DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Almanya´da organik tarım alanında biyo-ürünler için büyük fırsat

Almanya´da organik tarım alanında biyo-ürünler için büyük fırsat

 Almanya, Türkiye’den de 33 şirketin yer aldığı dünyanın en büyük organik gıda fuarı Nürnberg BIOFACH kapsamında ekolojik tarımla ilgili gelecek planlarını tanıttı. Orta vadede Almanya’daki tarımsal alanın yüzde 20’si ekolojik işlenecek. ORGANİK ÜRÜNLERE TALEP ARTIYOR Almanya’da organik ürünlere olan talep giderek artıyor ve birçok gıda ürünü örneğin Türkiye’den ithal ediliyor.Alman bu alandaki ürün piyasası, hem Avrupa’nın

 Almanya, Türkiye’den de 33 şirketin yer aldığı dünyanın en büyük organik gıda fuarı Nürnberg BIOFACH kapsamında ekolojik tarımla ilgili gelecek planlarını tanıttı. Orta vadede Almanya’daki tarımsal alanın yüzde 20’si ekolojik işlenecek.

ORGANİK ÜRÜNLERE TALEP ARTIYOR

Almanya’da organik ürünlere olan talep giderek artıyor ve birçok gıda ürünü örneğin Türkiye’den ithal ediliyor.Alman bu alandaki ürün piyasası, hem Avrupa’nın en önemli hem de dünyanın en büyük satış büyümesine sahip piyasası olma özelliğine sahip.Alman gıda piyasasındaki oranı ise yüzde 5. Avrupa’nın biyo satışının üçte biri Almanya’da yapılıyor. Ancak bu talebe sadece kısmen Almanya´da üretilen organik ürünlerle cevap verilebiliyor.Türkiye, örneğin organik fındık ve kuru meyveyle Alman tüketicisinin ihtiyacını karşılıyor.Almanya’da yaklaşık 1,08 milyon hektar büyüklüğündeki tarım arazisi takriben 25.000 organik tarım işletmesi tarafından işleniyor.Tüm tarım işletmelerinin yüzde 8,7’si ve tüm tarım arazisinin yüzde 6,5’i organik tarımın parçasıdır. Almanya’da son 10 yıl içinde ekolojik tarım arazisi alanı yılda yüzde 3 oranında bir büyüme kaydetti.Belirlenen yüzde 20’lik hedefe ulaşmak için 30-40 bin çiftçinin ekolojik tarıma geçiş yapması gerekmektedir. Bu hedefe ulaşabilmek için ekolojik arazi büyüklüğünün de üç kat artması gerekmektedir.

GIDALARDAKİ TARIM İLACI KALINTILARI

Beslenmenin en doğrusu aslında biyo ürünlerle yapılan beslenmedir. Çünkü ekolojik tarımda doğal gübreleme ve ilaçlama yapılmakta.Ancak özellikle büyük şehirlerde organik ürünlere ulaşmak hem zor hem de pahalı olduğu için bu pek mümkün görünmüyor ve normal şartlarda üretilen tarım ürünlerini kullanmak zorunluluğu ortaya çıkıyor.Sağlıklı ve dengeli beslenmenin olmazsa olmazı bol miktarda sebze ve meyve tüketmektir. Bunu yaparken de diğer gıdalarda olması gerektiği gibi taze ve sağlıklı ürünler tüketmeliyiz. Sebze ve meyvede kaliteyi belirleyen parlak ve albenili görünmesi değildir. Hatta albenili görünen birçok ürün sağlığa zararlı maddeler içerebilir. Bunların başında da bu gıdalardaki tarım ilacı kalıntıları geliyor. Tükettiğimiz sebze ve meyvelerde hangi ülkeden geldiği ve üretim koşullarına bağlı olarak tarım ilacı (pestisit) bulunabiliyor.Bu zorunluluğu en az zararla atlatmak için meyve ve sebzelerdeki ilaç kalıntılarını güzel temizlememiz gerekiyor. Sadece suyla yıkamak pestisitleri arındırmak için yeterli gelmiyor. Hatta sirkeli suyla yapılan yıkama bile yeterli olmayabiliyor.