasını istiyor ve aksi takdirde NATO içindeki rolünü azaltacağı tehdidini savuruyor.

NATO ÜYELERİ ASKERİ HARCAMALARI ARTTIRMA KARARI ALMIŞTI

ABD’ye göre müttefiklerin ‘yüzde 2 hedefi’ne bağlı olması gerekiyor. NATO ülkeleri,2014 yılında Ukrayna Krizi sebebiyle her bir üyenin savunma harcamalarını on yıl içerisinde Gayri Safi Milli Hasıla’nın (GSMH) en az yüzde ikisine denk gelecek şekilde arttırma konusunda anlaşmıştı.

YEŞİLLER’E GÖRE DEMOGRAFİK DÖNÜŞÜME RAĞMEN SAYIYI ARTTIRMAK HATALI

Asker sayısının arttırılmasına tepki gösteren partilerin başında ise Yeşiller geliyor. Partinin güvenlik politikaları sözcüsü Agnieszka Brugger, savunma bakanının sürekli olarak yeni duyurularda bulunmasını eleştirdi. Brugger, “Bakanın demografik dönüşüm karşısında yapabileceği tek bir şey var o da taleplerin düşürülmesi.

PERSONEL DAHA GEÇ EMEKLİ OLACAK, ERKEN EMEKLİLİK ZORLAŞACAK

Federal Ordu bu eleştiriyi dikkate almadığı gibi var olan personelini de daha uzun süre tutarak gerekli olan güce ulaşmak istiyor. Bu yüzden önümüzdeki yıllarda mesleği askerlik olanlar daha geç bir vakite emekli olacaklar. Erken emekliliği sağlayan hukuki çerçeve ise daraltılacak.Alman Ordusu’nun bunun dışında seks skandalları başta olmak üzere başka sorunları da var. Federal savunma bakanı göreve geldiğinden beri bu ve bunun gibi sorunların üzerine gidiyor.