DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Almanya’dan Türkiye’ye iç çatışma riski üzerine silah ambargosu

Almanya’dan Türkiye’ye iç çatışma riski üzerine silah ambargosu

Almanya, kasım ayından bu yana Türkiye’ye yapılması planlanan 11 silah ihracatını durdurmuş. Gerekçesi ise Türkiye’nin satın aldığı silahları kendi halkına doğrultabileceği yönündeki endişe olmuş. Silah ambargosu ile ilgili bu bilgiye Sol Parti’nin soru önergesine cevap veren Federal Ekonomi Bakanlığı’nın açıklaması sonucunda ulaşıldı. Türkiye bir NATO ülkesi olduğu için silah ihracatında herhangi bir sınırlandırma ile karşılaşmıyor.

Almanya, kasım ayından bu yana Türkiye’ye yapılması planlanan 11 silah ihracatını durdurmuş. Gerekçesi ise Türkiye’nin satın aldığı silahları kendi halkına doğrultabileceği yönündeki endişe olmuş. Silah ambargosu ile ilgili bu bilgiye Sol Parti’nin soru önergesine cevap veren Federal Ekonomi Bakanlığı’nın açıklaması sonucunda ulaşıldı.

Türkiye bir NATO ülkesi olduğu için silah ihracatında herhangi bir sınırlandırma ile karşılaşmıyor. Ancak geçen yıl Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı bölgelerde meydana gelen olaylar ve darbe teşebbüsünden sonra Almanya’nın Türkiye’ye olan güveni büyük ölçüde azalmış ve silah ambargosu gündeme gelmiş.

FEDERAL HÜKÜMET ÖZELLİKLE DARBE TEŞEBBÜSÜNDEN SONRA BAŞVURULARI REDDETMİŞ

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Ekonomi Bakanlığı Sekreteri Mathhias Machning, hükümet olarak silah ticaretine izin verirken insan haklarına saygıya özel ağırlık verdiklerini söyledi. Darbe teşebbüsünden sonra ise Federal Hükümet iç çatışma veya Kürt sorunu riski üzerinde önemle durmuş ve ihracatları dış politika ve güvenlik politikası açısından değerlendirmeye başlamış.

Federal Hükümet 2010 ila 2015 yılları arasında sadece sekiz ihracat başvurusunu reddetmiş. 2016 yılının kasım ayından bu yana reddedilen ihracat başvurusu sayısı ise onbiri bulmuş. İhracatı engellenen bu silahların hafif silahlar, mühimmat ve teçhizat için gerekli belli parçalar olduğu öğrenildi.

GENİŞ KAPSAMLI SİLAH AMBARGOSU TALEBİ

Süddeutsche Zeitung’a konuşan Sol Partili Jan van Aken, engellenen silah ihracatlarının ilk ve doğru adım olduğunu, bundan sonra adımın ise Türkiye’nin Almanya’dan hiçbir şekilde silah almaması olduğunu dile getirdi. Önerge sahibi Aken, Türk hükümetinin kendi ülkesinde ve Suriye’de bir savaş yürüttüğünü ve giderek daha diktatoryal bir yapıya dönüştüğünü ileri sürdü. Aken’e göre bu engellemelerin gösterdiği bir gerçek daha var. O da bir ülke NATO üyesi bile olsa silah amabargosuna tabi tutulabileceği.

SİYASİ İLİŞKİLERİN GELDİĞİ NOKTA RHEİNMETALL İÇİN SORUN TEŞKİL ETMİYOR

Bununla birlikte Alman siah devlerinin faaliyetlerine bakılırsa topyekun bir ambargodan bahsetmek mümkün değil. Özellikle Rheinmetall’in Türkiye’ye olan ilgisi biliniyor. Türk ordusunun ihalelerine girmeyi hedefine koyan şirket, Türkiye’deki işleri daha da büyüteceklerini, TIR ve otobüs üreten Türk şirketi BMC ile ortaklığa giderek ihalelere gireceklerini duyurmuştu.

‘ALTAY’ TANKLARININ TAM ANLAMIYLA TÜRK MALI OLDUĞUNU SÖYLEMEK GÜÇ OLACAK

Geçtiğimiz yıl Alman medyasında Rheinmetall’in Türkiye’de tekerlekli ve paletli tank üretimi gerçekleştireceği iddia ediliyordu. Bu iddia doğru çıktı ve şirketin söz konusu planlarda hayli ilerleme kaydedildiği öğrenildi. Rheinmetall, bütün siyasi kavgalara rağmen Türk malı ‘Altay’ tanklarının yapımında bile ihaleye girebileceğinin hesabını yapıyor. Şirketin BMC ve bir Malezya şirketi ile birlikte kurdukları Joint Venture adlı bir şirket kurdular. Almanya’nın bu şirketteki payı yüzde 40.

Bununla birlikte ilişkilerin daha da gerilmesi halinde silah ambargosu bu planları da suya düşürebilir.