DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Çevikkollu: Almanya’da Türk olduğumuzu inkar edemeyiz

Çevikkollu: Almanya’da Türk olduğumuzu inkar edemeyiz

Almanya’nın ünlü kabarecilerinden Fatih Çevikkollu, Hıristiyan Demokrat Birlik’in (CDU) çifte vatandaşlık hakkının geri alınması ile ilgili kararına tepki gösterdi.

Almanya’nın ünlü kabarecilerinden Fatih Çevikkollu, Hıristiyan Demokrat Birlik’in (CDU) çifte vatandaşlık hakkının geri alınması ile ilgili kararına tepki gösterdi. Çevikkollu, bir insanın kökenini, Türk olduğunu inkar edemeyeceğini söyledi ve şöyle dedi: “ İnsanlara siyasi ve toplumsal anlamda da Türk olduklarını açıkça söyleyebilme imkanı verilmeli ki kimlikleri her halukarda bilinir olsun.”

ÇEVİKKOLLU: TOPLUM VE HUKUK ÖNÜNDE TÜRK OLDUĞUMU SÖYLEYEBİLMELİYİM

Kendisini takip edenlerin de ‘Bu Fatih, o Alman’ demediklerini, aksine kendisini Türk olarak bildiklerini anlatan ünlü kabareci Çevikkollu, “Eğer Türk olduğumu sosyal açıdan ve devlet hukuku açısından söyleyemez hale gelirsem bu o zaman aldatıcı bir ambalaj olur.” şeklinde konuştu.

TÜRK VATANDAŞLIĞI NESİLLER BOYU SÜREMEZ

Ancak Almanya’da yaşayan Türklerin hepsi Çevikkollu gibi Türk kimliği bilincinin nesiller boyu yaşamasına sıcak bakmıyor. Örneğin CDU’nun Kuzey Ren-Vestfalya milletvekili Serap Güler, çifte vatandaşlığın seçim kampanyasına malzeme yapılmasına karşı, ancak politikacı yeni bir model üzerinde durulmasını istiyor. Güler’e göre çifte vatandaşlığa en çok ihtiyacı olanlar birinci ve ikinci nesil Türkler. Bu kesimin çifte vatandaşlık hakkından faydalanamadığına değinen politikacı, beşinci, altıncı neslin çifte vatandaş olmasını istemiyor. Güler buna gerekçe olarak bu nesillerin Türkiye ile bir bağlarının kalmayacak olmasını gösteriyorCDU ile Sosyal Demoktat Parti (SPD) koalisyon hükümeti kurarken çifte vatandaşlık hakkını da  müzakere etmiş ancak CDU sadece son neslin faydalanabileceği şekilde sınırlı bir haktan yana olmuş ve yeni kanun da bu şekilde belirlenmişti.

ÇOCUKLARIN İLELEBET DEDELERİNİN VATANDAŞLIĞINI ALMASI MANTIKLI DEĞİL

Ancak Güler’in savunduğu yeni düzenleme Almanya’daki Türk varlığının kısa bir süre sonra sona ermesi anlamını taşıyor. Çocukların dedelerinin pasaportuna sahip olmasını mantıklı bulmayan politikacı, Türk vatandaşlığının nesiller boyu devam etmesini istemiyor ve üçüncü veya dördüncü nesilden sonra sadece Almanya vatandaşlığı verilmesinden yana tavır koyuyor. Güler’e göre bu şekilde belli bir zaman dilimi içinde iki vatandaşlıktan birini seçme zorunluluğu da ortadan kalkmış olacak.

MELY KIYAK: ÜÇ NESİLDİR ALMANYA’DA YAŞAYAN İNSANLAR ARTIK SİYASETEN DE ENTEGRE OLMALI

Gazeteci-yazar Mely Kıyak ise CDU’nun gençlik kolu olan Genç Birlik’e kararın çıkmasında oynadığı rolden dolayı yüklendi. Genç Birlik’ten sürekli olarak sadakat hakkında saçmalamak yerine söz hakkından ve siyasi temsilden de bahsetmesini isteyen yazar şu ifadeleri kullandı: “Bir demokrasi asla üç nesildir burada yaşayan insanları siyasi olarak entegre etmekten vazgeçmemeli.Burada doğdukları için fiili olarak yabancı olmayan bu oysuz çocukları seçim hakkına sahip vatandaşlar haline getirmek için her şey yapılmalı.”

FİLM ÇEVİR, GOL AT, ÖDÜL AL, AMA SANDIĞA GİTME

Kıyak, sekiz milyon göçmenin entegrasyonu söz konusu olduğunda durmadan pazarlık yapanların, bu insanların seçi hakkı söz konusu olduklarında unutuluverdiklerini hatırlattı ve şöyle devam etti: “Bu insanlar yarım asrı aşan bir süre önce buraya geldiler, çalıştıklar, işyeri açtılar. Bu insanlar film çevirebiliyor, gol atabiliyor, ödüller alabiliyor, ama sandığa gidemiyorlar. Milyonlarca insanı devlet eliyle yükümlü hale sokarken onları siyasi olarak entegre etmemek bir demokrasi için ne kadar sağlıklı? Şayet seçme hakları olsaydı, göçmenlere, Türklere, Müslümanlara şimdiki muamelenin aynısı yapılabilir miydi?”