DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Almanya’dan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın referandum kampanyası ziyaretine ilk tepki

Almanya’dan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın referandum kampanyası ziyaretine ilk tepki

Alman kamuoyunu Başbakan Binali Yıldırım’ın referandum kampanyası kapsamında Almanya’ya gelmesinden sonra bir merak aldı. Kampanya kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Almanya’ya gelip kalabalık bir grup karşısında ‘Evet’ çağrısında bulunacak mı?Erdoğan’ın böyle bir planının olup olmadığını Federal Hükümet de bilmiyor. Hükümetin sözcüsü Steffen Seibert, Erdoğan’ın bu doğrultudaki somut bir arzusunun olup olmadığını bilmediklerini söyledi. Binali

Alman kamuoyunu Başbakan Binali Yıldırım’ın referandum kampanyası kapsamında Almanya’ya gelmesinden sonra bir merak aldı. Kampanya kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Almanya’ya gelip kalabalık bir grup karşısında ‘Evet’ çağrısında bulunacak mı?Erdoğan’ın böyle bir planının olup olmadığını Federal Hükümet de bilmiyor. Hükümetin sözcüsü Steffen Seibert, Erdoğan’ın bu doğrultudaki somut bir arzusunun olup olmadığını bilmediklerini söyledi. Binali Yıldırım, cumartesi günü Oberhausen’da 10 bin kişi önünde başkanlığın önünü açan referanduma evet deme çağrısında bulunmuştu. Almanya’da referanduma katılabilecek 1,4 milyon Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı var.

ALMAN KAMUOYU BU ZAMANA KADAR ERDOĞAN’IN BÜTÜN ZİYARETLERİNE TEPKİ GÖSTERDİ

Son birkaç yıldır Erdoğan’ın Almanyalı Türklere seslenmek üzere gerçekleştirdiği ziyaretler büyük tepki görüyor. Ancak Federal Hükümet temkinli ve referandum kampanyası kapsamında yapılabilecek etkinliklere karşı çıkmayacağının işaretlerini şimdiden veriyor.

FEDERAL HÜKÜMET CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’A HERHANGİ BİR İTİRAZDA BULUNMAYACAK

Seibert açıklamasında, Federal Hükümet’in temel olarak cumhurbaşkanının konuşma yapmak üzere Almanya’ya gelmesine itiraz edecek bir şeyinin olmadığını söyledi. Hükümet sözcüsü, “Federal Hükümet, ülkemizde düşünce, toplantı ve gösteri hürriyetinden yanadır” şeklinde konuştu.

TEK ŞART REFERANDUM SÜRECİNDE TÜRKİYE’DEKİ ÇATIŞMA ORTAMININ ALMANYA’YA TAŞINMAMASI

Bununla birlikte Seibert bunun bir şartı olduğunu hatırlattı ve sorumlu kişilerin Türkiye’nin şiddet yüklü iç çatışma meselelerini Almanya’ya taşımaması gerektiğini ifade etti. Erdoğan Almanya’ya gelecek mi, gelirse burada anlatacakları Alman hükümetinin kırmızı çizgilerini, açacak mı? Bu sorunun cevabını verecek kimse yok. Tek bilinen Başbakan Binali Yıldırım’ın Erdoğan’ın da Avrupa’daki kampanyalara katılmayı planladığını söylemiş olması.

TÜRKİYE’DE EVET İLE HAYIR ATBAŞI GİDERSE ALMANYA OYLARI DEĞERLENECEK

Almanyalı Türklerin oy potansiyeli Türkiye’de ‘evet’ ve ‘hayır’ oylarının birbirine çok yakın olması halinde önemli rol oynuyor. Bu yüzden Avrupalı Türklere verilen önemden Türkiye’de ‘evet’ ve ‘hayır’ oylarının birbirine yakın çıkacağı yönünde tahminlerin olduğunu anlamak mümkün. Yurt dışındaki seçmenlerin hemen hemen yarısı ise Almanya’da yaşıyor. Bu ülkede çoğunluğun AK Parti taraftarı olduğu ve referandumda ‘evet’ diyeceği biliniyor. Ancak hayırcıları evete ikna etmek ve seçime katılmayanları sandık başına getirmek de önemli bir görev olarak biliniyor.Yurt dışında yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının referandum takvimi belli oldu. Bunun  için 27 Mart ila 9 Nisan tarihleri arasında konsolosluklarda kurulan sandıklara gidip oylarını kullanabilecek. Gümrük kapılarında ise 27 Mart ila 16 Nisan tarihleri arasında oy verilebilecek.