DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Almanya’da bakım reformu sayesinde evinde bakım görenler çoğaldı

Almanya’da bakım reformu sayesinde evinde bakım görenler çoğaldı

Almanya’da toplumun yaşlanmasına paralel olarak bakıma muhtaç insanların sayısı da hızla artıyor. Bakım sigortasındaki reformlar, yakınlarına evde bakanlara yapılan yardımlar ve yeni bilirkişi sistemi dolayısyla bakıma muhtaç insanların sayısı daha da artmış. Almanya’da bakıma ihtiyaç duyan hasta ve yaşlıların sayısı hızlı bir şekilde artış gösteriyor. Federal İstatistik Dairesi’nin aktardığı bilgilere göre 2015 yılının aralık ayında

Almanya’da toplumun yaşlanmasına paralel olarak bakıma muhtaç insanların sayısı da hızla artıyor. Bakım sigortasındaki reformlar, yakınlarına evde bakanlara yapılan yardımlar ve yeni bilirkişi sistemi dolayısyla bakıma muhtaç insanların sayısı daha da artmış.

Almanya’da bakıma ihtiyaç duyan hasta ve yaşlıların sayısı hızlı bir şekilde artış gösteriyor. Federal İstatistik Dairesi’nin aktardığı bilgilere göre 2015 yılının aralık ayında 2,86 milyon kişi bakıma muhtaç haldeydi. Bu rakama göre bakım görenlerin sayısı bir yıl öncesine göre 234 bin arttı. Bu, aynı zamanda iki yıl öncesine göre yüzde 9 oranında bir artışa tekabül ediyor.

BAKIMA MUHTAÇ İNSANLARIN ÇOĞUNLUĞU EVİNDE HİZMET GÖRÜYOR

Bakıma muhtaç olan insanların bakımının dörtte üçü (2,08 milyon) ise evde gerçekleşiyor. Evde bakım hizmeti alanların 1,4 milyonu bu bakımı aile fertlerinden alıyor. 692 bin kişi evde hasta bakım servislerinin hizmetlerinden yararlanırken, 783 bin kişi de bakımevlerinde kalıyor.

BAKIMEVLERİNDE KALANLAR 15 YIL ÖNCESİNE GÖRE CİDDİ ORANDA ARTMIŞ

Bakımevlerinde sürekli olarak bakılan hasta ve yaşlı sayısında az bir artış söz konusu. 2013 yılı ile kıyaslandığında bu artış yüzde 2,5 olarak kayıtlara geçmiş. Bu da bugün bakımevlerinde kalanların sayısının 19 bin arttığı anlamına geliyor. Ancak 2001 rakamları ile kıyaslandığında ciddi bir artış görülüyor. Bu yıl bakımevlerinde hizmet görenlerin sayısı o yılkinden 192 bin daha fazla.

BAKIM SİGORTASINDAKİ REFORM EVDE BAKIMI TEŞVİK ETMİŞ

Bariz artış ise evde hasta bakım hizmeti alanlarında görülüyor. Bu şekilde hizmet görenlerin sayısı 2013 ila 2015 yılları arasında 215 bin kişi ile yüzde 11,6 oranında artmış. Bu artışta bakım sigortasındaki reformların etkili olduğu düşünülüyor. Almanya’da yakınlarına bakanların da maddi yardım görmesi de evde bakımı arttıran bir unsur olmuş.İstatistiklerde bu hizmetleri sunanlara ilişkin bilgiler de var. Buna göre bir servise 52 bakıma muhtaç insan düşüyor. Almanya’da 13 bin 300 evde hasta servis var ve bunların üçte ikisi özel şirketler tarafından işletiliyor. Üçte birini ise kiliselere bağlı kuruluşların başını çektiği kamu yararına hizmet veren servisler yürütüyor. Bu işletmelerde çoğu yarım gün olmak üzere 356 bin kişi çalışıyor.

BİLİRKİŞİ SİSTEMİ ZİHİNSEL ENGELİ OLANLARI DA BAKIMA MUHTAÇ SAYIYOR

Hasta bakım servislerinin ilgilendiği insanların 1,2 milyonu günlük hayatını tek başına yürütemeyecek derecede bulunan insanlardan oluşuyor. Bu insanlar genellikle bunama hastalığından, zihinsel ve psikolojik hastalıklardan mustarip.Almanya bu yılın başında bakım derecesini belirlemek için yeni bir bilirkişi sistemi oluşturdu. Bu sistem ile bakıma muhtaç insanların durumunun daha iyi hale getirilmesi amaçlanıyor. On yıldır üzerinde çalışılan bu sistem sayesinde artık bakımı gerektiren bedensel engeller kadar zihinsel engeller de dikkate alınıyor.