DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Almanya’da camilerden sonra sırada döner mi var?

Almanya’da camilerden sonra sırada döner mi var?

Hamburg’un Harburg semtinde hizmet veren Urfam Kebap, şehrin genel manzarasını bozduğu gerekçesiyle incelemeye alındı. Semt idaresinin açıklamasına bakılırsa sonuç şimdiden belli. Restoran, diğer döner kebapçılar gibi ön cephesini tamamen reklam olarak kullandığı için tartışmaya yol açtı. Almanya’da gri tonların ağırlıkta olduğu bir mimari hâkim ve Almanya’da yaşayan Türklerden bu konuda da uyumlu olmaları bekleniyor. Özellikle

Hamburg’un Harburg semtinde hizmet veren Urfam Kebap, şehrin genel manzarasını bozduğu gerekçesiyle incelemeye alındı. Semt idaresinin açıklamasına bakılırsa sonuç şimdiden belli. Restoran, diğer döner kebapçılar gibi ön cephesini tamamen reklam olarak kullandığı için tartışmaya yol açtı.

Almanya’da gri tonların ağırlıkta olduğu bir mimari hâkim ve Almanya’da yaşayan Türklerden bu konuda da uyumlu olmaları bekleniyor. Özellikle rengarenk restoranlar şehrin estetiğini bozduğu gerekçesiyle kabul görmüyor.

Hamburg şehrinin Harburg semti yönetimi ise ‘Urfam Kebap’ adlı restorana kafayı takmış durumda. Zira bu restoran, kullandığı renklerin yoğunluğu ile zaten hassas olan semt idaresine adeta meydan okuyor. Bununla da kalmıyor, restoranın dış cephesini olduğu gibi reklam amaçlı olarak kullanıyor.

HARFLER VE RENKLER ‘KEBABIN İYİSİ BURDA!’ DİYE BAĞIRIYOR

Restoranın ön cephesinde her biri bir metre iriliğinde olan ve sarı renkte olduklarını bas bas bağıran harfler hep birlikte ‘Urfam Kebap’ ismini oluşturuyor. Hem de hem yatay hem de dikey olarak okunabilecek şekilde.  Arka planda ise binanın üst kısmını tamamen kapatmaya ve SARI harfleri öne çıkarmaya ahdetmiş bir yemyeşil.

BİNANIN ÖN CEPHESİ DEVASA BİR MENÜ DEFTERİ GİBİ

‘Urfam Kebap’ın pazarlama çabalarını bunlarla da sınırlı değil. Binanın ön cephesinin alt kısmında pencere ve kapılardan arta kalan ne kadar alan varsa reklama ayrılmış. Örneğin pencerenin altını olduğu gibi bir Şanlıurfa manzarası doldururken, kapıların dışında kalan alanlar devasa bir menü defterini andırıyor. Bu şekilde sokaktan geçenler, kebap çeşitlerini, pide çeşitlerini ve döner çeşitlerini resimli olacak şekilde devasa bir menü defterinden görmüş gibi oluyorlar. Müşteri olsalar da olmasalar da.

BU REKLAMI TÜRK, ALMAN, ARAP HERKES ANLIYOR

Semt idaresi, ‘Urfam Kebap’ın insanlığı ‘müşteri’ ve ‘potansiyel müşteri’ olarak ikiye ayırmasına karşı değil. Ne de olsa restoranın ettiği kâr belediye için daha çok vergi demek. Ne var ki, şehrin rengine uyum göstermiş iki binanın arasında düğün yapan sarı-yeşil  kombinasyonu ile semtte yaşayan Türk, Alman, Arap herkese ‘Kebabın iyisi burda!’ diye bağırmayı başaran restoran bu haliyle semt idaresini hiç de hoşnut etmiyor.

BU REKLAMLA DÖNER UZAYDAN BİLE GÖRÜLEBİLİR

Semt idaresi bugünlerde alacağı vergiden ziyade restoranın şehrin genel manzarasına verdiği zararı düşünüyor ve tasarım düzenlemesine uymayı görev biliyor. Zira idareye göre sorun Urfam Kebap’la sınırlı değil. Semtte bu şekilde şehrin manzarasına halel getiren başka işyerleri de var ve başı da çoğunlukla döner restoranları çekiyor.

Harburg Yapı Şube Müdürü Jörg Heinrich Penner’in şehir planlama kurulunda anlattığına göre sadece Seeve Pasajı’nda binanın reklam arkasında kaybolduğu iki döner restoranı var ve telekominikasyon aletleri satan dükkanları ile birlikte bu işyerleri şehri insanların oturduğu bir yer olmaktan çıkarıp reklam alanına çeviriyorlar.

YAPI ŞUBE MÜDÜRÜ REKLAM RESTORANLARA KARŞI SAVAŞ AÇMIŞ

Penner’e göre işyerlerinin önüne dizilen mallarla ilgili düzenlemede de sınırlandırmaya gitmek gerekiyor. Kaldırımları dolduran bu malların şehre ucuz bir imajı dayattığını anlatan yapı şube müdürü, reklamın sokağa taşanına da tahammül edemiyor ve Urfam Kebap’ın yerinden reklamını durdurmak için inceleme başlattıklarını söylüyor.

Almanya’da şehirlerin mimarisini bozduğu iddiası ile en çok camiler eleştiri konusu oluyordu. Bu yüzden Almanya’da şehir içinde minareli cami görmek oldukça istisnai bir durum. Gece döner satmak ise bazı şehirlerde yasaklanmak isteniyor.