DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Almanya’da AfD popülizminin panzehiri yine popülizm

Almanya’da AfD popülizminin panzehiri yine popülizm

Almanya’da genel seçimler yaklaşıyor ve özellikle koalisyon hükümetinin büyük ortağı olan Birlik partilerini (CDU/CSU) telaş kapladı. Sebebi ise göçmenleri, Müslümanları kucaklayan yeni politikalar, mülteci akını ve Türkiye ile gerilen ilişkiler yüzünden AfD’nin oy arttırması. Birlik partileri popülizm politikalarına son vermek için Vatan Bakanlığı kurmak istiyor. Birlik partileri yeni bir bakanlık kurmayacak. Bunun yerine Tarım Bakanlığı’nın

Almanya’da genel seçimler yaklaşıyor ve özellikle koalisyon hükümetinin büyük ortağı olan Birlik partilerini (CDU/CSU) telaş kapladı. Sebebi ise göçmenleri, Müslümanları kucaklayan yeni politikalar, mülteci akını ve Türkiye ile gerilen ilişkiler yüzünden AfD’nin oy arttırması. Birlik partileri popülizm politikalarına son vermek için Vatan Bakanlığı kurmak istiyor.

Birlik partileri yeni bir bakanlık kurmayacak. Bunun yerine Tarım Bakanlığı’nın ismi değiştirilecek ve özellikle kırsal kesimdeki etkinliği arttırılacak. Bakanlığın adı “Beslenme, Tarım, Taşra ve Vatan Bakanlığı” olacak ve taşra bölgelerini güçlendirecek.

“DEVLETİN ELİNİ ÇEKTİĞİ YERLERİ POPÜLİZM DOLDURUR”

Birlik Partileri Parti Grubu Başkanları Konferansı’nın Genel Başkanı Mike Mohring “Devletin alandan çekildiği yerlerde popülistlerin eli güçlenir” diyerek böyle bir bakanlığın var olmasının önemli olduğunu dile getirdi. Aynı zamanda CDU’nun Thüringen’deki parti grubu başkanı olan Mohring, “Küçük yerleşim birimlerini ve küçük şehirleri onlara bırakmayacağız” şeklinde konuştu.

ÖĞRETMENLİK VE TIP OKUYACAKLARA TEŞVİK VAADİ

Proje kapsamında öğretmenlere ve öğretmenlik okuyanlara büyük önem veriliyor. Buna göre CDU ve CSU, kırsal bölgelerde öğretmenlik yapmaya hazır olduğunu söyleyen öğrencilere özel burs vermeyi planlıyor. Aynı teşvik doktorlar için de geçerli. Bir süre kırsal bölgede çalışmak istediğini beyan eden tıp öğrencileri üniversiteye alınırken daha çok tercih edilecek.

BAVYERA BU UYGULAMAYA ÇOKTAN BAŞLADI

Bavyera eyaleti bu konuda federal hükümetten daha hızlı davranmış. Bu eyalette son meclis seçimlerinden bu yana böyle bir bakanlık var. Bunun bir sonucu olarak Markus Söder Maliye, Kalkınma ve Vatan’dan Sorumlu Devlet Bakanı olarak görev yapıyor. Merkezi Nürnberg’de olan bu Vatan Bakanlığı kırsal bölgelerin gelişiminden sorumlu. Maliye Bakanlığı ise eyaletin başkenti Münih’te.

ÇİVİ ÇİVİYİ SÖKECEK Mİ?

Almanya İçin Alternatif (AfD) kısa sürede oy sayısını arttırmış ve yeni gelişmelerle daha da arttırması beklenen bir parti. Bu partinin ülke siyasetine daha fazla damga vurmaması için CDU ve CSU zaman zaman popülizm kokan politikalara başvurmak isteyenler de çıkabiliyor. Örneğin çifte vatandaşlığın kaldırılması bu isteklerden biri. AfD zihniyetine yakın olan bazı muhafazakar siyasiler hem Müslüman ve göçmen karşıtı politikaları hakim kılmak hem de bu politikaları AfD’ye kaptırmamak için sık sık söz alıyor.