DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Almanya DİTİB politikasını yumuşatıyor mu?

Almanya DİTİB politikasını yumuşatıyor mu?

Almanya, uzun bir süre Türkiye ile yaşanan siyasi gerilimin merkezinde yer alan DİTİB’den vazgeçmiyor. Federal Hükümet’in bir soru önergesine verdiği cevaba göre DİTİB takibe uğramayacaği gibi çeşitli alanlardaki  işbirliği devam edecek. DİTİB’in Türkiye’den gelen imamlarının casusluk faaliyetlerine karıştığı iddiası iki ülkenin arasını germiş, Türkiye’den gelen tepkilere rağmen kuruluşa karşı Federal Savcılık soruşturma bile başlatmıştı. Hatta

Almanya, uzun bir süre Türkiye ile yaşanan siyasi gerilimin merkezinde yer alan DİTİB’den vazgeçmiyor. Federal Hükümet’in bir soru önergesine verdiği cevaba göre DİTİB takibe uğramayacaği gibi çeşitli alanlardaki  işbirliği devam edecek.

DİTİB’in Türkiye’den gelen imamlarının casusluk faaliyetlerine karıştığı iddiası iki ülkenin arasını germiş, Türkiye’den gelen tepkilere rağmen kuruluşa karşı Federal Savcılık soruşturma bile başlatmıştı. Hatta bazı eyaletler işbirliklerine son vermiş, içlerinde İslam Sözleşmesini durduranlar bile olmuştu.

DİTİB, ALMAN İSLAM KONFERANSI’NA KATILABİLECEK

Federal Hükümet ise artık mali teşvikin yanı sıra DİTİB’in Alman İslam Konferansı’na katılmasına bile izin verecek duruma geldi. Hatta hükümet kuruluşun Anayasayı Koruma teşkilatı tarafından takibe alınmasını da düşünmüyor. Hükümete göre bunun için kanuni bir zemin yok. Sebebi ise casusluk suçlamalarının sadece Diyanet tarafından Almanya’ya gönderilen ve DİTİB’de istihdam edilen imamlara yönelik olması.

YEŞİLLER HÜKÜMETİN DİTİB TAVRINI BEĞENMİYOR

Yeşiller’den Volker Beck, Federal Hükümet’in DİTİB karşısındaki bu tavrını uysallık olarak değerlendiriyor. Partisinin din siyaseti sözcüsü olan Beck, Federal Hükümet’in DİTİB içindeki iktidar yapılarına söz geçirme iradesi yok.

FEDERAL AİLE BAKANLIĞI ÜÇ PROJEYİ DURDURMUŞTU

Bundan bir hafta önce Federal Aile Bakanlığı DİTİB’in de katıldığı üç sosyal projeye aktarılan teşvik ödemelerini durdurduğunu duyurmuştu. Bakanlık projeler için ocak ayından bu yana para ödemiyordu. Proje için bakanlık toplamda 1 milyon Euro’ya yakın bir miktar ödeyecekti. Aile Bakanlığı’nın yeni açıklama ile birlikte projelere nasıl bakacağı henüz bilinmiyor.

Bakanlığın bir sözcüsü atılan bu adımla ilgili açıklamasında DİTİB’den Almanya’nın özgürlükçü temel düzenine olan sadakati hakkında belli bir netlik görmek istediklerini söylemişti. Suçlamaları oldukça ağır bulan bakanlık, soruşturmaların bitmesini bekleyeceği yönünde paylaşımda bulunmuştu.

Maddi teşvikten yoksun bırakılan projeler şunlar: “Demokrasiyi Yaşamak!”, “Aşırı Sağcılık, Şiddet ve İnsan  Düşmanlığına Karşı Aktif Olmak!”, “İnsanlar İnsanları Güçlendiriyor” Para kesildiğinden dolayı bazı projelerin başındaki isimler maaşını dahi alamıyor.